Yukigassen (jap. 雪合戦, 'lumitaistelu', 'lumisota') on Japanissa kehitetty talviurheilulaji, joka muistuttaa sitä leikkimielisempää lumisotaa. Lajin nimi tulee japanin kielen sanoista yuki (suom. lumi) ja kassen (suom. taistelu tai sota), joka taipuu rendakuperiaatteella. Yukigassen on erittäin suosittu laji Japanissa[1]. Japanissa sitä pelataan erillisissä miesten ja naisten joukkueissa, mutta muualla maailmassa sekajoukkueissa[2].
Ensimmäinen virallinen yukigassen-ottelu pelattiin Japanin Sōbetsussa 1989 ja ensimmäinen ottelu Japanin ulkopuolella Australiassa 1992[3]. Yukigassenin maailmanmestaruuskilpailut pidetään vuosittain Japanin Sōbetsussa. Lajin Euroopan-mestaruuskilpailut käydään Kemijärvellä ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Norjan Vuoreijassa[2].
Yukigassenissa ottelu koostuu kolmesta kolme minuuttia kestävästä erästä[2]. Vain tehokas peliaika huomioidaanlähde?. Yukigassenin perusideana on saada vastustajajoukkueen pelaajiin lumipallolla suora osuma tai kaapata vastustajajoukkueen lippu. Osuman saanut pelaaja siirtyy välittömästi ulos pelikentältä.[2] Myös osumat oman joukkueen pelaajiin lasketaan suoriksi osumiksi ja niistä pelaaja poistetaan pelistä[4]. Erän päättyessä voittajajoukkue on se, jolla on enemmän pelaajia kentällä. Erä päättyy myös jos jompikumpi joukkue ryöstää vastustajajoukkueen lipun tai toisella joukkueella ei ole enää pelaajia kentällä. Ottelut pelataan paras kolmesta -periaatteella eli kaksi erää voittanut joukkue voittaa ottelun.[2] Jotta nopeatempoisessa yukigassenissa huomattaisiin kaikki virheet, tuomareita on kahdeksan[5].
Yukigassenissa pelikentän leveys on 8-10 metriä ja pituus 36-40 metriä. Molemmilla joukkueilla on omalla kenttäpuoliskollaan kahden metrin päässä kentän takarajasta joukkueen oma suoja, jossa pelivälineinä käytettäviä lumipalloja pidetään. Lisäksi kentällä on molemmilla kenttäpuoliskoilla kaksi suojaa ja keskellä pelikenttää yksi suoja.[4]
Pelijoukkue koostuu kymmenestä nimetystä pelaajasta, joista yksi on kapteeni. Kentällä on yhtä aikaa seitsemän pelaajaa, joista neljä on hyökkääjiä ja kolme puolustavia pelaajia. Ainoastaan puolustaville pelaajille on sallittua mennä oman aloitusviivan taakse, jossa on oman joukkueen suoja ja sen takana pelivälineenä käytettävät lumipallot. Pelaajista korkeintaan kolme saavat olla vastustajan kenttäpuoliskolla. Jos vastustajan kenttäpuoliskolla on enemmän kuin neljä joukkueen pelaajaa, hyökkäämässä ollut joukkue häviää.[4] Joukkueilla on oltava yhtenäinen otteluasu, joka ei saa olla valkoinenlähde?. Kypärä ja kasvosuoja ovat pakollisia suojavarusteita, kun taas piikkarit on kielletty[2]. Joukkue tuo mukanaan myös joukkuelipun, jonka koko on vähintään 0,5 × 1 m.lähde? Ottelun alussa kaikkien seitsemän pelaajan tulee olla kuusi metriä pelikentän takarajalta sijaitsevan aloitusviivansa takana[4]. Aloituskokoonpanossa on oltava kolme naista kentällä.lähde?
Peliä pelataan lumipalloilla, joita on käytössä 90 palloa yhtä erää kohti eli 270 ottelua kohti. Pallot tehdään pallojentekokoneilla lämmitetyssä teltassa, jossa lumi pysyy nuoskalumena. Pallojen tekeminen alkaa 30 minuuttia ennen ottelun alkamista ja päättyy 15 minuuttia ennen ottelun alkamista.[5] Pallot sijoitetaan kaksi metriä pelikentän takarajalta sijaitsevan joukkueen oman suojan taakse, josta niitä voi kuljettaa toisille pelaajille. Palloja ei saa heittää oman joukkueen pelaajille. Ottelun aikana lumipalloja tekevät pelaajat poistetaan pelistä.[4]
Lopussa voidaan joutua käymään myös voittoheittokilpailu, joka on viimeinen tapa ratkaista otteluvoittaja, mikäli peliajan jälkeen tilanne näyttää joukkueiden välillä edelleen tasapisteitä.lähde?