![]() | |
נעם לניר | |
לידה |
18 בפברואר 1967 (בן 57) חיפה ישראל ![]() ![]() |
---|---|
מדינה |
ישראל ![]() |
מקצוע | יזם היי-טק, מנכ"ל |
![]() ![]() |
נעם לניר (נולד ב-18 בפברואר 1967) הוא יזם ישראלי, בעל השליטה ומנכ"ל חברת ההשקעות "ליוורמור השקעות", שנסחרת בבורסה לניירות ערך בלונדון.
את ראשית שנותיו העביר בבסיס חיל האוויר חצור, שם שרת אביו, סגן-אלוף אבי לניר, כמפקד טייסת 101. אביו נפל בשבי הסורי במלחמת יום הכיפורים ועונה למוות. לאחר נפילת האב עברה המשפחה לרמת השרון. ב-1978 עברה המשפחה להתגורר בקצרין. ב-1981 חזרה המשפחה להתגורר ברמת השרון, שם התגורר לניר עד תום שירותו הצבאי[1]. בתיכון למד במגמת היסטוריה של בית הספר המקיף רוטברג שברמת השרון וסיים אותו ב-1985. לניר התגייס לקורס טיס, אך נשר לאחר כשנה והשלים את שירותו הצבאי ביחידת המזל"טים של חיל המודיעין.
בשנת 1991 חבר לניר לרל נדל והשניים ייסדו מספר רב של אתרי בילוי. לניר ונדל הובילו את הסצנה התל אביבית באותן שנים במקומות כמו "רוזלינדה" ו"אלנבי 58". לאחר שנפרדו פנה לניר לדרך עצמאית, ובשנת 1998 הקים יחד עם ארנון כץ ומשקיעים נוספים את חברת "אמפייר און ליין"[2], שעסקה בשיווק אתרי אינטרנט העוסקים בהימורים. לניר החזיק 26% ממניות החברה[1]. בשנת 2005, פחות משבע שנים לאחר הקמתה, הונפקה החברה בבורסת AIM, בורסת משנה של הבורסה לניירות ערך בלונדון, לפי שווי שוק של מיליארד דולר וגייסה כ-225 מיליון דולר[3]. ההנפקה כללה הצעת מכר של 175 מיליון דולר, שכ-45 מיליון דולר מתוכה עברו ללניר מיד במזומן[4].
חודשים ספורים לאחר ההנפקה פרץ עימות משפטי בין "אמפייר און ליין" ובין הלקוח העיקרי שלה, חברת "פארטי גיימינג" (PartyGaming) שבבעלות אשת העסקים רות פרסול[5]. העימות החל כאשר "פארטי גיימינג" הודיעה על ביטול פלטפורמת המסחר עם אמפייר אונליין, והביאה לקריסה של 50% במניית אמפייר[6]. חודש אחר כך הציעה לרכוש את "אמפייר און ליין", אך משכה את ההצעה[7]. בתגובה תבעה "אמפייר און ליין" את "פארטי גיימינג"[8]. העימות הסתיים בתחילת 2006 בפשרה שבמסגרתה שילמה "פארטי גיימינג" ל"אמפייר און ליין" 200 מיליון דולר[9]. בנוסף תבעה חברת אינטרלוג'יק, מפעילת אתר השש-בש 65play את "אמפייר און ליין" בטענה שהיא מנסה לחקות את שם המותג שלה, ובעיקר את השימוש במספר 65[10]. בדצמבר 2006 הסתיימה התביעה בפשרה[11]. בהמשך אותה שנה, ולאחר העברת חקיקה אמריקאית שהגבילה הימורים ברשת[12], מכר לניר את פעילות ההימורים של "אמפייר און ליין" ל"פארטי גיימינג" תמורת 48 מיליון דולר בלבד, ושינה את שם החברה ל"ליוורמור השקעות"[13].
"ליוורמור השקעות" עסקה בהשקעות בנדל"ן, בקרנות גידור ובקרנות השקעה פרטיות[14]. בעקבות המשבר הכלכלי העולמי החלה החברה לצבור הפסדים משורה של השקעות כושלות[15]. בסך הכל הפסיד לניר כ-100 מיליון דולר מפעילות "ליוורמור השקעות"[16].
