Vakio (Lost)

Vakio
Lost-jakso
Jakson nro. Kausi 4
Jakso 5
Ohjannut Jack Bender
Käsikirjoittanut Carlton Cuse
Damon Lindelof
Alkuperäinen
esityspäivä
28. helmikuuta 2008
Jaksot
← Edellinen
Huono vaihtokauppa
Seuraava →
Toinen nainen
Lost (4. tuotantokausi)
Luettelo televisiosarjan Lost jaksoista

Vakio (engl. The Constant) on yhdysvaltalaisen draamasarjan Lostin (2004–2010) neljännen tuotantokauden viides jakso. Sen ovat käsikirjoittaneet sarjan luoja ja vastaava tuottaja Damon Lindelof sekä vastaava tuottaja Carlton Cuse. Sen on ohjannut vastaava tuottaja Jack Bender. ”Vakio” on järjestyksessään sarjan 77:s, ja se esitettiin ensi kerran Yhdysvalloissa ABC-kanavalla 28. helmikuuta 2008. Sitä pidetään yhtenä Lostin parhaimmista jaksoista. ”Vakio” sai kolme Primetime Emmy -ehdokkuutta, yhden Directors Guild of America -ehdokkuuden ja yhden Hugo-ehdokkuuden.

Jaksossa Desmond Hume (Henry Ian Cusick) matkustaa helikopterin kyydissä, joka ajautuu ukkosmyrskyyn. Kun turbulenssi on ohi, Desmondin tietoisuus alkaa yhtäkkiä matkata ajassa vuosien 1996 ja 2004 välillä. Jakso seuraa Desmondin tietoisuutta jatkuvan kerronnan tavoin. Käsikirjoittajilta kului jaksoon noin kaksi kertaa normaalia enemmän aikaa. Suurin syy tähän oli aikamatkustuksessa usein syntyvän temporaalisen paradoksin välttäminen.

Desmond, Sayid Jarrah (Naveen Andrews) ja Frank Lapidus (Jeff Fahey) lentävät helikopterilla saarelta Kahana-nimiselle rahtialukselle, jossa osa Frankin ryhmästä on. Salama iskee ja helikopteri joutuu turbulenssiin. Desmondin tietoisuus hyppää ajassa taaksepäin vuoteen 1996, jolloin hän suoritti asepalvelustaan Britannian armeijan skottilaisrykmentissä. Hetkeä myöhemmin hänen tietoisuutensa palaa takaisin vuoteen 2004, mutta hän ei näytä tuntevan Sayidia tai Frankia. Kun helikopteri laskeutuu rahtialukselle, Desmondin tietoisuus jatkaa aikamatkustamista. Hänet viedään sairastupaan, jossa hän tapaa sänkyyn sidotun George Minkowskin (Fisher Stevens), joka kärsii samasta ongelmasta. Minkowski selittää, että joku sabotoi radiohuoneen kaksi päivää aiemmin ja että Desmondin entinen tyttöystävä Penelope Widmore (Sonya Walger) on yrittänyt soittaa rahtialukselle. Sayid soittaa satelliittipuhelimella saarella olevalle Jack Shephardille (Matthew Fox), ja kertoo Desmondin kärsivän muistinmenetyksestä. Rahtialuksella saarelle saapunut fyysikko Daniel Faraday (Jeremy Davies) kysyy Jackilta, että onko Desmond altistunut viime aikoina suurelle määrälle sähkömagnetismia. Jack ei tiedä, joten Faraday puhuu Desmondille ja kysyy tältä tilanteestaan. Desmond kertoo elävänsä vuotta 1996 ja suorittavansa asepalvelusta. Faraday ymmärtää ja kertoo Desmondille, että tämän tulee matkustaa Oxfordin yliopistolle vuodessa 1996 ja mennä tapaamaan häntä.

