דונגל (באנגלית: Dongle) הוא חומרת מחשב, המתחברת ליציאה במכשיר כדי לספק לו פונקציונליות נוספת, או לאפשר קישור למכשיר שמוסיף פונקציונליות[1].
בתחום המחשוב, המונח היה בתחילה שם נרדף "לדונגלים להגנה על תוכנה" - סוג של פתרון לניהול זכויות דיגיטליות בחומרה שבו תוכנה תפעל רק אם דונגל שנמסר עם רכישת התוכנה, המכיל בדרך כלל מפתח רישיון או מנגנון הגנה קריפטוגרפי אחר, מחובר למחשב בזמן שהוא פועל[2]. חברת הטכנולוגיה הישראלית אלדין מערכות מידע הייתה ספקית מובילה של פתרונות מסוג זה בתחילת שנות ה-2000[3].
המונח הוחל מאז על סוגים אחרים של מכשירים בעלי צורה דומה, כגון:
ישנם תיאורים שונים על האטימולוגיה של המילה "דונגל"; במאמר משנת 1999, PB Schneck קבע שהמקור לא ברור, אך ייתכן שמדובר בהשחתה של המילה "dangle" - "מתנדנד" (שכן מכשירים אלה "מתנדנדים" מיציאה במחשב)[7].
פרסומת של מגזין Byte משנת 1992 של חברת Rainbow Technologies טענה שהדונגלים הומצאו על ידי אדם בשם "דון גאל", אשר הוליד אגדה אורבנית על מקור השם, אך הפרסומת הייתה רק תכסיס שיווקי[8].
דונגלים המשמשים כדי לסייע במניעת שימוש והעתקה בלתי מורשית של צורות מסוימות של תוכנה. בתחילה השתמשו ביציאות כגון: יציאה טורית או יציאה מקבילה, עם הפסקת השימוש בהם נעשנה מעבר לשימוש ביציאת ה-USB במחשב[9].
חברת אלדין הישראלית פיתחה גם מוצר בשם ה-eToken לאימות וזיהוי משתמשים במחשבים ורשתות תקשורת ארגוניות. התקן חומרה המתחבר ליציאת ה-USB ומוודא שהמשתמש רשאי להפעיל את המחשב ולהתחבר לרשת הארגונית[10].
בעשור השני של המאה ה-21, השימוש במונח "דונגל" הורחב לנגני מדיה דיגיטליים, כגון "Roku" ו"כרומקאסט" של גוגל - שנועדו להתחבר ישירות ליציאת HDMI בטלוויזיה או מקלט AV (מופעל באמצעות חיבור Micro USB לטלוויזיה עצמה או מתאם AC), בניגוד למכשיר גדול יותר - ממיר טלוויזיה[11][12].
כבלים קצרים מאוד המחברים שקעים גדולים יחסית לתקעים קטנים יותר מאפשרים להתקין ולהוציא כבלים בקלות מציוד עם מקום מוגבל לחיבורים.
מחשבים אישים זעירים, כגון Intel Compute Stick של חברת אינטל, ו-Chromebit, דונגל המריץ את מערכת ההפעלה Chrome OS על טלוויזיה או למסך אחר, באמצעות כניסת ה-HDMI, ומאפשר להפעיל אותם כמחשב[13].
דונגל שמתחבר למחבר ה-OBD-II (אנ') בכלי רכב. הדונגל מספק קישוריות לרשת באמצעות רשתות סלולריות לכל מי שנמצא ברכב, תוך שהוא משמש כנקודת Wi-Fi חמה. בנוסף, הוא עוקב אחרי שגרת הטיפולים ברכב. הדונגל אוסף נתונים ממערכות שקיימות במכונית ואף בודק את מצבן של יחידות הרכב השונות. הנתונים שנאספים נשלחים באמצעות הרשת ומנותחים בידי אלגוריתם מורכב, שיודע לפענח את המידע ולשלוח אותו בחזרה למשתמש באמצעות אפליקציה[14].