הזרקת זרע ציטופלזמטית

תמונה של הזרקת זרע ציטופלזמטית

הזרקת זרע ציטופלזמטיתלועזית: Intracytoplasmic sperm injection או בקיצור: ICSI) היא הליך המבוצע במסגרת הפריה חוץ גופית, בה מוזרק תא זרע יחיד ישירות לציטופלזמה של הביצית. הליך זה מתבצע לאחר שאיבת ביצית וזרע בודדים ולאחר ההליך נשמרים העוברים שנוצרו עד להזרעתם ברחם או להקפאתם. בשיטת הפריה זו מוותרים על הפריה טבעית של הביצית ומבצעים אותה ידנית. ההיריון האנושי הראשון שנוצר בעזרת הזרקת זרע ציטופלזמטית בוצע בשנת 1991 על ידי ג'יאנפיירו פלרמו וצוותו.

הליך הזרקת זרע ציטופלזמטית משמש לרוב בכדי להתגבר על בעיות פוריות של גברים, אם כי ניתן להשתמש בו גם כאשר הביציות אינן נחדרות בקלות על ידי הזרע[1]. הזרקת זרע ציטופלזמטית משמשת גם במצבים בהם הזרע בעל מורפולוגיה לא תקינה, טרטוזוספרמיה, מכיוון שברגע שהביצית מופרית נראה שמורפולוגיית הזרע הלא תקינה לא משפיעה על המשך התפתחות הביצית. בנוסף, במקרי טרטוזוספרמיה קשה, ניתן עדיין לאתר מיקרוסקופית מעט תאי הזרע עם מורפולוגיה "תקינה", מה שמאפשר שיעור הצלחה מיטבי[2]. במקרי אזוספרמיה, כשאין תאי זרע בנוזל הזרע, אך כן ניתן לדגום אותם מהאשך, ניתן לבצע הפריה בעזרת הזרקת זרע ציטופלזמטית. ישנם מספר הבדלים בין הפריה חוץ גופית קלאסית הכוללת הזרעה "טבעית" לבין הזרקת זרע ציטופלזמטית אך עם זאת, הצעדים שיש לבצע לפני ההזרעה ואחריה זהים. מבחינת ההזרעה, הזרקת זרע ציטופלזמטית זקוקה לתא זרע אחד בלבד, בעוד שהפריה חוץ גופית קלאסית זקוקה ל-50,000 - 100,000 תאי זרע על מנת לאפשר תגובת אקרוזום.

לפני ביצוע הזרקת זרע ציטופלזמטית יש לבצע בחירה של הזרע במבחנה וקפיטציה של הזרע. במקביל, לרוב מבוצעת שאיבת ביצית המבוצעת לרוב דרך הנרתיק. בהפריה חוץ גופית, בן הזוג הגברי או תורם הזרע מספקים דגימת זרע באותו יום בו אוספים את הביציות[3]. אם בדגימת הזרע אין זרע חי, מבוצעת הפקת זרע ישירות מיותרת האשך או מהאשך עצמו. ההליך נעשה תחת מיקרוסקופ באמצעות מכשירי מיקרומניפולציה רבים (מיקרומניפולאטור (אנ'), מיקרו-מזרקים ומיקרו-פיפטות). פיפטה-אוחזת מייצבת את הביצית הבוגרת בעזרת יניקה עדינה המופעלת באמצעות מזרק זעיר. מהצד הנגדי, מיקרו-פיפטה מזכוכית דקה וחלולה משמשת לאיסוף זרע יחיד, לאחר ששותק בעזרת חיתוך זנבו. קרום תא הביצית מנוקב והזרע מוחדר לחלק הפנימי של הביצית (לציטופלזמה). ישנן מספר ראיות שמדגימות שיעור מעט מוגבר של מומים מולדים בשימוש בהפריה חוץ גופית באופן כללי ובהזרקת זרע ציטופלזמטית באופן ספציפי, אם כי מחקרים שונים מראים תוצאות סותרות. במאמר עמדה מסכם, האגודה האמריקנית לרפואת הרבייה (אנ') אמרה כי היא רואה בהזרקת זרע ציטופלזמטית טיפול בטוח ויעיל לאי פוריות בגברים, אך היא עשויה לכלול סיכון מוגבר להפרעות גנטיות לצאצאים, עקב ההליך עצמו או עקב הסיכון האינהרנטי המוגבר להפרעות גנטיות בקרב הורים העוברים הליך זה (שכן הסיבה להליך עשויה להיות קשורה להפרעות גנטיות בתאי הזרע שגורמת לקושי בכניסה להריון)[4].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Boulet SL, Mehta A, Kissin DM, Warner L, Kawwass JF, Jamieson DJ (2015). "Trends in use of and reproductive outcomes associated with intracytoplasmic sperm injection". JAMA. 313 (3): 255–63. doi:10.1001/jama.2014.17985. PMC 4343214. PMID 25602996.{{cite journal}}: תחזוקה - ציטוט: שימוש בפרמטר authors (link)
  2. ^ French DB, Sabanegh ES, Goldfarb J, Desai N (במרץ 2010). "Does severe teratozoospermia affect blastocyst formation, live birth rate, and other clinical outcome parameters in ICSI cycles?". Fertil Steril. 93 (4): 1097–1103. doi:10.1016/j.fertnstert.2008.10.051. PMID 19200957. {{cite journal}}: (עזרה)תחזוקה - ציטוט: שימוש בפרמטר authors (link)
  3. ^ "The complete process of ICSI IVF | Test Tube Baby Process".
  4. ^ Lutgens, S. P. M.; Nelissen, E. C. M.; Van Loo, I. H. M.; Koek, G. H.; Derhaag, J. G.; Dunselman, G. A. J. (2009). "To do or not to do: IVF and ICSI in chronic hepatitis B virus carriers". Human Reproduction. 24 (11): 2676–2678. doi:10.1093/humrep/dep258. PMID 19625309.

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.