מדינה | דרום אפריקה |
---|---|
מטה הארגון | Union Street, צנטוריון, חאוטנג |
חברים | 235,000 |
נשיא | קלי קריאל |
מנכ"ל | ארנסט רוטס |
תקופת הפעילות | 26 במרץ 2006 – הווה (18 שנים) |
נוצר מתוך | סולידריות |
http://afriforum.co.za/ | |
אפריפורם (AfriForum, הלחם של המילים Africa (אפריקה) ו- Forum (פורום)) הוא ארגון לא ממשלתי לזכויות אדם ואזרח, אשר מתמקד בעיקר, אבל לא רק, בהגנה וסיוע לאוכלוסייה האפריקאנרית בדרום אפריקה[1].
אפריפורום פותח בקמפיינים להגנה והרחבת זכויות האזרח - כהגדרתם בחוקה הדרום אפריקאית ובאמנות בינלאומיות בנושא זכויות קולקטיביות של קהילות מיעוטים. נושאים ספציפיים שעליהם הביע הארגון את דאגתו כוללים התערבות פוליטית של הממשלה ברכוש פרטי, וגם מדיניות האפליה מתקנת של ממשלות דרום אפריקה. תחומי התמקדות אחרים כוללים פשיעה, רציחות במשק החקלאי, שינוי שמות ופגיעה במורשת תרבות לצד חינוך וזכויות אזרח. עד אוקטובר 2019 הייתה לאפריפורום חברות פעילה של יותר מ־234,000 חברים משלמים.
אפריפורום הוקם בשנת 2006, את שורשי הארגון נמצאים באיגוד העובדים הדרום אפריקני סולידריות. בהקדמה למניפסט זכויות האזרח של אפריפורום, הארגון מכנה את עצמו "יוזמת זכויות אזרח שנוסדה על ידי האיגוד המקצועי סולידריות". המניפסט לזכויות האזרח של אפריפורום אומץ רשמית על ידי הארגון ב־7 בספטמבר 2006 במהלך פורום דיונים בפרטוריה.
נשיא אפריפורם, קלי קריאל, היה בעבר חבר במפלגה השמרנית, ומנהיג אגף הנוער של חזית החירות פלוס, וכן מספר גדול של חברי ההנהלה המבצעת נקשרו בעבר לחזית החירות פלוס[2].
אפריפורום הוא מבקר קולני על תגובת הממשלת דרום אפריקה ומפלגת השלטון להתקפות החווה בדרום אפריקה וטען כי המפלגה נושאת באחריות ל"שתיקה" על האלימות. הארגון הגיש תלונה לנציבות זכויות האדם בדרום אפריקה נגד שר המשטרה על שלא עשה מספיק כדי להגן על החקלאים[3]. הארגון פרסם את הספר הרוג את הבור (Kill the Boer) שנכתב על ידי ארנסט רוטס, סמנכ"ל הארגון[4][5].
הארגון הקים יחידת תביעות פרטית בראשות תובע המדינה לשעבר, גרי נל, על רקע האשמות כי הרשות הלאומית לתביעה (NPA) הייתה סלקטיבית בתביעות, ומוטה פוליטית[6].
אפריפורום התנגד בתוקף להצעת שינוי שם בירת דרום אפריקה פרטוריה, כמו גם לשינוי שמות הרחובות בבירה[7].
הארגון מבצע קמפיינים לקידום חינוך לשפת אם ושמירה על דת בבתי ספר[8][9][10].
בשנת 2008 אפריפורום הגיש כתב אישום כנגד מפקח בכיר במשטרת דרום אפריקה בפרטוריה מפני שסירב לקבל ראיות ביותר מ־50 מקרים (כולל רצח ואונס) מכיוון שהוגשו באפריקאנס (אחת השפות הרשמיות של דרום אפריקה)[11].
אפריפורום מעורב בסוגיות הנוגעות לרפורמת הקרקעות, הארגון מאשים את השחיתות ואת חוסר הכשירות של המחלקה לפיתוח כפרי ורפורמה בקרקעות בקצב האיטי של רפורמת הקרקעות[12].
הארגון מסייע לבעלי אדמות שחורים אשר פלשו לאדמתם ועקב כך הוקמו עליהם שכונות פחונים[13][14][15][16][17].
הארגון התייצב בפני ועדה פרלמנטרית המתנגדת להצעות תיקונים חוקתיות שיאפשרו הפקעת רכוש ללא תמורה על ידי הממשלה[18], ובאוגוסט 2018 פרסם הארגון באופן שנוי במחלוקת רשימה של חוות שאמורות להיות ממוקדות על ידי הממשלה להפקעה ללא פיצוי שקיבל ממקור אנונימי[19]. אף על פי שהארגון קיבל תגובה חריפה מכמה ארגונים ומפלגות פוליטיות בנוגע ללגיטימיות של הרשימה, המכון הדרום אפריקאי ליחסי גזע בדק ואישר את הלגיטימיות של הרשימה[20].