Desmondin takaumat tulevat yhä useammin ja ne kestävät kauemmin. Vuonna 1996 Desmond etsii nuoremman Faradayn käsiinsä, joka vie hänet laboratorioon, jossa tämä on tehnyt kokeita aikakoneen kanssa. Faraday asettaa laitteeseen Desmondin antamat luvut, asettaa Eloise-nimisen rotan labyrinttiin ja altistaa sen sähkömagneettiselle säteilylle. Rotta näyttää vaipuneen koomaan, kunnes herää ja selvittää labyrintin. Daniel innostuu, koska oli juuri rakentanut labytintin eikä ollut vielä opettanut rottaa selvittämään sitä. Desmond tajuaa rotan tavoin olevansa jumissa aikakiertymässä, ja että hänen tietoisuutensa hyppii kahden eri ajassa olevan kehon välillä. Eloise kuolee aivoaneurysmaan, jonka aikavälille altistuminen aiheutti. Desmond pelkää kuolevansa Eloisen tavoin, joten Daniel ohjeistaa häntä löytämään jonkin tai jonkun – vakion – joka on läsnä molemmissa ajanjaksoissa, ja joka voi toimia Desmondin psyykkisen vakauden ankkurina. Desmond päättää, että Penny voi toimia hänen ankkurinaan, mutta hänen täytyy tavoittaa hänet vuodessa 2004. Desmond saa Pennyn osoitteen tämän isältä, Charlesilta (Alan Dale), joka on huutokaupassa tekemässä tarjousta Black Rock -nimisen laivan miehistön jäsenen päivyristä.

Vuonna 1996, Desmond löytää Pennyn, joka on suunniltaan heidän eronsa vuoksi eikä halua nähdä häntä. Siitä huolimatta Desmond saa hänen puhelinnumeronsa, ja pyytää Pennyä olemaan vaihtamatta sitä, koska Desmond lupaa soittaa hänelle jouluaattona vuonna 2004. Vuonna 2004, Sayid, Desmond ja Minkowski pakenevat sairastuvalta ja alkavat korjata radiovälineitä. Samalla Minkowski kokee uuden takauman ja kuolee. Desmond soittaa Pennylle, joka kertoo etsineensä häntä viimeiset kolme vuotta. He sopivat välinsä ennen kuin virta loppuu. Saatuaan yhteyden vakioonsa, Desmond lakkaa matkustamasta ajassa. Saarella Faraday lukee päivyriään ja löytää kirjoittamansa muistiinpanon: ”jos jokin menee vikaan, Desmond Hume on minun vakioni.”

”Vakio” on toinen aikamatkustukseen liittyvä Lost-jakso kolmannen tuotantokauden jakson ”Välähdyksiä” (engl. Flashes Before Your Eyes) jälkeen. Lostin tuottaja-käsikirjoittajat pitävät scifi-teemoista, kuten aikamatkustuksesta; he kuitenkin varoivat paradoksin luomista. Aikamatkustuksen säännöt hahmotellaan jaksossa ”Välähdyksiä”, kun neiti Hawking (Fionnulla Flanagan) selittää, että jotkut tapahtumat ovat väistämättömiä ja että universumi korjaa ajan myötä mahdolliset virheet.[1] Käsikirjoittavat pelkäsivät, että ilman näitä sääntöjä katsojat menettäisivät mielenkiintonsa, sillä hahmojen panokset pienentyisivät.[2] Käsikirjoittajat toivoivat, että ”Vakio” vahvistaisi edelleen, että rinnakkaistodellisuuksia ei ole olemassa.[3]

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vierailevat näyttelijät
 Anthony Azizi  Omar  
 Alan Dale  Charles Widmore  
 Kevin Durand  Martin Keamy  
 Jeff Fahey  Frank Lapidus  
 Fisher Stevens  George Minkowski  
 Sonya Walger  Penelope Widmore  
  1. Bender, Jack (ohjaaja); Goddard, Drew (käsikirjoittaja) & Lindelof, Damon (käsikirjoittaja): ”Flashes Before Your Eyes” (3. tuotantokausi, 8. jakso) Lost. 2007. ABC. Viitattu 27.10.2015. (englanniksi)
  2. Jensen, Jeff: Lost (S4): Mind-blowing scoop Entertainment Weekly. 22.2.2008. Viitattu 27.10.2015. (englanniksi)
  3. Lindelof, Damon & Cuse, Carlton: Official Lost Audio Podcast American Broadcasting Company. 29.2.2008. Viitattu 27.10.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]