Wikipedia:Välityspyyntö

välityslautakunta


Käytäntö
Välityspyynnöt
Yhteyssivu


Syksyn 2024 vaalien


Lautakunnan vaalit

Ehdokkaat  Äänestykset
I 2007 2007
II 2008 2008
III 2009 2009
IV 2010 2010
V 2011 2011
VI 2012 2012
VII 2013 2013
VIII 2014 2014
IX 2015 2015
X 2016 2016
XI 2017 2017
XII 2018 2018
XIII 2019 2019
XIV 2020 2020
XV 2021 2021
XVI 2022 2022
XVII 2023 2023
XVIII 2024 2024


Välityspyyntö on Wikipediassa viimeinen vaihtoehto kiistatilanteiden ratkaisemiseksi. Välityslautakunta harkitsee uusien tapausten käsittelyyn ottamista ja aiempien päätösten uudelleentarkastelua. Tapausten käsittelyä ohjaa välityskäytäntö.

Ennen välityspyynnön tekemistä

[muokkaa wikitekstiä]

Välityslautakunta arvioi yleensä seuraavanlaisia tapauksia ilman aiempia kiistan selvittämiseksi tehtyjä muodollisia toimenpiteitä:

  • ylläpitäjien välillä poikkeuksellisen suuria erimielisyyksiä aiheuttavat kiistat.

Muissa tapauksissa oletetaan, että ensin kokeillaan muita keinoja:

  • Toisen käyttäjän toimintaa koskevissa kysymyksissä odotetaan kommenttipyynnön tekemistä. Välityslautakunta ottaa yhteisöltä kommenttipyynnön kautta saadun palautteen huomioon sen ratkaisemiseksi, otetaanko tapaus käsittelyyn, ja käyttää sitä myös muun päätöksenteon apuvälineenä.

Vaikka ei ole tarpeen hahmotella koko tapausta, lautakunta toivoo, että esität lyhyen selonteon kiistan luonteesta ja askeleista, jotka on jo otettu sen selvittämiseksi.

Kuinka välityspyyntö käsitellään

[muokkaa wikitekstiä]

Kun välityspyyntö on tehty, aktiiviset lautakunnan jäsenet äänestävät, hyväksytäänkö tapaus käsittelyyn vai ei. Merkintä 0/0/0/0 vastaa lautakunnan jäsenten ääniä hyväksytään/hylätään/jäävännyt itsensä/muu. Tapaukset avataan sen jälkeen, kun yli puolet läsnä olevista välityslautakunnan jäsenistä on ilmaissut haluavansa ottaa asian käsittelyyn. ”Jäävännyt itsensä” tarkoittaa sitä, että lautakunnan jäsen on ilmoittanut jättävänsä osallistumatta asian käsittelyyn mahdollisen eturistiriidan takia. ”Muut” ovat ääniä tai ehdotuksia, jotka eivät sovi kolmeen edellä mainittuun kategoriaan. Tapaukset, joita ei ole otettu käsittelyyn 10 vuorokauden sisällä, poistetaan tältä sivulta. Kun tapaus otetaan käsittelyyn, jokaisen asianosaisen keskustelusivulle lähetetään ilmoitus asiasta sekä linkki tapauksen käsittelysivulle.


Välityspyynnön tekemiseksi suorita seuraavat vaiheet:
  1. Kopioi välityspyyntöpohja.
  2. Napsauta tämän sivun painiketta muokkaa ja lisää välityspyyntöpohja osioon, joka on varattu uusille pyynnöille.
  3. Täytä kohdat, joissa kerrotaan asianosaisten käyttäjien nimet ja tarjoa linkit aiempiin yrityksiin kiistan selvittämiseksi. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi keskustelusivuilla käydyt keskustelut.
  4. Esitä pyyntösi korkeintaan 500 sanalla ja merkitse mukaan sitä tukevat muutoslinkit silloin, kun ne ovat tarpeen. Tavoitteenasi on osoittaa välityslautakunnan jäsenille, että käynnissä on heidän väliintuloaan vaativa kiista. Tässä vaiheessa et pyri osoittamaan olevasi oikeassa. Jos tapauksesi hyväksytään välityskäsittelyyn, sitä varten luodaan erillinen käsittelysivu, jota voit käyttää kertoaksesi lisää yksityiskohtia. Siinä vaiheessa sanamäärärajoitus ei ole enää voimassa.
  5. Sinun täytyy jättää ilmoitus välityspyynnöstä kaikkien osapuolten keskustelusivuille. Sen jälkeen voit lisätä välityspyyntöösi muutoslinkit, jotka osoittavat, että välityspyynnön osapuolia on tiedotettu asiasta.
Tätä sivua ei ole tarkoitettu keskusteluun.
  • Voi olla hyvä, että kopioit välityspyyntöpohjan käyttäjäsivusi alle tai käytät jotain ulkoista tekstieditoria pyyntösi laatimiseen, ennen kuin lähetät sen tänne. Välityspyyntöjen pääsivua ei ole tarkoitettu karkeiden hahmotelmien hiomista varten.
  • Välityslautakunnan jäsenet voivat milloin tahansa poistaa keskustelua ilman kommenttia tai parantaa sen rakennetta merkitystä muuttamatta.
  • Älä itse avaa tapauksia. Vain lautakunnan jäsen tai hänen valtuuttamansa käyttäjä voi tehdä sen.
  • Estettyjen käyttäjien tekemät välityspyynnöt tulee lähettää sähköpostitse jollekin välityslautakunnan aktiivijäsenelle.

Välityspyynnöt

[muokkaa wikitekstiä]

Käsittelyssä

[muokkaa wikitekstiä]

Ei käsittelyssä olevia tapauksia.