מתקיים דיון בו מוצע לאחד ערך זה לתוך הערך רפואה מסורתית.
| ||
מתקיים דיון בו מוצע לאחד ערך זה לתוך הערך רפואה מסורתית. | |
רופא אליל הוא כינוי לאדם הטוען ליכולת ריפוי כביכול של מחלות, שבתרבויות מסוימות מאמינים כי הן נגרמו על ידי כישוף. הם משתמשים בשיטות טיפול מסורתיות עממיות במהלך פעילותם, כגון טקסים, מאגיה ואמונות טפלות. כיום פעילות זו רווחת בעיקר במדינות העולם השלישי, בקרב כהנים שמאניסטים, אם כי כהנים/רופאים אלו עושים שימוש גם בצמחי מרפא ובתרופות טבעיות.
לעיתים משמש הכינוי 'רופא אליל' כמילת גנאי לתיאור רופא כושל. בנוסף, הביטוי מיוחס לאנשים המשתמשים בריפוי עממי ולא ברפואה המודרנית המבוססת ראיות. לעיתים משתמשים במונח זה מבקרי הרפואה האלטרנטיבית, להבעת ביקורת על מדעיות התחום.
ב- 30 בינואר 2019 חשף האו"ם כי נרצחו עשרה ילדים באפריקה על ידי רופאי אליל למטרות הכנת שיקויים "מביאי מזל".[1][דרושה הבהרה]
המונח נזכר בתנ"ך לראשונה בספר איוב:
וְֽאוּלָ֗ם אַתֶּ֥ם טֹֽפְלֵי־שָׁ֑קֶר, רֹפְאֵ֖י אֱלִ֣ל כֻּלְּכֶֽם׃
— פרק י"ג פסוק ד'
ביאור: איוב האשים את רעיו, אשר באו לנחמו, שדברי הניחומים שלהם מנחמים כמו שרופא אליל מרפא. התלמוד דן בפסוק הזה ומביא שני פירושים למילה "אלל" ששניהם רחוקים מהמשמעות המקובלת (המילה נכתבת בכתיב חסר ולכן אין מדובר ברופא אליל, במשמעות של מזמן אלילים / אלי שקר):
אמנם השימוש במושג זה במשמעותו המודרנית תועד לראשונה ב-1718, כאשר פרנסיס הצ'ינסון השתמש בו בספרו.[3] בתקופה זו היו הרופאים האלילים נפוצים גם באירופה ובפרט באנגליה, והבטיחו לחולים לרפא מחלות שהטיל עליהם השטן.[4]
כיום ידועים בשם "רופאי אליל" כהנים שמאניסטים, שמאמינים בהשגת קשר עם היקום המקביל והבלתי נראה של הרוחות, על מנת להשיג את תמיכתן בניהול עניינם של בני האדם, ובפרט בריפוי מחלות. השימוש הראשון במושג "רופא אליל" לתיאור כהנים שמאניסטים באפריקה נעשה בשנת 1836 בספרו של רוברט מונטגומרי מרטין.[5] עם זאת, המונח "רופא אליל" עלול להאיר באור שלילי מסורת ריפוי שעשויה להיות אפקטיבית ולגיטימית, שכן היא כוללת גם שימוש בצמחי מרפא ותרופות טבעיות לריפוי מחלות ולטיהור פיזי ורוחני. לכן בפעילותו של "רופא אליל", חייבת להתקיים ההבחנה בין מאגיה שחורה שמבוצעת למען רווח אישי, כספי או כל אינטרס אנוכי אחר, לבין מאגיה לבנה שבאה על מנת לרפא אנשים, לטהר את גופם ונשמתם, לעזור להם לצאת מקשיים וסבל.