SATEC

SATEC (ראשי תיבות של:Shamir Advanced Technological Engineering Company) היא חברה המפתחת פתרונות למדידות חשמליות (מתח, זרם, הספק) וניטור איכות החשמל ברשת החשמל. מגוון המוצרים של החברה כולל מדי כוח 3 פאזי מסורתי למדידת הספק ורישום נתונים, מוני חשמל, מנתחי איכות חשמל וחבילת תוכנה לניהול אנרגיה וחיוב.

לחברה מטה בירושלים, וחברות בנות בניו ג'רזי ובבייג'ינג, חברת SATEC בבעלות פרטית.

SATEC נוסדה בשנת 1987 כחממה עסקית טכנולוגית על ידי פרופסור ירמיהו ברנובר. בהשראת[1] הרבי מליובאוויטש, שחזה גל עלייה של יהודים מברית המועצות, בעקבות פרסטרויקה, מטרתו הייתה ליצור מקומות עבודה בסביבה טכנולוגית הולמת עבור העולים הללו,[2][3][4][5] שרבים מהם היו בעלי השכלה גבוהה. זמן קצר לאחר מכן, SATEC החלה להתמקד במדידת הספק[6] ולפתח מומחיות בתחום זה.

הרעיון העומד בבסיסו היה להפגין גישה כלכלית כדאית לקליטת העולים שהוזכרו, ולהוכיח זאת כמפעל רווחי מעבר לפרויקט חברתי בלבד. ראשי תיבות של SATEC, שהם Shamir Advanced Technological Engineering Company, מזוהה עם שמי"ר,[7] שהיה מיזם חברתי קודם שנוצר על ידי פרופסור ברנובר. SATEC, אשר ממוקם במקור במרכז כלל ירושלים, הורכב בתחילה מ-3 חטיבות קטנות: אחת שעבדה על פתרונות אלקטרו-מכניים, בראשות פרופסור מנדל קריצ'בסקי (שלימים קיבל פרס מפעל חיים[8][9] מאגודת מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה בישראל), קבוצה המפתחת פתרונות תוכנה, בראשות פרופסור יעקב פרידמן, וקבוצה שלישית המתמחה בהידרופטלורגיה, בראשות ד"ר סולומון פלקס. בשלב ראשוני זה כללה SATEC לא יותר מ-15 עובדים.

המימון הראשוני הגיע מתעשיית הכרייה, שהייתה לה אינטרס בפיתוח פתרונות הידרו-מטלורגיים חדשים לעיבוד והיתוך של זהב מתוך עפרות עם תכולת זהב נמוכה.

שנתיים לאחר מכן, SATEC כבר הייתה במיקומה הנוכחי בהר חוצבים, פארק התעשייה היי-טק בירושלים.

בנו של ברנובר, דניאל יחד עם שלמה אולידורט מנהלים את החברה[10] כמנכ"ל (CEO)[11] ו"Managing Director",[12] מהיום הראשון ועד היום (2021).

בשנת 1991, SATEC פתחה חברת בת לפיתוח פתרונות לחימום תעשייתי.[13]

כיום, SATEC היא חברה גלובלית, עם משרדים בארצות הברית (SATEC INC.) ביוניון, ניו ג'רזי, המשרתים את אמריקה וחברת בת בבייג'ינג (SATEC סין) המשרתת את השוק הסיני. SATEC פועלת בלמעלה מ-60 מדינות ויש לה שותפי SATEC מוכרים במותג עצמי במספר מהן. עבור השוק הרוסי והשוק ההודי, השותפים של SATEC הקימו קווי ייצור מקומיים כדי להקל על הלוגיסטיקה והספציפיות של הביקוש המקומי.

מדידת חשמל וניתוח איכות חשמל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החברה הייתה חלוצה בתחום מדידת כח דיגיטלית. בתקופה שבה מדידת האנרגיה הייתה אנלוגית לחלוטין, SATEC הייתה אחת מקומץ החברות הראשונות שפיתחו מד כוח דיגיטלי רב תכליתי. משם, המוצרים פותחו כדי לכלול מנתחי איכות חשמל ופתרונות בקרה שונים לתעשיית החשמל, עם התמקדות בשירותי חשמל ופתרונות נלווים.

מעבדות SATEC ומו"פ

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מהנדסי SATEC מתמחים במגוון תחומים ויישומים. אלה נעים מעיבוד אותות דרך בדיקות סטנדרטיות לדיוק ועמידות, יחד עם יישום של פרוטוקולי תקשורת שונים.

