Windows on the World

Windows on the World
Osoite One World Trade Center, 107th Floor
Sijainti Yhdysvallat New York, Yhdysvallat
Avattu 19. huhtikuuta 1976
Suljettu 11. syyskuuta 2001
Pääkokki Michael Lomonaco[1]
Paikkoja 240

Windows on the World oli New Yorkin World Trade Centerin kaksoistornien Pohjoistornin (One World Trade Center) 106. ja 107. kerroksessa sijainnut ravintolakompleksi, joka käsitti kaksi ravintolaa, Windows on the Worldin ja Wild Bluen, sekä baarin nimeltä The Greatest Bar on Earth. Lisäksi kerroksissa oli myös tiloja yksityistilaisuuksille. Windows on the World käsitti 4 600 neliömetriä lattiapinta-alaa ja paikat 240 asiakkaalle. Ravintola aloitti toimintansa huhtikuussa 1976 ja se tuhoutui syyskuun 11. päivän iskuissa World Trade Centerin kaksoistornien romahdettua.[2]

World Financial Center Windows on the World -ravintolasta nähtynä.

Ravintoloitsija Joe Baum kehitti ja toteutti suunnitelman perustaa ravintolakompleksi World Trade Centerin Pohjoistornin ylimpiin kerroksiin. Olemassaolonsa aikana Windows on the Worldista oli yksi New Yorkin tunnetuimmista ravintoloista. Vuonna 1993 Windows on the World jouduttiin sulkemaan moneksi vuodeksi 25 miljoonaa dollaria maksaneen peruskorjauksen vuoksi World Trade Centerin pommi-iskun jälkeen. Ravintola avattiin uudelleen vuonna 1996. Vuonna 2000, ravintolan viimeisenä kokonaisena toimintavuotena, Windows on the Worldin tulot olivat 37 miljoonaa dollaria tehden siitä Yhdysvaltojen taloudellisesti menestyneimmän ravintolan.[3] Windows on the Worldin viimeisenä pääkokkina toimi Michael Lomonaco.

Syyskuun 11. päivän iskut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravintolakompleksi tuhoutui syyskuun 11. päivän iskuissa vuonna 2001, kun 19 terroristia otti haltuunsa neljä matkustajalentokonetta Yhdysvalloissa. Yksi kaapatuista koneista oli American Airlinesin lento 11, joka törmäsi One World Trade Centeriin kello 8.46 paikallista aikaa. Iskuhetkellä Windows on the Worldissa oli käynnissä vakituinen aamiaistarjoilu ja Risk Waters Financial Technology -yhtiön kongressi. Kaikki ravintolassa lentokoneen törmäyshetkellä olleet ihmiset selvisivät hengissä törmäyksestä, mutta menehtyivät myöhemmin rakennuksen tulipaloihin. Yksi syy siihen, ettei kukaan ravintolassa olija selvinnyt, oli kaikkien uloskäyntien tuhotuminen iskussa. Osa asiakkaista ja henkilökunnasta menehtyi savumyrkytykseen, ja jotkut tekivät itsemurhan hyppäämällä rakennuksesta pakoon leviäviä tulipaloja. Loput, tulipaloista hengissä selvinneet, saivat surmansa kello 10.28, 102 minuuttia lentokoneen iskeytymisen jälkeen, kun One World Trade Center sortui. Iskuhetkellä ravintolassa oli töissä 72 henkilökunnan jäsentä (joista yksi oli Christine Olender, ravintolan aamuvuorossa ollut esimies, jonka epätoivoiset puhelinsoitot viranomaisille olivat viimeiset Windows on the Worldista saadut viestit), 16 Risk Waters -yhtiön työntekijää ja 76 muuta asiakasta. Viimeiset ihmiset, jotka lähtivät ravintolasta ennen iskua, olivat Michael Nestor, Liz Thompson ja Geoffrey Wharton. He lähtivät vain kaksi minuuttia ennen törmäystä kello 8.44.[4]

Syyskuun iskujen jälkeen perustettiin Windows of Hope Family Relief Fund -niminen rahasto, jonka tarkoituksena on tarjota tukea ja palveluja perheille, jotka menettivät Windows on the Worldissa työskennelleen omaisensa iskuissa. Rahaston perustajien joukossa olivat muun muassa ravintolan pääkokki Michael Lomonaco ja omistaja David Emil.

One World Trade Centeriin suunniteltiin Windows on the Worldin uudelleenavaamista; suunnitelma kuitenkin keskeytettiin maaliskuussa 2011 taloushuolien ja pienen kiinnostuksen takia.

Vuonna 2006 joukko Windows on the Worldin entistä henkilökuntaa perusti New Yorkiin Colors-nimisen ravintolan, jonka tarkoituksena on kunnioittaa iskuissa kuolleita työtovereita. Ravintolan ruokalistassa on yhtäläisyyksiä Windows on the Worldin ruokalistaan.[5]

  1. https://web.archive.org/web/20010410110506/http://www.windowsontheworld.com/about/michael.shtml
  2. Trade Center to Let Public In for Lunch At Roof Restaurant 16.4.1976. New York Times. Viitattu 26.11.2011. (englanniksi)
  3. Howard G. Goldberg: Windows on the World - The wine community's true north Wine News. Arkistoitu 20.2.2012. Viitattu 26.11.2011. (englanniksi)
  4. 9/11: Distant Voices, still lives 18.8.2002. The Guardian - The Observer. Viitattu 26.11.2011. (englanniksi)
  5. About COLORS - New York COLORS Restaurant. Arkistoitu 13.11.2011. Viitattu 26.11.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]