ליריאנוזאורים

קריאת טבלת מיוןליריאנוזאורים
דגם של Lohuecotitan
דגם של Lohuecotitan
תקופה
קרטיקון עליון, 93–66 מיליון שנה לפני זמננו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: בעלי אגן דמוי לטאה
אינפרא־סדרה: זאורופודה
קבוצה: טיטאנוזאוריה
קבוצה: ליתוסטרוטיה
קבוצה: ליריאנוזאורים
שם מדעי
Lirainosaurinae
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ליריאנוזאורים (שם מדעי: Lirainosaurinae) היא קבוצה של דינוזאורים זאורופודים מקבוצת הטיטאנוזאורים ליתוסטרוטים. טיטאנוזאורים אלה התקיימו רק בקרטיקון העליון לפני 73 עד 70 מיליון שנה מזמננו, בטווח שבין הקמפן למאסטריכט. הם חיו רק באירופה והמאובנים שלהם התגלו בתצורת בספרד, צרפת ורומניה.

קבוצה הוגדרה ב-2018 בידי דיאס-דיאס (Díez Díaz) והיא בעלת מספר קטן של סוגים קטני ממדים וקצרי צוואר. הם נחשבו על פי כמה חוקרים לקרובים לקבוצה לוגנקוזאוריה[1][2], אף שחוקרים אחרים מערערים על הקשר בין הקבוצות ורואים בהם את קרוביהם של הסלטזאוריים ואף למקרונרים לא טיטאנוזאורים. כמה חוקרים כלל לא מכירים בטקסון זה. בעבר היא נחשבה למשפחה - ליריינוזאוריים (Lirainosaurinae).

במשך הקרטיקון אירופה הייתה מכוסה בימים רדודים שייתכן והשפיעו על גודל הדינוזאורים החיים בהם. זאורופודים כמו המגיארוזאורוס מהאצג היו קטנים אף יותר מזה עקב הבידוד שגרם האי הקדום (כיום בטרנסילבניה, רומניה). הם נכחדו לפני 70 מיליון שנה, לא הרבה לפני הכחדת הקרטיקון הגדולה שחלה לפני 66 מיליון שנה מהיום.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Mocho P, Páramo A, Escaso F, Marcos-Fernández F, Vidal D, Ortega F. 2019. Titanosaurs from Lo Hueco (Campanian-Maastrichtian) reveal new information about the evolutionary history of European titanosaurs, pp. 111. In: The Palaeontological Association (ed.), 63rd Annual Meeting, 15th–21st December 2019, University of Valencia, Spain, Programme Abstracts, AGM papers
  2. ^ Díez Díaz, V.; Garcia, G.; Pereda-Suberbiola, X.; Jentgen-Ceschino, B.; Stein, K.; Godefroit, P.; Valentin, X. (2018). "The titanosaurian dinosaur Atsinganosaurus velauciensis (Sauropoda) from the Upper Cretaceous of southern France: New material, phylogenetic affinities, and palaeobiogeographical implications". Cretaceous Research. 91: 429–456