Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus

Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus -kirjan suomenkielinen kansikuva.

Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus (engl. Industrial Society and Its Future) on Unabomberina tunnetun kirjepommittaja Theodore Kaczynskin kirjoittama manifesti. Se julkaistiin 19. syyskuuta 1995 FBI:n suosituksesta The Washington Postissa sekä The New York Timesissa. Kaczynski oli toimittanut manifestin lehtien toimituksille kesäkuussa 1995. FBI suositteli lehdille manifestin julkaisemista vihjeiden saamiseksi.

Kaczynski oli poliisille osoitetussa kirjeessään luvannut lopettaa kirjepommikampanjansa, mikäli hänen manifestinsa julkaistaisiin laajalevikkisessä sanomalehdessä. Viimeisin pommi oli ollut tappava. Manifestin julkaisun jälkeen veljen vaimo epäili Theodoren voivan olla Unabomber ja veli David tunnisti Theodoren kirjoitustyylin vertaamalla henkilökohtaisiin kirjeisiin ja paljasti tämän FBI:lle. Kaczynskin asumukselle tehtiin kotietsintä ja hänet pidätettiin 4. huhtikuuta 1996.

»Toivomme vakuuttaneemme lukijan siitä, ettei järjestelmää voi uudistaa siten, että vapaus sovitettaisiin yhteen teknologian kanssa. Ainoa reitti ulos on vapautua koko teollis-teknologisesta järjestelmästä. Tämä edellyttää vallankumousta, ei välttämättä aseellista kansannousua, mutta varmasti radikaalia ja perustavan vastaista muutosta yhteiskuntamme luonteesta.»
(Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus, 140. kappale.)

Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus alkaa Kaczynskin väitteellä "Teollinen vallankumous ja sen seuraukset ovat olleet katastrofi ihmiskunnalle". Manifesti käsittelee teollistumisen ja modernin teknologian haittoja ihmisille sekä luonnolle. Kaczynski katsoo, että ihmisvapauden ja autonomian kaventuminen on väistämätöntä teknologisessa yhteiskunnassa, koska "järjestelmän täytyy säädellä tarkkaan ihmisten käyttäytymistä toimiakseen". Kaczynski uskoo tämän johtavan voimattomuuden tunteeseen, stressiin ja muihin psykologisiin ongelmiin.

»Ihminen voi suuttua, mutta moderni yhteiskunta ei voi sallia tappelemista. Monissa tapauksissa se ei suvaitse edes sanallista aggressiota. Ollessaan matkalla jonnekin ihmisellä voi olla kiire tai hän saattaa haluta kulkea hitaasti, mutta useimmiten hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kulkea virran mukana ja totella liikennesääntöjä. Joku haluaisi työskennellä toisella tavalla, mutta yleensä hän voi työskennellä vain työnantajan sääntöjä noudattaen. Monilla muillakin tavoilla moderni ihminen on sidottu ohjeiden ja sääntöjen (kirjoitettujen tai kirjoittamattomien) verkostoon, joka turhauttaa monet hänen impulssinsa ja näin riistää vallan prosessin. Useimpia näistä säädöksistä ei voi kiertää, koska ne ovat välttämättömiä teollisessa yhteiskunnassa toimimisen kannalta.»
(Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus, 71. kappale.)

Kaczynski kritisoi manifestissaan Sylvanin oppimiskeskusten kaltaisia paikkoja, joissa ihmiset "aivopestään" käyttäytymään järjestelmän mukaisesti. Hän korostaa, ettei propaganda kuitenkaan rajoitu vain oppimiskeskuksiin. Myös media ja yritykset manipuloivat ihmisiä käyttäytymään järjestelmälle hyödyllisellä tavalla. Kaczynskin mielestä teollista yhteiskuntaa ei voida tuhota rauhanomaisin keinoin, vaan sen tuhoaminen vaatii vallankumouksen.

Kaczynski analysoi manifestissaan modernia vasemmistoa. Hän uskoo modernin vasemmistolaisuuden olevan teknologisesta elämäntavasta johtuvaa oireilua. Kaczynski nimittää alhaisen itsetunnon ja ylisosiaalistumisen vasemmistolaisille keskeisiksi taipumuksiksi. Kaczynski pitää vasemmistolaisia esteenä teknologiavastaiselle vallankumoukselle, koska "vasemmistolaista ajaa vallantarve" ja "vasemmistolainen ei todennäköisesti koskaan luovu teknologiasta, koska teknologia on liian arvokas kollektiivisen vallan lähde". Hän ennustaa, että vasemmistolaiset tulevat käyttämään modernia teknologiaa muiden sananvapauden rajoittamiseen.

Kaczynski oli lukenut ranskalaisen filosofin Jacques Ellulin teoksia, joista tunnetuin on tekniikan haittoja käsittelevä The Technological Society. Kaczynski on maininnut Ellulin teoksen lempikirjakseen.

  • Kaczynski, Theodore: Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus. ((Industrial society and its future, 1995.) Kannessa myös: Unabomber. Suomennos ja esipuhe: Timo Hännikäinen. Savumerkki) Turku: Savukeidas, 2005. ISBN 952-5500-10-1

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]