World Summit on the Information Society

World Summit on the Information Society (WSIS) oli YK:n alainen tietoyhteiskuntaa käsittelevä huippukokous. WSIS:n ensimmäinen vaihe järjestettiin Genevessä 10.-12. joulukuuta 2003 ja toinen osa Tunisissa 16.-18. marraskuuta 2005. Kokousten tarkoituksena oli löytää ratkaisuja tieto- ja viestintäteknologian tuomiin ongelmiin ja löytää tapoja käyttää niitä kehitysmaiden taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen edistämiseksi ja digitaalisen kuilun poistamiseksi.

Huippukokous teki päätöksiä korkeimmalla poliittisella tasolla, joten siihen osallistuivat YK:n jäsenmaiden valtion ja hallitusten päämiehet. Kokoukseen voivat kuitenkin osallistua seuraajajäseninä myös yksityiset kansalaiset, kansalaisjärjestöt, liike-elämän järjestöt ja työmarkkinajärjestöt.

Huippukokouksen ensimmäisen vaiheen tuloksena julkaistiin kokouksen periaatejulistus ja toimenpideohjelma. Kokouksen toisessa vaiheessa keskityttiin huippukokouksen päätösten toimeenpanoon ja seurantaan ja pyrittiin ratkaisemaan avoimeksi jääneet kysymykset internetin hallinnosta ja rahoitusmekanismeista. Kansalaisjärjestöt kritisoivat WSIS-prosessia siitä, että monet YK:n jäsenmaista eivät ole valmiita aidosti sitoutumaan prosessin tavoitteisiin kuten köyhyyden vähentämiseen ja digitaalisten kuilujen poistamiseen.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.