לידה |
8 באפריל 1967 (בן 57) ביירות, לבנון |
---|---|
מדינה | ארצות הברית |
השכלה |
|
האדי עמר (באנגלית: Hady Amr; נולד ב-8 באפריל 1967) הוא פקיד ממשלתי אמריקאי המשמש כנציג מיוחד לענייני פלסטינים מאז ה-22 בנובמבר 2022. הוא היה בעבר סגן עוזר מזכיר המדינה של ארצות הברית לענייני ישראל-הרשות הפלסטינית בלשכה לענייני המזרח הקרוב במחלקת המדינה של ארצות הברית.[1]
התפקיד החדש מהווה שדרוג משמעותי ביחסים עם הרשות הפלסטינית. הוא מונה לתפקיד תחת הנשיא ג'ו ביידן ב-20 בינואר 2021. הוא נולד בלבנון, ויש לו קשרים הדוקים עם האזור, זוכה לשבחים מצד מנהיגים ישראלים ופלסטינים כאחד.
לעמר יש קשרים הדוקים עם ההנהגה הפלסטינית[2]. הוא עבד כמנתח מדיניות ופרסם מחקרים על יחסי ארצות הברית עם העולם המוסלמי ועל הסכסוך הישראלי-ערבי, לבנון, ירדן, וההתפתחות החברתית והכלכלית של העולם הערבי. שימש כיועץ בכיר למדיניות במחלקה לביטחון המולדת של ארצות הברית, כסגן עוזר מנהל הסוכנות לפיתוח בינלאומי של ארצות הברית למזרח התיכון, וכסגן שליח מיוחד של ארצות הברית למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים בין השנים 2014–2017.
עמר נולד בביירות, לבנון בשנת 1967, אך גדל בעיקר בניו ג'רזי ובווירג'יניה[3]. הוא קיבל תואר ראשון בכלכלה מאוניברסיטת טאפטס, ותואר שני ביחסים בין-לאומיים באוניברסיטת פרינסטון. הוא עבד במחלקת ההגנה של ארצות הברית בתקופת ממשלו של ביל קלינטון[4]. אותה עת הוא עבד זמן קצר במרכז ללימודים אסטרטגיים של המזרח הקרוב ודרום אסיה באוניברסיטה לביטחון לאומי. בין השנים 2001–2006 הוא עבד כיועץ עצמאי. הוא אף עבד וייעץ לבנק העולמי, לפורום הכלכלי העולמי ולמוסדות בינלאומיים אחרים.
הוא חבר במועצה ליחסי חוץ, שהיא קבוצת חשיבה בניו יורק וכיהן בעבר בוועדה המייעצת של בית הספר על שם וודרו וילסון למדיניות ציבורית ומדיניות חוץ באוניברסיטת פרינסטון. בשנת 2002 מינה אותו מושל וירג'יניה, מארק וורנר, לכהן ברשות בתי הספר הציבוריים בווירג'יניה, תפקיד אליו מונה מחדש על ידי המושל טים קיין, הוא כיהן בתפקיד עד לשנת 2010[5].
בין השנים 2006–2010 שימש כעמית במכון ברוקינגס ומנהל המייסד של מרכז ברוקינגס בקטר.
בנובמבר 2020 שימש כחבר מתנדב בצוות העברת השלטון הנשיאותי לאחר ניצחונו של הנשיא הנבחר, ג'ו ביידן בבחירות לנשיאות שנערכו באותו החודש ועסק בנושאים הקשורים למחלקת המדינה האמריקאית.
עמר הוא מחבר מאמרים שונים בנושאי מדיניות החוץ של ארצות הברית ביחס לעולם המוסלמי. בין היתר פרסם מאמרים בעיתונים "ניוזוויק", ה"וושינגטון פוסט", והרולד טריביון. הוא חיבר מספר דו"חות עבור האו"ם, בהם דו"ח שנערך לארגון UNICEF "מצבו של הילד הערבי"[6]. בשנת 2002 פרסם מאמר שכותרתו "אבנים, טנקים ופרס נובל לשלום" ובו כתב: "...בדצמבר 1987, שאבתי השראה מן האינתיפאדה הפלסטינית..."[7]
ב-14 במאי 2021, בעיצומו של מבצע שומר החומות, הגיע לישראל כשליחו של נשיא ארצות הברית, בניסיון לתווך הפסקת אש בין החמאס לישראל.[8]