סוג | קורסים פתוחים מקוונים מרובי משתתפים |
---|---|
תקופת הפעילות | מאי 2012 – הווה (כ־12 שנים) |
מייסדים | אוניברסיטת הרווארד וMIT |
שירותים עיקריים | לימוד מקוון להשכלה על תיכונית |
הרשמה | חובה |
edX | |
edX (תעתיק לעברית: אֶדֶקְס) הוא ארגון המספק קורסים פתוחים מקוונים מרובי משתתפים (MOOCs) ברמה אוניברסיטאית וכן קורסים מקצועיים. למעט הקורסים המקצועיים, כל שאר הקורסים הם בחינם לכולם[1]. עבור חלק מהקורסים קיימת אפשרות לקבל תעודה מאומתת על סיום מטלות הקורס תמורת תשלום.
edX הוקם על ידי אוניברסיטת הרווארד ו-MIT במאי 2012. הארגון edX שונה מספקי MOOCs אחרים כמו קורסרה ו Udacity בכך שהוא הוקם כארגון ללא מטרת רווח והפלטפורמה שלו היא פלטפורמת תוכנה קוד פתוח.
נכון למרץ 2017, edX מציע קרוב ל 1270 קורסים ורשומים בו כ10 מיליון סטודנטים[2] יותר מ-110 אוניברסיטאות וארגונים ללא מטרות רווח מציעים או מתעתדים להציע קורסים באתרי edX.
קורסי אדקס מחולקים למקטעי למידה שבועיים. כל שבוע למידה כולל סרטוני וידאו קצרים המלווים בתרגילי למידה אינטראקטיביים, בעזרתם יכולים הסטודנטים לתרגל את העקרונות שהוצגו בסרטונים. הקורסים כוללים לעיתים קרובות גם סרטוני הדרכה, ספר לימוד מקוון, ופורום לדיון בהם יכולים הסטודנטים לפרסם שאלות ולדון עם עמיתיהם ועם מנחי הקורס. לעיתים משולבות בקורסים גם מעבדה מקוונות. לדוגמה, ב MOOC הראשון של edX - קורס במעגלים וחשמל, סטודנטים בנו מעגלים חשמליים וירטואליים במעבדה מקוונת[3].
edX מציעה תעודות למסיימים בהצלחה את הקורסים, ומספר קורסים מקנים נקודות זכות אקדמיות. ההחלטה האם להכיר בקורסים מקוונים של edX נתונה לשיקול דעתו הבלעדי של המוסד האקדמי בו לומד הסטודנט וחלקם מוכרים על ידי אוניברסיטאות בישראל[4][5]. edX מציעה מגוון דרכים ללמוד בקורסים שלה: אפשרות להשתתף בקורס ללא עלות, או ללמוד על מנת לקבל תעודת סיום מאומתת של edX (עלות משתנה בהתאם לקורס). edX מציעה גם תעודות XSeries על השלמה בהצלחה של אשכולות קורסים בנושא אחד (בין שניים לשבעה קורסים, העלות משתנה) ותוכניות MicroMaster בהן אשכולות קורסים ברמת תואר שני[6].
בנוסף להשכלה ש־edX מציע, הפלטפורמה מנוצלת למחקר בנושא למידה מרחוק, באמצעות איסוף דפוסי השימוש של הלומדים בקורס האינטרנטי, ושילובם עם הנתונים הדמוגרפים הנאספים מכל נרשם. קבוצת חוקרים מהארווארד ו MIT בראשות דייוויד פריצ'רד ולורי ברסלו, פרסמו ממצאים ראשוניים ב-2013. מוסדות להשכלה גבוהה וארגונים השותפים ב-edX עורכים מחקרים עצמאיים תוך שימוש בנתונים מהקורסים שהם מציעים בפלטפורמה. המחקר מתמקד בשיפור שימור לקוחות ובדרך לסייע לתלמידים להשלים בהצלחה את הקורסים, וכן בתוצאות הלמידה בקורסים מקוונים לעומת למידה מסורתית בקמפוסים.
edX יצרה שותפויות עם מוסדות חינוך בארצות הברית, סין, מונגוליה, יפה ועוד, על מנת להשתמש בקורסי edX ב"למידה מעורבת". במודל למידה מעורבת משולבים מרכיבים מקוונים בלימודים בכיתה מסורתית. אוניברסיטת סן חוזה (SJSU) יצרה שיתוף פעולה עם edX בו הוצע הקורס "מבוא למדעי המחשב ותכנות" כקורס מעורב. SJSU פרסמה דו"ח ובו ממצאים ראשוניים על הפרויקט בפברואר 2013. מהממצאים עלה ששיעורי הכישלון בקורס המעורב עם edX ירדו מ-41% ל-9%.
edX היא פלטפורמה הפועלת בתוכנת קוד פתוח שפותחה על ידי edX וזמינה ללא תשלום למוסדות השכלה גבוהה המעוניינים לפתח קורסים דומים. ב-1 ביוני 2013 פתחה edX את הקוד של כל הפלטפורמה שלה[7]. את קוד התוכנה אפשר למצוא בGitHub[8][8].