בדצמבר 2007, רכש באופן פרטי את השליטה בחברת בבילון, שפיתחה תוכנת תרגום, תמורת 11 מיליון דולר[17]. לניר מונה לתפקיד יו"ר דירקטוריון החברה[18]. בספטמבר 2014 מכרה החברה את תחום התרגום למייסד החברה, אמנון עובדיה, והחלה לעסוק בהשקעות פיננסיות בעיקר בתחום המדיה הדיגיטלית וכן בתחום הפרסום המקוון[19]. בספטמבר 2016 הטילה רשות ניירות ערך על החברה עיצום כספי בסך מיליון ש"ח, עקב שתי הפרות דיווח בעניין ההסכמים של החברה עם חברת גוגל. על מנכ"ל החברה לשעבר, גיסו של לניר אלון כרמלי, הוטל עיצום כספי בסך 250 אלף ש"ח, ועל לניר, הוטל עיצום כספי בסך 150 אלף ש"ח[20]. הפרשה החלה בתובענה ייצוגית שהוגשה נגד החברה, נעם לניר ואלון כרמלי ב-2013. בינואר 2019 הגיעו הצדדים לפשרה לפיה בבילון תשלם לתובעים 12–15 מיליון ש"ח[21], והסכום שנקבע לתשלום הוא 14 מיליון ש"ח[22]. בדצמבר 2019 מכר לניר את השליטה בחברה[23].
בשנת 2010, הקים את חברת "Life Tree Marketing", העוסקת בשיווק שירותים רפואיים של בתי חולים ישראלים לתושבי מדינות חבר העמים[24]. דו"ח של החשב הכללי שפורסם ביוני 2014 חשף כי החברה חתמה על הסכם עם בתי החולים וולפסון ורמב"ם ובו סעיף לא מוסבר הקובע כי "כל תייר המגיע לביה"ח שלא דרך סוכן אחר, יצורף אוטומטית למאגר התיירים המזכים את 'לייף טרי מרקטינג' בעמלת תשלום". בנוסף נחשף בדו"ח החשב הכללי כי בכל שלושת בתי החולים נציגי החברה יושבים בתוך בית החולים מבלי לשלם על כך, ובהסכם עם החברה נכלל סעיף שמאפשר לאנשיה להציג את עצמם כבית החולים ולכלול את שם ולוגו בית החולים בכלי השיווק שלהם[25].
במאי 2013, רכשה קבוצת משקיעים בהובלת לניר את השליטה באפליי טכנולוגיות מובייל מתקדמות בע"מ. לניר היה בעל השליטה ויו"ר הדירקטוריון של החברה. חברת אפליי נסחרה בבורסה לניירות ערך בתל אביב, ועסקה בפיתוח ערוצי שיווק והפצה של אפליקציות סלולריות. היא גם החזיקה בחברת .Kibo Mobile-Tech Ltd אשר ניסתה לשווק מקלדות ממותגות משולבות תוכן בשפות שונות עבור מועדוני כדורגל בעולם, בשותפות עם סוכן השחקנים פיני זהבי[26]. אחר כך ניסתה החברה להיכנס לתחום הבלוקצ'יין והקנאביס הרפואי[27]. החברה כשלה מבחינה מסחרית והפכה לשלד בורסאי ללא פעילות[28]. השלד הבורסאי מוזג לבסוף לתוך חברת "אירודרום", שבעלי מניותיה קיבלו את השליטה[29].
לניר מתגורר בבני ציון, הוא נשוי ואב לארבעה.
לניר מקדיש זמן ניכר לפעילות פילנתרופית. את עיקר מאמציו הוא מרכז זה שנים במאבק למען ניצולי השואה החיים בישראל. אחד הארגונים עימם מרבה לניר לשתף פעולה בנושא היא הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל[30]. בשנת 2011 הצטרף לוועד המנהל שלה. בשנת 2015 פעל נגד כוונת יו"ר הקרן לימור לבנת למנות למנכ"ל את יצחק זוננשיין, פעיל ליכוד, מבלי שיצא מכרז לתפקיד[31].
בשנת 2007 סייע במימון הסרט הראשון בסדרת "מוסר השילומים" של אורלי וילנאי וגיא מרוז על כספי השילומים מגרמניה[32]. הוא מימן גם את הסרט השני בסדרה שמתמקד בועידת התביעות, אולם לאחר שצפה בו בהקרנה סגורה לפני שידורו לציבור ביקש לגנוז אותו[33].
בנוסף, חבר ועד מנהל של מכינת "אשר רוח בו" הלוקחת צעירים בסיכון מבתי הכלא, הוסטלים וכו' ולאחר תקופה משמעותית מכניסה בהם ערכים ועוזרת להם להתגייס לצבא[34].
בינואר -2023 הצטרף למחאת ההייטקיטסים נגד הרפורמה המשפטית שהוכרזה על ידי הממשלה[35]. המחאות נמשכו עד טבח שבעה באוקטובר, ואז חבר לניר לחמ"ל האזרחי של אחים לנשק לסיוע במאמץ המלחמתי. עם זאת, מאז הוא פוקד לא מעט מוסדות מרכזיים של הציבור הדתי לאומי, באחת מהן אמר כי למרות שלא שינה דבר מעמדותיו העקרוניות, אין באמת שוויון בנטל בין האוכלוסיות השונות משום שמטה בנימין נושא בנטל יותר מאשר האוכלוסייה שמפגינה בהבימה[36]. בהמשך התנצל על דבריו אלה בראיון בתוכנית "הצינור" ואמר שאמירותיו היו לא ראויות.