במהלך השנים, מגוון יישומים נחקרו, פותחו והוטמעו במעבדות SATEC. דוגמאות לכך הן זיהוי תקלות, מיקום ורישום, יחידת מדידת Phasor[14] (לפי IEEE C37.118-2005) לניטור רחב של תדרים והתאמות שונות לצורך דיוק קריאת וחישוב פרמטרים.

מעבדת הכיול של SATEC מאושרת בתקן ISO 17025 לבדיקת דיוק.

מוצרים היסטוריים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרעיון מאחורי המוצרים הראשונים היה לעצב את מה שייקרא מאוחר יותר בתעשייה כ"פאנל חכם", אשר מרמז על קישוריות ושידור של מצבי מפסק ופרמטרים של הספק ומאפשר שליטה בעומסים באמצעות ממסרים המופעלים מרחוק. זה תוכנן בשלב מוקדם של הרעיון. כבסיס ואמצעי לפאנל חכם היה צורך במונה חכם.

ה-PM288, ששוחרר בשנת 1989, מדד והציג 3 מתחים, 3 זרמים ופרמטרי הספק תלת פאזיים (P,Q,S). בעידן שבו התקשורת והקישוריות היו נדירים בשליטה תעשייתית, הרעיון של מפעיל שיוכל לראות את הפרמטרים הללו מרחוק היה רעיון חדשני. מד לוח ראשון זה תוכנן כמוצר חזק, הכולל תקשורת טורית ובידוד שנאי גלווני מלא. בידוד גלווני יושם גם במספר מוצרים הבאים כגון ה-PM17X, המיושם בתחנות הכוח Volzhskaya TGK-7 (סמרה, Ul'yanovsk, Saratov, אזור אורנבורג) כחלק ממערכת טל-מכניקה.[15]

הלקוחות הראשונים של מונים אלו היו מפעלי ים המלח הישראלי, מפעל תעשיית הברום (שנודע מאוחר יותר בשם "תרכובות ברום" עד לאיחודו עם כיל) ונשר מפעלי מלט ישראל,[16] שם מונים אלו מספקים קריאה עד היום (ספטמבר 2020).

זמן קצר לאחר מכן, SATEC הוציאה את ה-PM296. מוצר זה אפשר את כל הפונקציונליות שלעיל, כולל החלפה בין פרמטרים, אשר כללה דרישות וניטור של הרמוניות מתח וזרם עד להרמונית ה-40. יחידה זו צוידה בכניסת זרם רביעית לזיהוי זרמי דליפה והציגה פונקציונליות של הורדת עומסים.

באמצעות שנאי זרם פעילים (compensated), המונים הצליחו להגיע למה שנחשב באותה תקופה לדיוק הגבוה במיוחד של Class 0.2S (לפי IEC 62053-22).

מכשירים מדור קודם

[עריכת קוד מקור | עריכה]

משפחת המוצרים הבאה שהוצגה בתחילת המילניום הזה הייתה סדרת 13X, שעדיין זמינה כיום וכוללת את המונה הפופולרי ביותר של SATEC, ה-PM130. משפחת 13X מורכבת ממוני אנרגיה Class 0.5S/0.2S (לפי IEC 62053-22), כולם בעלי תכונות דומות מאוד. EM132 ו-EM133 כתושבת למסילת DIN ו-PM130 ו-PM135 כתושבת ללוח. המונים ניתנים לתכנות להגדרת טריגרים להקלטת אירועים או הפעלת ממסר וכו'.

סדרת 13X חולקת מגוון מודולים הניתנים להחלפה המשמשים ככרטיסי תוספת למונים, המכילים עד 16 כניסות קלט/פלט דיגיטליות ואנלוגיות, אפשרויות תקשורת כגון מודם סלולרי ויציאת Profibus.

אוטומציה ושיפוץ תחנות משנה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ברחבי העולם, מספר רב של תחנות חשמל עדיין פועלות במה שמכונה מערכות מדור קודם, ובכך מכונות תחנות משנה מדורגות. זה מרמז על היעדר תשתית תקשורת מודרנית ויכולות בקרה שלאחר מכן.

