Trombosytopenia

Trombosytopenia tai trombopenia tarkoittaa verihiutaleiden eli trombosyyttien liian vähäistä määrää veressä. Normaalisti terveellä ihmisellä on verihiutaleita 150–360 · 109 kappaletta litrassa verta[1]. Lievä trombosytopenia on yleensä oireeton, mutta vaikeissa tapauksissa, trombosyyttimäärän laskiessa liian alas, voi oireina tulla mustelmia, pistemäisiä ihoverenvuotoja, sisäisiä verenvuotoja ja vuotoja ikenistä tai nenästä. Trombosytopenian hoito riippuu sen syystä, mutta lyhytaikaisena hoitona esimerkiksi verenvuotojen tyrehdyttämiseksi voidaan antaa verihiutalesiirtoja.[2]

Trombosytopenian syyt voidaan luokitella vähentyneeseen verihiutaleiden tuottoon tai lisääntyneeseen tuhoutumiseen. Verihiutaleiden tuottoa voivat vähentää useat sairaudet ja tilat, kuten B12-vitamiinin tai foolihapon puutos, leukemia, akuutti tulehdussairaus, maksan vajaatoiminta ja jotkin perinnölliset sairaudet. Verihiutaleiden lisääntynyttä tuhoutumista esiintyy muun muassa seuraavissa taudeissa: idiopaattinen trombosytopeeninen purppura (ITP), tromboottinen trombosytopeeninen purppura (TTP), hemolyyttis-ureeminen oireyhtymä (HUS), disseminoitunut intravaskulaarinen koagulaatio (DIC) ja SLE. Myös jotkin lääkkeet voivat vähentää verihiutaleiden määrää veressä.

ITP:n hoidossa on käytetty kortikosteroideja ja immunoglobuliineja ja mikäli näistä ei ole apua, on aikuisile mahdollinen lääkeaine avatrombopagi kauppanimellä Doptelet erikoislääkärien käyttöön tarkassa seurannassa[3].

  1. B -PVK+TKD Tutkimusohjekirja. HUSLAB. Viitattu 28.3.2009.
  2. Pertti Mustajoki: Trombosytopenia (verihiutaleniukkuus) Lääkärikirja Duodecim. 17.2.2009. Terveyskirjasto. Viitattu 28.3.2009.
  3. Oy Swedish Orphan Biovitrum Ab: Valmisteyhteenveto. Lääketieteellinen aikakaukirja, 6/2023, s. 493. Suomalainen lääkäriseura Duodecim.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.