Xibalba

Maya-astia, joka kuvaa jumaluuksia Xibalban tuomioistuimessa.

Xibalba on mayojen mytologiassa alamaailma, jossa elävät sairauksien ja kuoleman jumalat.[1] Popol Vuh -eepos kuvaa Xibalban sijaitsevan maan alla. Ihminen joutuu sinne kuolemansa jälkeen, ja kohtaa useita koettelemuksia. Kuninkaiden mukaan haudattiin esineitä, joiden tarkoitus oli auttaa heitä selviämään näistä koettelemuksista. Jos kuollut ei selvinnyt näistä testeistä, hän jäi vaeltelemaan ikuisesti manalan joille. Jos hän suoritti kokeet, hän pääsi tähtitaivaalle tai lepäämään pyhän puun varjoon.[1] Eepoksen toisessa osassa kerrotaan sankarikaksosista, jotka onnistuvat huiputtamaan Xibalban jumalia ja pääsevät läpi kaikista testeistä. Kaksoset nousevat taivaalle, ja heistä tulee Aurinko ja Kuu.[2]

Sisäänpääsy Xibalbaan käy luolien kautta, ja sen takia luolilla oli erityinen merkitys mayojen kulttuurissa.[3] Yksi manalan taloista oli nimeltään Kylmä talo, mikä voi viitata viileään luolailmaan.[4] Taivaalla tie Xibalbaan näkyy tummana raitana, joka kulkee Linnunradan poikki.[5] Xibalbaa hallitsivat jumalat Hun Caquix eli Yksikuolo ja Vucub Caquix eli Seitsenkuolo.

  1. a b Kettunen, Harri: The Xibalba-Files: Matka mayojen manalaan Helsingin Sanomat. Arkistoitu 28.5.2007. Viitattu 3.2.2009.
  2. Didricsenin museo[vanhentunut linkki].
  3. Maya Caves (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Belizen luolissa viruvat mayojen ihmisuhrit[vanhentunut linkki] Tiede 2/2000.
  5. Maya Religion (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.