האתגר העיקרי בתחנות משנה אלו הוא שילובן ברשת התקשורת של פלטפורמת השיגור והבקרה של חברת החשמל, לקריאת נתוני הספק ואספקת יכולות בקרה מינימליות לפעולות בסיסיות כגון הפעלת מפסקים או מיתוג שנאים. המונח בשימוש נרחב בהקשר זה, בהתייחס לשדרוגים כאלה הוא retrofit. אתגר השיפוץ הוא לספק כמה שיותר ניטור ובקרה, בהתבסס על התשתית הקיימת. עם הצורך הזה בחשבון, של שילוב מדידה, בקרה ותקשורת, SATEC פיתחה רבים ממוצריה, וציידה את כולם במודולי תקשורת סלולרית המיועדים למיקומים מרוחקים במיוחד או במקרה של היעדר רשתות מקומיות מכל סיבה אחרת.

SA300, הידוע גם בשם ezPAC, תוכנן לנטר תחנות משנה או שנאים מדור קודם שבהם פועלים ממסרי הגנה מכניים. ניטור מצב המפסק וגם פרמטרי הספק, כולל חותמת זמן מדויקת מספק את מה שמכונה הקלטת רצף אירועים. זוהי דרך לנטר את פעילות ממסרי ההגנה, לוודא שהם נכנסים לפעולה מיידית בעת הצורך, כמו במקרה של זרמי תקלה, ושהם לא יגיבו בטרם עת במקרים אחרים.

המנתח תוכנן לאכלס מודולרית של עד 5 כרטיסי תוספת נוספים, כגון I/O דיגיטלי ואנלוגי, כניסות זרם נוספות להקלטת זרמי תקלות או יציאות תקשורת נוספות.

בשנת 2020 הוגש PM180 כפתרון לכלול רישום תקלות ויישום PMU במכרז שפרסמה חברת החשמל הישראלית, הצעה שזכתה בסופו של דבר במכרז.[17]

PM180 Power Quality Analyzer with RGM Screen
מנתח איכות חשמל PM180 עם מסך RGM

צג מזין סניפים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ה-BFM תוכנן כפתרון שיפוץ מקיף לניטור כוח בתחנות משנה מדור קודם. מצויד בהגדרה מודולרית של עד 18 ערוצי זרם תלת פאזיים, הוא יכול לנטר מזין סטנדרטי. על מנת לתקשר ישירות עם השירות SCADA, ה-BFM מצויד ביציאת ETH וכולל פרוטוקולי DNP3.0 ו-IEC 60870-5-101/104. מודול סלולרי משובץ מיושם עבור מקומות מרוחקים שבהם אין תשתית תקשורת. עיצוב מודולרי מאפשר להתאים לו שילוב של I/Os, אנלוגי ודיגיטלי, לניטור מצב המפסק בתחנת המשנה ולפונקציונליות של מתמר.

במהלך 2020 הוסיפה SATEC יכולות לכידת צורות גל ורישום תקלות[18] למכשיר זה כדי לשפר את ניטור תחנות המשנה.

ניטור איכות החשמל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

תחום זה כרוך בקביעת סטנדרטים לאיכות החשמל, אותם מחויבים מפעילי המערכות לספק למשתמשי הקצה ותקן למדידה ואימות של איכות החשמל לאחר מכן. כבר בעת הצגת משפחת PM17X, SATEC נכנסה לתחום ניטור איכות החשמל. SA300 (ezPAC) היה המוצר הראשון של SATEC שנועד לעמוד בתקן IEC 61000-4-30 כמוצר Class A בקטגוריות של תאימות.

במהלך 2009 הוסיפה SATEC יכולת דיווח PQ בהתאם לתקן CIS GOST 13109-97.[19]

באפריל 2019 ה-PM180 של SATEC אושר כמנתח Class A עבור תאימות למהדורה 3 (2015) של תקן IEC הנ"ל.

במהלך מרץ 2021 השיקה SATEC את מדי סדרת ה-PRO שלה שמטרתה לאגד את דרישות השירות העדכניות ביותר, הכוללות Ethernet יציאות כפולות עבור יתירות תקשורת, הקלטת צורות גל והטמעה של IEC 61850. בצד החומרה, ה-PRO מתוכנן לארח עד 4 מודולים תוספים, המאפשרים לו להגיע ל-26 I/Os לכל מכשיר.

עם הטמעת IEC 61850, יחד עם Modbus, DNP3.0 ו-IEC 60870-5-101/104, סדרת PRO התכוונה להיות IED מדידת הספק, התואם לטופולוגיה של IEC 61850 של תחנת המשנה הדיגיטלית המודרנית.