במרץ 2014 מינו ב-edX את ונדי קאבולה (Wendy Cebula), לשעבר סמנכ"לית התפעול של Vistaprint, כנשיאה ומנהלת התפעול. המנכ"ל אנאנת אגרוול ( Anant Agarwal) מ־MIT אמר שקאבולה תביא אתה "היבט יזמי" ותעזור למלכ"ר למצוא הזדמנויות מסחריות[9]. אלן מ' גרבר (Alan M. Garber), נשיא אוניברסיטת הרווארד, בעזרתו של מייקל ד' סמית (Michael D. Smith), מדען מחשבים שהוא גם דיקן הפקולטה למדעים ואמנויות מנהלים את חלקה ותרומתה של אוניברסיטת הרווארד לפרויקט. הארגון נמצא בעיצומו של תהליך עיצוב מודל עסקי בר קיימא עבורו[10].
edX נוסדה במאי 2012 על ידי מדענים מהרווארד ו־MIT: גרי זוסמן, אנאנת אגרוול, כריס טרמן. פיוטר מיטרוס לימד את הקורס הראשון ב-edX על מעגלים חשמליים ואלקטרוניקה מ־MIT, אליו נרשמו 155,000 תלמידים מ-162 מדינות.
בשנת 2013 הם חברו לאוניברסיטת סטנפורד וביוני 2013 הגיעו למיליון סטודנטים[11]. באותה שנה יצאה edX כתוכנה בקוד פתוח.
בספטמבר 2014 השיקה edX יזמת פעילות בתיכון[12] ובאוקטובר באותה שנה פתחה קורסי הכשרה מקצועית[13].
במרץ 2015 edX יצרה שיתוף פעולה עם מיקרוסופט[14] ובאפריל באותה שנה השיקה יחד עם האוניברסיטה של מדינת אריזונה תוכנית המאפשרת ללמוד שנה א' באופן מקוון[15].
בספטמבר 2016 הושקו 19 תוכניות מיקרו מאסטר[14] ובפברואר 2017 הושקו עוד 16 תוכניות מיקרו מאסטר[16].
בסוף 2013 הודיעו מספר מדינות וגופים פרטיים על אימוץ פלטפורמת הקוד הפתוח של edX ליישום והשקת יוזמות חדשות. עשר אוניברסיטאות סיניות חברו ליצירת יזמה חינוכית מקוונת בסין הנקראת XuetangX, מאה ועשרים מוסדות להשכלה גבוהה בצרפת מציעות קורסים מקוונים ברחבי צרפת בניהולו של משרד החינוך הצרפתי[17]. קרן החינוך והפיתוח של המלכה ראניה יצרה את פורטל הMOOC הראשון בעולם הערבי Edraak[18]. קרן המטבע הבינלאומית משתמשת בפלטפורמת edX לפרויקט נסיוני של קורסים מקוונים בכלכלה ופיננסים[19] ותאגיד Tenaris משתמש בפלטפורמה על מנת להרחיב את ההכשרה העסקית וההשכלה של עובדיו[20].
נכון למרץ 2017 שותפים ב-edX יותר מ-110 ארגונים ומוסדות[21].
בשנת 2015 נחתם חוזה בין המטה לישראל דיגיטלית (המשרד לשוויון חברתי) וחברת edX העולמית להקמת פלטפורמה ללמידה דיגיטלית במטרה לעודד את שוק הלמידה המקוונת בישראל, להתאים אותו לצורכי המשק ולייצר הובלה בתחום[22]. באפריל 2016 פרש מתפקידו ראש המטה יאיר שינדל, עקב חילוקי דעות עם המשרד לשוויון חברתי[23]. בחודש מרץ 2017 הודיעה אוניברסיטת חיפה שתאפשר ללמוד תואר ראשון בשנתיים בלבד, במסלול בו ילמדו חלק מהקורסים בפלטפורמת edX העולמית ובמקבילה הישראלית שלה, קמפוס IL[24]. המל"ג, הות"ת והמטה לישראל דיגיטלית פועלים כדי לעודד את מוסדות להשכלה גבוהה להציע קורסים דיגיטליים ולשלבם בתוכנית הלימודים[25]. נכון ל-2020 מציע מיזם קמפוס IL 230 קורסים[26] בעברית ובערבית.