בדיקת טימפנומטריה או בדיקת היענות אקוסטית היא בדיקת שמיעה המודדת את היענות האוזן התיכונה תוך שינוי הלחץ המופעל על עור התוף. תוצאות הבדיקה מוצגת על גרף המייצג את היחסים בין לחץ האוויר בתעלת השמע החיצונית לבין תנודות עור התוף והיענות האוזן התיכונה.
טימפנומטריה היא אחת הבדיקות החשובות להערכת אובדן שמיעה, היא מסייעת לאבחנה בין אובדן שמיעה הולכתי (פגיעה באוזן החיצונית ובאוזן התיכונה) או תחושתי עצבי (פגיעה באוזן הפנימית). בנוסף הבדיקה יכולה לסייע באבחנה של דלקת האוזן התיכונה על ידי הוכחת הימצאות נוזלים בחלל האוזן התיכונה.
לאחר בדיקת אוטוסקופיה שמוודאת שהדרך אל עור התוף נקייה ועור התוף אינו מנוקב, מכשיר הטימפנומטר מוכנס לתוך תעלת השמע. המכשיר משמיע צליל בתדר של 226 הרץ, כאשר הצליל נפגש עם עור התוף, הוא גורם לו לרטוט. חלק מהצליל מוחזר חזרה ונמדד על ידי המכשיר.
במקביל משאבת לחץ אוויר משנה את לחץ האוויר בתעלת השמע, החל מ+200 daPa ועד ל-400 daPa[1].
התוצאה מוצגת בצורת גרף ("טימפנוגרם") המראה את היענות עור התוף ביחס ללחץ, בנוסף הבדיקה נותנת את נפח האוויר בחלל תעלת השמע.
לחץ אוזן תיכונה (Middle ear pressure) - לחץ האוויר בחלל האוזן התיכונה. היות שההיענות המקסימלית של עור התוף תהיה כאשר הלחץ בחלל האוזן התיכונה יהיה שווה ללחץ בתעלת השמע, ניתן יהיה להסיק את לחץ האוזן התיכונה מהגרף (הלחץ יהיה המיקום על ציר הלחץ של שיא גל ההיענות). לחץ אוזן תיכונה תקין הוא +50 daPa עד - 150 daPa[1].
היענות (Compliance) - ההיענות המקסימלית של עור התוף, ההיענות התקינה היא 0.3-1.4 אצל מבוגרים ו0.2-0.9 אצל ילדים.[3]
נפח תעלת השמע (Ear Canal Volume) - נפח חלל השמע, הנפח התקין הוא 0.6cc-1.5cc אצל מבוגרים ו-0.4cc-1.0cc אצל ילדים[3]
טימפנוגרם מסוג As - טימפנוגרם מסוג A עם היענות נמוכה המתבטאת באמפליטודה נמוכה ("shallow")[5]. יכול להצביע על תפקוד תקין ויכול לרמז גם על התקבעות של חלל האוזן התיכונה ועור התוף כתוצאה ממחלות מסוימות (אוטוסקלרוזיס למשל)
טימפנוגרם מסוג Ad - טימפנוגרם מסוג A עם היענות גבוהה באופן חריג המתבטאת באמפליטודה גבוהה[5]. מאפיין עור תוף רפוי שיכול לאפיין תזוזה/שבר של עצמות השמע או עור תוף דק לאחר החלמה מקרע[4].