חיישני זרם מרוחקים בעומס נמוך

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מדי אנרגיה סטנדרטיים כוללים כניסות זרם המדורגות בדרך כלל ב-5A או 1A, מה שהופך את המונה תלוי ב-CT חיצוני כדי להוריד זרמים חשמליים מבוזרים סטנדרטיים. שתי טרנספורמציות ירידה אלו (חיצוניות + פנימיות) גורמות לשגיאה משולבת שהיא תוצר של צבר גורמים. אלה כוללים גורמים אינטגרליים הקובעים את שגיאת המונה, המושפעת ממגברים, ממירי A/D,[20] רכיבים פסיביים ורעש הנובע מתכנון המעגל.

גורם שגיאה נוסף נובע מהסתמכות על שנאי זרם חיצוני המוסיף שגיאה משלו, לרבות אי ודאות הנובעת מחומרי השנאי ותכנון ושגיאה הנובעים מהסטת פאזה מובנית שלו המשתנה מיחידה לאחרת, אפילו בין אצווה. של דגמים ספציפיים.

החל ממאי 2012 החלה SATEC לתכנן דגמי מוצרים המצוידים בכניסות זרם של 20mA, המיועדים להתממשקות שנאי זרם עם יציאות תואמות. שנאים אלו מותגו על ידי SATEC יש HACS, ראשי תיבות של High Accuracy Current Transformers. עיצוב זה מאפשר חיבור ישיר של שנאים בדירוג של עד 3000A למטר עומסים במרחק של עד 200 מטר מהתקן המדידה, תוך שמירה על הדיוק המדורג של המכשיר, בשל העומס הנמוך של פלט זה. זה מביא למערכת "אחד-CT", הימנעות עם אובדן דיוק נוסף הנגרם על ידי CT חיצוני. בדיקת כל אצווה להסטת שלב מאפשרת גם לתכנת את המונים עם הסטת הפאזה המתועדת כדי לאפשר פיצוי מחושב בקריאות.

CTs לפעמים הם גורם לסכנות שריפה כאשר מנותקים בשוגג מיחידת המדידה או כאשר הם מנותקים בכוונה מבלי להפעיל פסי קצר. בהתחשב בכך, מכשירי ה-HACS CT תוכננו גם עם מתג בטיחות כדי להבטיח שניתוקם לא יוביל למתח גבוה שעלול להיות מסוכן.[21]

עם הטמעה של מערכות כוח DC במגמת עלייה,[22] SATEC ביצעה התאמות קטנות במהלך 2020 כדי לאפשר למונים מסדרת PRO[23] ול-PM130 לבצע קריאה ומדידה ישירה של זרם DC עד 3000A, באמצעות חיישני אפקט הול עד 3000 V DC, באמצעות מחלק מתח למתחים מעל 800 V DC. בין יישומים רבים, הצורך במדידה כזו עולה בהקשר של מערכות פוטו וולטאיות ובתכנון מודרני של מערכות חשמל במרכזי נתונים.[24]

יישומי AMI וחיוב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

SATEC משתמשת גם בתשתית החומרה שלה עבור מדידה חכמה ומדידה של דיירי משנה במתקנים מסחריים כגון קניונים ובנייני משרדים. דוגמאות לפרויקטים כאלה בוצעו במרכז הקניות ממילא[25] ובבניין האמפייר סטייט בניו יורק.[26] סניפי SATEC בארצות הברית ובישראל מספקים גם חיוב כשֵירות, חשבוניות למשתמשים ודיירי משנה בשם בעלי ומנהלי נכסים מסחריים.