אפריפורום הגיש בהצלחה תלונה על טור שפרסם העיתונאי פיטר דו טיט ב- News24 בנוגע לעדותו בפני הוועדה הפרלמנטרית שדנה בתיקון החוקה כדי לאפשר הפקעה ללא תמורה[21][22].
באפריל 2011, אפריפורום תבע את הפוליטקאי יוליוס מלמה, ראש מפלגת לוחמי חירות כלכלי, בבית המשפט לשוויון לאחר ששר את השיר "dubul 'ibhunu", שמתורגמת כ"הרוג את הבור", בהתכנסויות של ליגת הנוער של ההקונגרס הלאומי האפריקני[23]. בית המשפט קבע כי השיר מהווה דברי שנאה ומערער את כבודם של האפריקאנרים, והוא מפלה ומזיק[24][25]. בשנת 2012, הארגון והקונגרס הלאומי האפריקני הגיעו לפשרה לפני שהפרשה אמורה להגיע לדיון בבית המשפט העליון לערעורים בבלומפונטיין[26].
אפריפורום הגיש אישומים פליליים נגד אישים פוליטיים אחרים[27] ומשתמשי מדיה חברתית[28] שלדעתם מסיתים לאלימות וגזענות, ביוני אותה שנה הארגון פרסם כי הם מתכננים להגיש כתב אישום פלילי נגד 100 משתמשים ברשתות החברתיות על הסתה לאלימות[29]. הארגון גם יצר יחידה נגד גזענות ודברי שטנה[30]. הארגון גם התייחס לתקריות גזעניות בהן היו מעורבים לבנים[31] כמו דן רוט[32], וארגון הקומנדרקורפ ואמר שיתבע אותם גם[33]. בנוסף הארגון הצהיר כי היא רואה בשימוש בקאפר הפרת גסה של זכויות האדם של האוכלוסייה השחורה[34].
אפריפורום הופיע בפני האומות המאוחדות בנושאי זכויות מיעוט[35], ומתח ביקורת על מפלגת השלטון בדרום אפריקה על מה שלטענתו הוא שלילת זכויות המיעוט במדינה[36]. עם זאת, העיתונאי אדריאן בסון האשים את הארגון בתגובה מוגזמת למצב הנוגע לזכויות מיעוט בדרום אפריקה. בסון הצהיר במכתב גלוי למנכ"ל אפריפורום, קלי קריאל, כי הנחת היסוד של הקמפיינים של אפריפורום היא של קורבנות[37].
אפריפורום טען שבזכות כך שלקח עיתונאי אוסטרלי לסיור בדרום אפריקה, עשרות מאמרים המפרטים התקפות אלימות על חוות הופיעו לאחר מכן בתקשורת האוסטרלית[38].
אנשי הארגון ערכו גם סיור בארצות הברית שכלל פגישות עם ג'ון בולטון והסנטור טד קרוז וגם נתנו ראיון ב- Fox News[39]. אנשי הארגון גם בקרו באוסטרליה באוקטובר 2018 כדי להעלות את המודעות להתקפות חווה. איאן קמרון מאפריפורום התראיין בתוכנית Outsiders של סקיי ניוז אוסטרליה[40]. אנשי הארגון גם פגשו את חבר הפרלמנט האוסטרלי אנדרו האסטי והעבירו מצגת בפני הפרלמנט של מערב אוסטרליה[41].
הארגון התנגד לנוכחות של רוברט מוגאבה בהשבעתו של יעקוב זומה בשנת 2009[42]. הארגון היה מעורב גם במאמץ למנוע את מסירתם של מסוקי קרב לצבא זימבבואה[43].
בשנת 2010 צוות משפטי של אפריפורום המייצג חקלאים בזימבבואה זכה בבית משפט בדרום אפריקה לתבוע את ממשלת זימבבואה על הפקעה האכזרית והנקמנית של חוות בבעלות דרום אפריקאיות בזימבבואה. בשנת 2008 קבע בית דין האזורי כי רפורמת הקרקעות בזימבבווה אינה חוקית וגזענית, וכי מי שסבל מאפליה על ידי הפקעת חוות המשק שלהם יש לו זכות לפיצוי[44].
אפריפורום מעודד קהילות להיות עצמאיות. הארגון מבצע קמפיינים לתיקון כבישים על ידי הקהילות . על פי הארגון, יוזמות מסוג זה הן חלק מהאסטרטגיה שלו להחזיק את הממשלה באחריות לאספקת שירותים, ולעיתים נתמכות על ידי עיריות מקומיות[45][46].
