Viktoria Mullova

Viktoria Mullova
Виктория Юрьевна Муллова
Henkilötiedot
Koko nimi Viktoria Jurjevna Mullova
Syntynyt27. marraskuuta 1959 (ikä 65)
Moskova, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto
Ammatti viulisti
Muusikko
Tyylilajit klassinen
Soittimet viulu
Levy-yhtiöt
Aiheesta muualla
Kotisivut

Viktoria Jurjevna Mullova (ven. Виктория Юрьевна Муллова, s. 27. marraskuuta 1959 Moskova) on Lontoossa asuva kansain­välisesti tunnettu venäläinen viulisti[1]. Mullova voitti kaksi kansain­välistä viulu­kilpailua: Jean Sibelius -viulukilpailun vuonna 1980 ja Tšaikovski-kilpailun vuonna 1982.

Viktoria Mullova on vuodesta 2000 tuntenut kiinnostusta tyylin­mukaista esitys­tapaa kohtaan ja soittaa jopa Mendelssohnia suolikielillä ja aika­kauden viritys­tasolla. Lisäksi Mullova käyttää barokki- tai wieniläis­klassista jousta.

Loikkaus länteen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mullova oli esiintymässä Suomessa 2. heinä­kuuta 1983, jolloin hän loikkasi pianistinsa ja mies­ystävänsä, von Karajan-palkitun kapelli­mestari Vakhtang Jordanian kanssa Ruotsin kautta länteen. Jordania oli joutunut kiireesti opiskelemaan piano­säestykset Mullovan kappaleisiin, jotta kiertue olisi ollut uskottava. Kaksikko oli vähällä jäädä kiinni, kun suunnitelmasta tietämätön Helsingin Sanomien kriitikko Hannu-Ilari Lampila konsertti­arviossaan ihmetteli säestäjän keskin­kertaista pianistin­taitoa,[2] mutta KGB:n asettama ”päällystakki”selvennä ei tätä huomannut. Mullova jätti Neuvosto­liiton valtion omistaman Stradivariuksen Hotelli Kuusamon sängylle. Yleisradion toimittaja Jyrki Koulumies[3] vei viulistin ja säestäjän vuokratulla henkilö­autolla Luulajaan Ruotsiin. Sieltä Mullova, Jordania ja Yleis­radion kuvaaja Caj Sundman lensivät Tukholmaan, jossa Mullova ja Jordania ilmoittautuivat Ruotsin poliisille ja anoivat poliittista turvapaikkaa Yhdys­valtain suur­lähetystöstä.[4]

Ensimmäisen haastattelunsa Suomesta poistumisensa jälkeen Mullova antoi Ilta-Sanomien ja MTV:n Tukholman-kirjeen­vaihtajalle Terttu Levoselle kolme päivää myöhemmin. Myös Suojelupoliisin silloinen päällikkö Seppo Tiitinen sai tiedon loikkauksesta juuri Ilta-Sanomista. Ruotsin Säpo otti Mullovan ja Jordanian hoiviinsa näiden Ruotsissa oleskelun ajaksi, koska se pelkäsi Neuvosto­liiton turvallisuus­palvelun KGB:n pyrkivän sieppaamaan kaksikon.[Kilpi 1] Mullova ja Jordania matkustivat Yhdys­valtoihin. Myöhemmin Viktoria Mullova muutti Yhdistyneeseen kuningas­kuntaan ja asuu nykyään Lontoossa. Jordania jäi Yhdys­valtoihin ja kuoli vuonna 2005 Washingtonissa syöpään.[5]

Jälkiselvittely

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyrki Koulu­miehen osuudesta Mullovan ja Jordanian loikkauksessa liikkui huhuja jo aiemmin, mutta vasta jäätyään eläkkeelle hän katsoi voivansa kertoa loikkauksesta laajemmin. Hänen roolinsa paljasti vuonna 2000 Ilta-Sanomien pää­toimittajana tapauksen aikoihin toiminut Martti Huhtamäki. Koulu­mies oli muutamaa päivää ennen loikkausta ottanut yhteyttä Huhta­mäkeen ja kertonut tälle suunnitelmasta. Huhta­mäen mukaan Koulu­mies pani asiassa peliin oman uransa, sillä sotkeutuminen tällaiseen asiaan olisi saattanut merkitä potkuja Suomen virallisen ulko­politiikan linjalla uskollisesti olleesta Yleis­radiosta. Suomessa herätti jonkin verran hämmästystä se, että Ilta-Sanomat oli tapauksesta muita lehtiä paremmin perillä, ja Neuvosto­liiton Helsingin-suur­lähetystö yritti turhaan saada Ilta-Sanomia paljastamaan uutis­lähteensä. Loikkauksessa oli mukana onnea myös siksi, että Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa ja Haapa­rannalla tulli­miehet eivät kyselleet seurueen papereita. Tämän ansiosta Suomi välttyi siltä tilanteelta, että Neuvosto­liitto olisi vaatinut loikkareiden palauttamista samaan aikaan kun länsi­maissa olisi yhtä kiihkeästi vaadittu Suomea päästämään kaksikko menemään.[Kilpi 2] Aiemmin Mullova selitti loikkauksen tapahtuneen niin, että hän itse ajoi säestäjänsä kanssa autolla Ruotsiin[1].

Loikkauksensa syyksi Mullova mainitsi opettajansa, viulu­taiteilija Leonid Koganin kuoleman vähän ennen hänen Suomen-vierailuaan, mutta ennen kaikkea Neuvosto­liitossa nousevien taiteilijoiden tielle asetetut byro­kraattiset esteet sekä matkustamis- ja konsertointi­rajoitukset.[6]

  • Kilpi, Timo: Ilta-Sanomat 75 vuotta: Uutisia, historiaa ja puheen­aiheita. Porvoo, Helsinki: WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-31761-7
  1. Kilpi 2007, s. 193–196.
  2. Kilpi 2007, s. 194.
  1. a b Sommar, Heidi: Viktoria Mullova ja vapautunut soitto (Viktoria Mullova loikkasi länteen) Yle Elävä Arkisto. 23.11.2010 (päivitetty 20.4.2018). Yleis­radio Oy. Viitattu 7.4.2015.
  2. Lampila, Hannu-Ilari: Automaattista tarkkuutta. Helsingin Sanomat, 30.6.1983, nro 174, s. 17. Helsinki: Sanoma Osake­yhtiö. ISSN 0355-2047 artikkelin maksullinen verkko­versio. Viitattu 9.2.2018.
  3. Viktoria Mullova loikkauksestaan: Vihdoin voin lopettaa valehtelemisen Ilta-Sanomat. 13.9.2008. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 9.2.2018.
  4. Muisti. Jakso 11: Loikkaus Yle Areena. 11.5.2015. Viitattu 22.12.2018.
  5. Bernstein, Adam: Soviet Conductor Vakhtang Jordania Dies at 62 (muisto­kirjoitus) The Washington Post. 6.10.2005. Arkistoitu 3.12.2019. Viitattu 9.8.2014. (englanniksi)
  6. Mitä Missä Milloin, Kansalaisen vuosi­kirja 1984, s. 108. Helsinki: Otava, 1983. ISBN 951107461X

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]