![]() | |
אזור כניסה עם עמודים והשער של אולם הצ'איטיה | |
מידע כללי | |
---|---|
מדינה |
![]() |
מיקום | סמוך ללונאוולה (אנ') במדינת מאהאראשטרה בהודו |
קואורדינטות | 18°43′17″N 73°32′06″E / 18.721401°N 73.535086°E |
מערות בדסה (במראטהית: बेडसे लेणी, באנגלית: Bedse Caves) הן קבוצה של מערות בודהיסטיות חצובות בסלע (אנ') סמוך ללונאוולה (אנ') במדינת מאהאראשטרה בהודו. חציבת המערות מיוסות לתקופת שושלת סאטווהאנה במאה הראשונה לפני הספירה. המערות שוכנות כ-9 קילומטר ממערות בהאג'ה. מערות נוספות באזור הן מערות קרלה ומערות נאשיק.
ישנן שתי מערות עיקריות. המערה הידועה ביותר היא הצ'איטיה (אולם תפילה - מערה 7) עם סטופה גדולה יחסית, המערה השנייה היא המנזר או הוויהארה (מערה 11). הם מסומנים על ידי שפע של מוטיבים דקורטיביים של גוואקשה (אנ') או קשת צ'איטיה.
מערות בדסה שוכנות על נתיב סחר ישן ברמת דקאן ליד הרי גהט המערביים; מנזרי המערות של קרלה ובהאג'ה נמצאים במרחק של קילומטרים ספורים בלבד משם. העיירה הגדולה הבאה היא לונאוולה (אנ') על קו הרכבת מומבאי-פונה. משם או מתחנת הרכבת המקומית קמשט, המערות נגישות בקלות באמצעות מונית או ריקשה ממונעת. עם זאת, ההגעה למערות עצמן מחייבת טיפוס לגובה של כ-35 מטרים.
מכיוון שהמתחם אינו מעוטר ברובו, מתחם המנזר הבודהיסטי מתוארך למאה ה-1 לפני הספירה. אזור הכניסה הדקורטיבי ביותר אך חסר הדמויות, הנושא דמיון רב למנזר מערות קונדנה הממוקם כ-30 ק"מ (בקו אוויר) לצפון-מערב, יכול היה להיות מתוכנן גם מאוחר יותר במאה ה-1 או ה-2 לספירה.
אחת האטרקציות הרבות של בדסה היא אזור הכניסה המעוצב בצורה עשירה אך כמעט אניקוניסטית (אנ')[א] לאולם הצ'איטיה. כאן שולטים מוטיבים גדולים של גוואקשה (אנ') המסודרים זה לצד זה וזה מעל זה, עם קשתות פרסה מלאות בקמרונות מזויפים מקוצרים; קצוות הקורות של הקמרונות נראים באזור הקדמי. בחלק העליון, כל הקשתות מסתיימות בנקודות שנוצרו משתי קשתות העוברות בכיוונים מנוגדים, ויוצרות את מוטיב קשת המחודדת (אוגי (אנ')) שלא היה ידוע באירופה באותה תקופה וגם בתרבויות מוקדמות אחרות של העולם הישן. שני עמודים מתומנים גדולים ושני חצאי עמודים עם כותרות עגולות גדולות בצורת לוטוס, מעליהם פילים וסצנות מיתונה (אנ') ארוטיות הרוכבים בנפרד על שני בעלי חיים (סוס ושור/תאו), תומכים את מסגרת האבן העשירה בתבליטים של אולם הכניסה. הכניסה הראשית מובילה לחדר הראשי של אולם צ'איטיה; שער נוסף מוביל ישירות למעבר השמאלי, מה שמבטיח פראדקשינה[ב] של הסטופה בכיוון השעון.
אולם הצ'איטיה של בדסה הוא חדר עם ספינה ראשית ושתי ספינות משנה, גובהו רק כ-5.50 מטרים בסך הכל, עם שתי שורות עמודים מוטות מעט לכיוון האמצע, המורכבת מ-26 עמודים מתומנים אך חסרי בסיס וחסרי כותרות הנפגשים מאחורי הסטופה האנוקונית,[א] כך שאפשר לבצע פראדקשינה של הסטופה ללא מגע. הסטופה עצמה, שנחצבה בסלע, מחולקת לשני מקטעים עגולים על ידי שורות של תבליטים של גדרות (וודיקה), המוכתרות על ידי כיפה עם חלק העליון בצורת קובייה ובולט החוצה (הרמיקה) ומטריה (צ'אטרה) הפרושה מעל עמוד אבן (יאסטי). המוט והמטריה מתפרשים לעיתים קרובות כעץ עולמי או כציר העולם. באזור התקרה המקומרת עדיין ניתן לראות עקבות של קורות העץ שתמכו בעבר בקמרון - שהיו חסרות משמעות לחלוטין מבחינה התמיכה במבנה.
אולם הוויהארה, שגם תקרתו מקומרת בצורה יוצאת דופן, מורכב מתשעה חדרים חצובים בסלע, שהכניסות אליהם מכוסות בקשתות עיוורות או חלונות עיוורים וממוסגרים על ידי בליטות קיר אנכיות ואופקיות. בין הבליטות מהקיר חצובים בסלע כמה סורגים מזויפים (ג'אלי (אנ')). בין החלונות הכוזבים (גוואקשה) עם הקמרונות הכוזבים המקוצרים לעין, קצות הקורות הבולטים כנראה בתוך הקשת, עוברת גדר אבן (וודיקה) בתבליט, שחוזר על עצמו – תוך כדי שינויים מעטים - מתחת לבסיס הקמרון. החלק האחורי הוא חצי מעוגל (חריג משמעותי בין מערות ויהארה), יוצר הקבלה לאולם הצ'איטיה ובכך אווירה מרחבית כמעט קדושה.
כ-50 עד 100 מטרים מערבית למתחם הראשי ישנן מספר מערות קטנות יותר, שחלקן גם לא גמורות. באחד מהם שוכנת סטופה פולחנית לא גמורה, בגובה של כ-2.50 מ', הממלאת כמעט את כל החלל.