כדי לחזק את הרשויות המקומיות הארגון מנסה ליצור שותפויות עם עיריות. הארגון מציע שלל פרויקטים והעיריות הופכות אותן לתוכניות פעולה לטיפול בבעיות. אבל אף על פי שארגון מבקש לעבוד עם הרשויות המקומיות הוא גם מסייע משפטית לקהילות כנגד רשויות מקומיות[47].
דוגמה לסיוע משפטי כנגד רשות מקומית הוא הצו הדחוף שהוענק לארגון נגד עיריית מחוז וומבה על ידי בית המשפט הגבוה בפרטוריה, ואילץ את העירייה לספק מים לתושבי מקאדו[48]. במקרה דומה בשנת 2013, בית המשפט העליון בצפון חאוטנג בפרטוריה העניק לאפריפורום צו המונע מעיריית מדיבנג לקצץ את אספקת החשמל להרטבספורט[49].
המעורבות של הארגון בממשל המקומי תוארה בחיוב, אפילו על ידי אלו המבקרים את אפריפורום[50].
אפריפורום מתנגד לסדיקה הידראולית בקארו[51], לציד לא חוקי[52] וגם ניהל קמפיין נגד אגרה בכבישים אלקטרוניים בחאוטנג[53].
אפריפורום התקבל כ- amicus curae (ידיד בית המשפט) במהלך מספר תיקים בבית משפט. מקרים שבהם הארגון פעל כ- amicus curae, כללו את התביעה לאפשר לבוחרים מעבר לים להצביע בבחירות בדרום אפריקה[54][55], בהגנה על זכויות מינרלים מהפקעה[56][57], לאפשר לבתי ספר ציבוריים לקדם אמונה דתית בשיעורי דת[58][59][60][61]. הארגון שימש גם כ- amicus curae בתיק שנערך בשנת 2017 נגד שר הספורט והנופש, והוועד האולימפי, והתנגד למכסות הגזע בספורט לאחר שהתגלה כי מכסות הגזע מוחלות בתהליך בחירת נבחרת הכדורגל הלאומית[62][63].
אגף הנוער של אפריפורום (באפריקאנס: AfriForum Jeug) פועל כארגון סטודנטים עם סניפים באוניברסיטאות דרום אפריקה. אגף הנוער מתמקד בנושאי חינוך, כולל חינוך לשפות אם, התערבות פוליטית בענייני סטודנטים ואפליה מתקנת באוניברסיטאות. מטרת ליבה של אגף הנוער היא שהנוער בדרום אפריקה יהיה פטור מאפליה מתקנת.
הפעילויות הלא-אוניברסיטאיות של הקבוצה כוללות ארגון מחנות לתלמידי בית הספר וגיוס תרומות לבתי ילדים. אגף הנוער טוען כי אחת ממטרותיהם הגדולות ביותר היא לקדם את "המסגרת הדמוקרטית הנוצרית"[64]. אגף הנוער טוען כי הם מתמקדים יותר באינטרסים של "אפריקאנס" במקום באינטרסים "אפריקאנריים".
בשנת 2010 נעצרו שלושה חברי אגף הנוער לאחר שהפרו חוק עזר לפרסום חוץ כדי למחות על שינוי השם המוצע של פרטוריה[65].
בשנת 2012, במהלך קמפיין נגד מכסות גזע בהשכלה הגבוהה ראה שחברי אגף הנוער צבעו את עצמם בשחור כדי למחות על האפליה נגד 30 סטודנטים שנדחו מאוניברסיטת פרטוריה[66].
בפברואר 2012 הצטרף אגף הנוער לארגון האזרחי הפרוגרסיבי הדרום אפריקני (South African Progressive Civic Organisation), ארגון של קהילות הבושמנים, במחאה על פגיעה בזכויות הקרקע של הקבוצה הילידית, כאשר שתי קבוצות המיעוטים מרגישות שאין להן נציגות בממשלה הנוכחית[67].
בפברואר 2013 ארגון הנוער הגיש תלונה על נאום שנאה כנגד ג'ייסון מפוסי, מנהיג קונגרס הסטודנטים בדרום אפריקה, על פרסום שלו ברשתות החברתיות: "סבא שלי אומר 'n good boer is' n dooie boer '("בור טוב הוא בור מת"). לאחר הליך גישור, על פי בקשת נציבות זכויות האדם (HRC) של האוניברסיטה, מפוסי נאלצו להגיש התנצלות בכתב בפני הקהילה האפריקאנרית[68].
באפריל 2013, ארגון הנוער הריץ קמפיין נגד מכסות הגזע בדרום אפריקה כאשר הבדלי הגזעים מושווים למחירים שונים עבור כוס קפה, כאשר סטודנטים לבנים משלמים 5 ראנד לכוס, צבעוניים והודים 3 ראנד ושחורים ראנד אחד[69].