עולמות פראיים

עולמות פראיים
Savage worlds
פאת'פיינדר בעולמות פראיים
פאת'פיינדר בעולמות פראיים
כללי
תאריך הוצאה 2003, בעברית 2022
סוגה משחק תפקידים
פיתוח שיין לייסי הנסלי
הוצאה לאור Pinnacle Entertainment Games (2003-היום), בעברית הפונדק הוצאה לאור (2022-היום)
ארץ מקור ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
כלי משחק four-sided die, ten-sided die, twelve-sided die, eight-sided die, six-sided die, קלף משחק עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

עולמות פראייםאנגלית: Savage Worlds) הוא משחק תפקידים שנכתב על ידי שיין לייסי הנסלי ופורסם על ידי Pinnacle Entertainment Group. המשחק יצא לאור בעברית ב-2022, בגרסה של פאת'פיינדר בעולמות פראיים שמשלבת את סגנון המשחק של מבוכים ודרקונים עם עולמות פראיים. המשחק מדגיש מהירות משחק והכנה מופחתת על פני ריאליזם או פירוט. המשחק קיבל את 2003 Origin Gamers' Choice Award עבור משחק התפקידים הטוב ביותר.[1]

עולמות מערכה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עולמות פראיים היא מערכת כללים גנרית, ועם השנים יצאו לה מספר רב של עולמות מערכה בסוגות שונות. עולם המערכה הראשון שיצא לאור הוא אדמות המוות, ובנוסף יצאו גם עולמות המערכה, 50 Fathoms, Necessary Evil, Rippers ועוד. Savage worlds for Pathfinder.

בעברית עולמות פראיים יצאו לאור רק יחד עם עולם המערכה של פאת'פיינדר, גולריון.

עולמות פראיים בעברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המוצר הראשון שתורגם לעברית היה "חוקי נסיעת המבחן, גרסה 6" של עולמות פראיים (שתורגם אז כ"עולמות פרא"), קובץ חוקים מינימלי שראה אור בפורמט דיגיטלי בשנת 2010 ותורגם על ידי איתמר ויסברג מהסכת "המשחקייה". הקובץ מאפשר להתנסות בגרסה הגנרית של שיטת "עולמות פראיים"[2].

הספר המלא הראשון של עולמות פראיים שתורגם הוא ספר הבסיס של "פאת'פיינדר בעולמות פראיים". הוא תורגם לעברית על-ידי הפונדק הוצאה לאור בשנת 2022[3], לאחר מימון המון מוצלח. עד כה תורגמו לעברית מעל לתריסר מוצרים שונים. ספר הבסיס מכיל את החוקים שנדרשים כדי לשחק, בעוד אוגדן המפלצות מכיל תיאור של המפלצות במשחק. בניגוד למבוכים ודרקונים שבו יש שלושה ספרי בסיס, בפאת'פיינדר בעולמות פראיים שני ספרים אלו מהווים את הספרים הנדרשים למשחק.

ספרי הרחבה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעברית יצא לאור ספר ההרחבה המדריך המתקדם לשחקן, שמכיל עוד מקצועות, גזעים, קסמים וכך הלאה למשחק.

בנוסף אליו התפרסמה גם הערכה למנחה, שמכילה מסך למנחה ואת ההרפתקה נגע הברקת השחורה. ניתן למצוא עוד מספר הרחבות למשחק שהתפרסמו בגרסה דיגיטלית בלבד, באתר הפונדק הוצאה לאור.

נכון לתחילת 2024 יצאו לאור בעברית שלוש הרפתקאות. נגע הברקת השחורה במסגרת הערכה למנחה ושני החלקים הראשונים בנתיב ההרפתקאות עליית שרי הרונות - זוהי אחת מההרפתקאות הפופולריות של פאת'פיינדר. בעברית ההרפתקאות נקראות נקמה בוערת ורוצח הרונות.

השיטה של עולמות פראיים משלבת בין אלמנטים סיפוריים שמדגישים את הדמות, לאלמנטים משחקיים טקטיים, ומציעה גמישות רבה למנחה ולשחקנים. היא נחשבת למהירה יותר עם דגש על האקשן ועל הסיפור לעומת מבוכים ודרקונים. ניתן להוריד בחינם את נסיעת המבחן של עולמות פראיים, שמציגה את חוקי המשחק הבסיסיים והרפתקה קצרה[4].

