אורורניס

קריאת טבלת מיוןאורורניס

תקופה
יורה עליון, 160 מיליון שנה לפני זמננו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
קבוצה: דינוזאוריה
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: בעלי אגן דמוי לטאה
תת־סדרה: תרופודה
קבוצה: אביאלאה
משפחה: אנכיאורניטיים
סוג: אורורניס
מינים

Aurornis xui

שם מדעי
Aurornis
‏גודפרוי, 2013
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אורורניס (שם מדעי: Aurornis, "אורורה" מלטינית="שחר", "אורניס" מיוונית "עוף") הוא סוג נכחד של דינוזאור קטן-גוף מקבוצת אביאלאה, שחי בתקופת היורה, כ-160 מיליון שנה לפני זמננו.

אורורניס היה דינוזאור מנוצה, והמאובן שלו מראה נוצות פלומה על זנבו וצווארו. הוא אחד הדינוזאורים המנוצים הקדומים ביותר המוכרים למדע, קדום אף מארכאופטריקס, הנחשב לעיתים לעוף הראשון. על פי מאפייני שלד רבים של אורורניס, הוא מסווג בין חבריה הקדומים ביותר של האביאלאה, קבוצה של דינוזאורים מנוצים שמהם התפתחו העופות. הוא עשוי להיות אב קדמון ישיר של הארכאופטריקס, ודרכו של כל העופות בני-ימינו.

מאובן יחיד של אורורניס התגלה בשנת 2013 בתצורת טיאוג'ישאן במחוז ליאונינג שבסין, על ידי צוות בינלאומי של פלאונטולוגים מבלגיה, בריטניה, איטליה, סין וצרפת. המאובן, שקיבל את הסימון הקטלוגי YFGP-T5198, מראה את השלד כולו ברמת פירוט גבוהה מאוד, וכן רישומי נוצות פלומה על הזנב, הצוואר והחזה. שם הסוג "אורורניס" הוא הלחם של המילה הלטינית "אורורה" ("שחר") והמילה היוונית "אורניס" ("עוף"), ונבחר כדי לבטא את המקום שתופס הסוג בראשית העץ האבולוציוני של העופות. שם המין "שׂ'וּאי" נבחר לכבודו של שׂ'וּ שִׂינְג, פלאונטולוג סיני שתרם רבות לגילוי וחקר של דינוזאורים מנוצים. גילוי אורורניס פורסם בכתב העת המדעי היוקרתי נייצ'ר במאי 2013[1].

מאובן אורורניס התגלה בתצורת טיאוג'ישאן, המתוארכת בשיטה הרדיומטרית ארגון-ארגון לגיל של כ-160 מיליון שנה לפני זמננו, בתור היורה התיכון. חשיבות תיארוך זה היא בהיותו קדום מזה של הדינוזאורים המנוצים שהתגלו לפני-כן בתצורות יישיין וג'יופוטאנג בליאונינג (כ-125 עד 110 מיליון שנה לפני זמננו, בקרטיקון התחתון), וקדום אף משל ארכאופטריקס, הנחשב לעיתים קרובות לעוף הראשון.

אנטומיה ומורפולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בדומה לארכאופטריקס, אורורניס הוא בין הדינוזאורים הקטנים ביותר הידועים למדע, בערך בגודל של עורב. אורך המאובן הוא כ-50 סנטימטרים, כמחצית מכך אורכו של הזנב.

בדומה לארכאופטריקס, לאורורניס היו זרועות ארוכות יחסית, עם אצבעות בלתי מאוחות מצוידות בטפרים, מקור בעל שיניים, וזנב ארוך בעל חוליות רבות בלתי-מאוחות, בניגוד לשלד הזנב הקצר ומאוחה של עופות בני ימינו. המאובן מראה בבירור רישומי נוצות פלומה על הזנב, החזה והצוואר, אך בניגוד למאובני ארכאופטריקס אינו מראה רישומי אברות תעופה על הזרועות והזנב[1].

חשיבותו המרובה של אורורניס לפיענוח האבולוציה של העופות נובעת בחלקה מן התיארוך הקדום שלו, כ-160 מיליון שנה לפני זמננו, בתור היורה התיכון. בניגוד למרבית סוגי הדינוזאורים המנוצים שהתגלו עד היום, אורורניס קדום מארכאופטריקס, המתוארך לתקופה של 150 עד 145 מיליון שנה לפני זמננו. יתר-על-כן, המאובן המפורט להפליא של אורורניס איפשר למגליו לחשב את העץ האבולוציוני של הדינוזאורים המנוצים והעופות הקדומים על פי כמעט 1,500 מאפיינים מורפולוגיים של השלד, לעומת כ-200 מאפיינים בלבד בחישובים קודמים[1].

על פי עץ זה חישבו מגלי אורורניס שהוא ממוקם בבסיסה של שושלת האביאלאה, ביחד עם אנכיאורניס ושיאוטינגיה, ומעט לפני ארכאופטריקס. לעומת זאת מצא החישוב שדינוזאורים מנוצים אחרים, כמו אפידקסיפטריקס, קבוצת הטרודוניים וקבוצת הדרומאוזאוריים, הן ענפים צדדיים שלא היו אבות ישירים של העופות[1].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אורורניס בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 4 Godefroit, P. et al (2013) "A Jurassic avialan dinosaur from China resolves the early phylogenetic history of birds" Nature, doi:10.1038/nature12168