מנסורזאורוס

קריאת טבלת מיוןמנסורזאורוס
מנסורזאורוס בהשוואה לאדם
תקופה
קרטיקון עליון, 80 מיליון שנה לפני זמננו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
קבוצה: דינוזאוריה
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: בעלי אגן דמוי לטאה
אינפרא־סדרה: זאורופודה
על־משפחה: טיטאנוזאוריה
סוג: מנסורזאורוס
מין: Mansourasaurus shahinae
שם מדעי
Mansourasaurus
סלאם וואחרים, 2018
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מנסורזאורוס (שם מדעי: Mansourasaurus) הוא סוג של דינוזאור זאורופוד מהענף טיטאנוזאוריה שחי באפריקה בתקופת הקרטיקון העליון, כ-80 מיליון שנה לפני זמננו. הוא נקרא על שם אוניברסיטת מנסורה במצרים, שחוקריה גילו אותו.

מנסורזאורוס היה דינוזאור צמחוני בינוני בעל צוואר ארוך, אך קטן יחסית לזאורופודים: אורכו היה 8–10 מטר ומשקלו כ-5 טון מטרי (משקלו של פיל אפריקני). המאובנים שנתגלו היה של פרט לא בוגר, כך שייתכן שגודלו המרבי היה גדול יותר. מבחינה פילוגנטית הוא קרוב יותר לטיטאנוזאורים מאירופה מאשר לזאורופודים אפריקנים אחרים, מה שמרמז שדינוזאורים מאירופה כן יכלו לעבור לאפריקה בתקופה זו או לפניה.

הוא נתגלה ב-2018 במצרים על ידי צוות פלאונטולוגים שכלל חוקרים מארצות הברית, פלאונטולוגים מצריים בראשות האשם סלאם וציידי מאובנים מקומיים.[1] תגליתו נחשבת לחשובה ביותר, בעיקר עקב הפער הגדול שיש במאובנים משלהי הקרטיקון באפריקה והמחסור בשלדים שלמים. השלד שנתגלה נחשב לשלם יחסית והמאובנים שנתגלו כללו חלקים מהגולגולת, לסת תחתונה, חוליות צוואר, עצם השכם, חלק מעצמות הגפיים הקדמיות וחלקים מעצמות כף הרגל, חוליות הגב וצלעות.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מנסורזאורוס בוויקישיתוף
  • Sallam, H.; Gorscak, E.; O'Connor, P.; El-Dawoudi, I.; El-Sayed, S.; Saber, S. (2017-06-26). "New Egyptian sauropod reveals Late Cretaceous dinosaur dispersal between Europe and Africa". Nature. doi:10.1038/s41559-017-0455-5.
  • ynet, תגלית במצרים: הגביע הקדוש של הדינוזאורים, באתר ynet, 31 בינואר 2018

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Sallam, H.; Gorscak, E.; O'Connor, P.; El-Dawoudi, I.; El-Sayed, S.; Saber, S. (2017-06-26). "New Egyptian sauropod reveals Late Cretaceous dinosaur dispersal between Europe and Africa". Nature. doi:10.1038/s41559-017-0455-5..
ערך זה הוא קצרמר בנושא דינוזאורים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.