יצירת דמות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

דמויות שחקן בעולמות פראיים בנויות באמצעות מערכת הקצאת נקודות והתקדמויות. דמויות בעולמות פראיים מורכבות ממגוון סטטיסטיקות, כולל גזע, תכונות, קצוות, מכשולים ולפעמים כוחות.

יתרונים וקשיים

דמויות מותאמות גם עם יתרונות וחסרונות המכונים יתרונות וקשיים בהתאמה. יתרונות וקשיים, בניגוד לתכונות, אינם מדורגים בקוביות. יתרונות עולים נקודות, וחלקם דורשים מהדמות להשיג תחילה מידה מסוימת של ניסיון. הם גם מקובצים לפי סוג, מה שעשוי - בהתאם למסע הפרסום או לעולם - להשפיע על זמינותם. יתרונות רקע יכולים להינתן רק ביצירת דמות, יתרונות חברתיים משפיעים על אינטראקציות עם דמויות אחרות, יתרונות לחימה משפיעים על כישורי הלחימה של הדמות, ויתרונות מנהיגות מעניקים בונוסים שונים לדמות ולאלה שבפיקודו. יתרונות מקצועיים קשורים לתפקיד או לתפקיד של הדמות ומשפיעים על כישורי הקריירה שלה. יתרונות מוזרים הם יתרונות על-טבעיים, על-טבעיים או על-אנושיים המעניקים בונוסים לכוחות; ייתכן שהם לא יהיו זמינים בעולמות משחק מסוימים. קשיים (חסרונות אופי) מעניקים נקודות המשמשות לרכישת יתרונות ומדורגות כמשניות (מה שמקנה נקודה אחת) או משמעותיות (שמקנה שתי נקודות).

המכניקה הבסיסית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מגלגלים קוביות כדי לקבוע את התוצאה של פעולות ואינטראקציות של הדמות במשחק. עבור פעולות שאינן מתמודדות ישירות על ידי דמות אחרת, קוביית תכונה מחולקת כנגד מספר יעד (TN), שהוא בדרך כלל 4, אם כי למשימות עם קשיים גבוהים יותר יש TN גבוה יותר. אם הגלילה שווה או עולה על ה-TN, הפעולה תצליח; אם הוא קטן מה-TN, הוא נכשל. הצלחה ב-TN ב-4 או יותר נקראת "העלאה"; העלאות נוספות מתקבלות עבור כל 4 נקודות נוספות מעל ה-TN של המשימה. העלאות שקולות להיטים קריטיים במערכות משחק תפקידים אחרות; הם מעניקים בונוסים נוספים או משפרים בדרך אחרת את התוצאה של משימה מוצלחת.

הִיסטוֹרִיָה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1997 פרסמה חברת PEG את המשחק Deadlands: the Great Rail Wars, משחק מלחמה מיניאטורי המתרחש בעולם המערכה אדמות המוות. הכללים היו גרסה פשוטה מאוד של מערכת אדמות המוות המלאה, שהתמקדה בהתכתשויות אחד על אחד.

בשנת 2003, החוקים של המשחק עודכנו והורחבו למערכת משחקי תפקידים גנרית, פשוטה אך שלמה, ונקראה מחדש עולמות פראיים. בשנת 2004 זכה המשחק בפרס בחירת השחקנים בקטגוריית משחקי התפקידים[1]>. ספר החוקים הראשי עודכן ושוחרר כספר אלקטרוני בפורמט PDF בסוף 2004, עם גרסה מודפסת לאחר מכן בתחילת 2005.

בשנת 2019 יצאה לאור הגרסה העדכנית של המשחק, מהדורת ההרפתקה (Savage Worlds Adventure Edition - SWADE) במסגרת פרויקט מימון המון.

בשנת 2022 יצא לאור באנגלית ובעברית מהדורה של פאת'פיינדר בעולמות פראיים, בשיתוף פעולה בין חברת Paizo לחברת PEG, במסגרתה הותאם סגנון המשחק לזה של מבוכים ודרקונים בהתבססות על עולם המערכה גולריון.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 "List of Winners Presented at Origins 2004". Academy of Adventure Gaming Arts and Design. אורכב מ-המקור ב-2008-04-30. נבדק ב-2008-07-13.
  2. ^ Savage Worlds Deluxe Test Drive Rules V6 (Hebrew), Pinnacle Entertainment Group (באנגלית אמריקאית)
  3. ^ ספר הבסיס ואוגדן המפלצות עכשיו בעברית
  4. ^ נסיעת מבחן - חוקי המשחק של עולמות פראיים