טווח הגעה גלובלי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

SATEC פועלת בלמעלה מ-60 מדינות, בעיקר באמצעות אינטגרטורים מקומיים, שותפים ומפיצים המשווקים את הפתרונות של SATEC למפעילי רשתות תמסורת והפצה מקומיים וללקוחות תעשייתיים/מסחריים. בין משתמשי הקצה הבולטים של SATEC נמנים Con-Edison, BGE,[27] סימנס-GAMESA,[28] קוקה קולה, אינטל, איירבוס חברות ביטחוניות כגון התעשייה האווירית ואחרות.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Halpren, Shimshon. "Laser Vision". Chabad.org. נבדק ב-3 במרץ 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ Sun-Sentinel, ELEANOR SHAPIRO, Special to the. "IMMIGRATION OF SOVIET JEWS CAUSES UNEASE AMONG ISRAELIS". Sun-Sentinel.com (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2021-03-02.
  3. ^ "Israel Turns to High Technology to Increase Exports and Jobs". AP NEWS. נבדק ב-2021-03-24.
  4. ^ "Market Scene : Now Arriving in Israel, a Wealth of New Talent : The current crop of Soviet immigrants are called the best educated group ever to come to Israel. The question: How best to use their abilities?". Los Angeles Times (באנגלית אמריקאית). 1990-06-05. נבדק ב-2021-03-24.
  5. ^ Chartrand, Sabra (1989-09-03). "In Israel, a Way to Woo More Soviet Jews". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2021-03-25.
  6. ^ Sachar, Howard M. A History of Israel from the Rise of Zionism to Our Time. p. 970.
  7. ^ "Welcome to SHAMIR". www.shamir.info. נבדק ב-2021-03-04.
  8. ^ Runyan, Joshua (13 בדצמבר 2011). "Russian-Born Engineer Receives Israeli Lifetime Achievement Award". Chabad.org. נבדק ב-7 במרץ 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ רוזנבלום, מוטי (בפברואר 2012). "A Display of Appreciation and Respect Towards Those who Contributed to the Profession of Engineering in the Country" (PDF). The Society of Electrical and Electronics Engineers in Israel. נבדק ב-7 במרץ 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  10. ^ "ANNUAL REPORT PURSUANT TO SECTION 13 OR 15(d) OF THE SECURITIES EXCHANGE ACT OF 1934". U.S. Securities and Exchange Commission.
  11. ^ "Blackout prevention technology - the Israeli way". ISRAEL21c (באנגלית אמריקאית). 2003-10-05. נבדק ב-2021-03-24.
  12. ^ Aloni, Uri (בספטמבר 2015). "A Good Flow". Journal of the Society of Electrical and Electronics Engineers in Israel. 57: 22–28. {{cite journal}}: (עזרה)
  13. ^ "Satec heating". סייטק. נבדק ב-2021-03-04.
  14. ^ Teschler, Lee (4 במרץ 2020). "Power quality analyzer includes synchrophasor, frequency measurement functions". EE World Online. נבדק ב-7 במרץ 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  15. ^ MELNIKOV, VITALY (2009). "USE OF SATEC EQUIPMENT WHEN IMPLEMENTING THE APCS". Industrial ACS and Controllers. 3: 5–6.
  16. ^ "Nesher Israel Cement Enterprises". Nesher Israel Cement Enterprises. נבדק ב-7 במרץ 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  17. ^ "Suppliers". www.iec.co.il. נבדק ב-2021-03-22.
  18. ^ "DISTRIBUTECH International 2020". events.pennwell.com. נבדק ב-2021-03-24.
  19. ^ Knishuk, Dmitry (במאי 2009). "New features of PQ monitoring according to GOST 13109-97". Electrotechnical Market. 27: 62–64. {{cite journal}}: (עזרה)
  20. ^ Cartens, Herman (בפברואר 2018). "Measurement Uncertainty in Energy Monitoring: Present State of the Art". Renewable and Sustainable Energy Reviews. 82: 2791–2805. doi:10.1016/j.rser.2017.10.006. {{cite journal}}: (עזרה)
  21. ^ Taylor, Gabriel. "Insights From Recent Fire Testing CTs and Instrumentation Circuit Response to Fire" (PDF). United States Nuclear Regulatory Commission.
  22. ^ "Data Center Power: How AC and DC Power are Used in Data Centers?". www.datacenters.com. נבדק ב-2021-03-07.
  23. ^ "StackPath". www.evaluationengineering.com. נבדק ב-2021-03-24.
  24. ^ Engineer, Jonas BachmannDevelopment; R, Appliance Couplers; Engineer, D. at SCHURTERJonas Bachmann is a Development; R, Appliance Couplers; SCHURTER, D. at; Switzerl, Lucerne; . (2019-11-19). "DC Data Centers: A Necessary Paradigm Shift for Sustainability and Savings". Connector and Cable Assembly Supplier (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2021-03-07.{{cite web}}: תחזוקה - ציטוט: numeric names: authors list (link)
  25. ^ "StackPath". www.waterworld.com. נבדק ב-2021-03-24.
  26. ^ "חברת סייטק תספק מערכות מדידת חשמל לבניין האמפייר סטייט בסכום של 2.5 מיליון שקל". TheMarker. נבדק ב-2021-03-24.
  27. ^ "StackPath". www.tdworld.com. נבדק ב-2021-03-24.
  28. ^ "Leadernet instala el Armario Satec en el Parque Eólico Hombleux I". Leadernet multinacional de redes de comunicación para parques eólicos, plantas fotovoltaicas, plantas industriales (בEuropean Spanish). 2020-11-09. נבדק ב-2021-03-24.