Sennacieca Asocio Tutmonda

סננציאצה אסוציאו טוטמונדה
Sennacieca Asocio Tutmonda

סמל הארגון - הכוכב הירוק שהוא סמל האספרנטו בתוך עיגול אדום המסמל את מעמד הפועלים
מדינה צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מטה הארגון פריז עריכת הנתון בוויקינתונים
חברים 525 (נכון ל־2015) עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1921–הווה (כ־103 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
satesperanto.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סֶנְנַצִיאֶצַה אָסוֹצִיאוֹ טוּטמוֹנְדַה (אספרנטו: Sennacieca Asocio Tutmonda, המוכר בקיצור SAT – קרי: אגודת מחוסרי הלאום העולמית) הוא ארגון עצמאי עולמי, בעל תפיסת עולם שמאלית-סוציאליסטית ואנטי-לאומית, המבקש לקדם את רעיונות תנועת הפועלים באמצעות שפת האספרנטו - כשפה שוויונית ונייטרלית עבור חילופי רעיונות בין עובדים ואנשי שמאל מכל העולם. הארגון הוציא לאור את המילון המוכר והמקיף ביותר בשפת האספרנטו - ה-Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto (PIV - "מילון האספרנטו המאויר השלם").

קונגרס SAT במוסקבה 1925

הארגון הוקם ב-1921 על ידי יוג'ין לנטי (שם העט של יוג'ין אדם) ופעילים נוספים מתנועת העבודה האספרנטית. הוא הגיע לשיא גודלו בתקופה שבין מלחמות העולם. בשנים 1929–1930 היו חברים בו 6524 איש מ-1674 קהילות ב-42 ארצות. הוא הצטמצם משמעותית זמן לא רב לאחר מכן, כשברית המועצות החלה להתנכל לפעילים בפעילות 'קוסמופוליטית' לאחר עליית הסטאליניזם וכן לאחר עליית הנאצים לשלטון בגרמניה והאיסור על תנועת האספרנטו ב-1933. ברית המועצות וגרמניה היו שני המעוזים המשמעותיים ביותר של הארגון. גם ויכוחים פנימיים בארגון בין כוחות אנרכיסטיים, קומוניסטיים וסוציאל-דמוקרטיים תרמו להתחלשותו. עם זאת, הארגון מכיל גם כיום חברים פעילים ממגוון תפיסות עולם שמאליות, ואיננו משתייך לזרם ספציפי מביניהן.

קונגרס SAT בשנת 2014

בקונגרס המכונן של SAT נקבעו לו המטרות הבאות:

  1. להשתמש בפועל בשפה הבינלאומית אספרנטו לקידום מטרות של המעמד העובדים הגלובלי.
  2. להקל עד כמה שניתן את הקשרים המיטיבים והמכבדים בין החברים ובכך לטפח בהם תחושה חזקה של סולידריות אנושית.
  3. ללמד, להשכיל ולהרחיב את אופקיהם של חבריו כך שיהיו בעלי היכולת והמצוינים מבין המכונים 'אינטרנציונליסטים'.
  4. לשמש מתווך ביחסיהן של ארגונים חסרי לשון משותפת, שמטרותיהן קרובות לאלו של SAT.
  5. לעשות ככל הנית על מנת לסייע ליצירתה של ספרות, מתורגמת ומקורית, המשקפת את רעיונות האגודה.

בהצהרה של הארגון משנת 1928 נקבע כי הארגון, "בהיותו ארגון לא פוליטי, כי אם חינוכי, הסברתי ותרבותי, מטרתו לפתח בקרב חבריו סובלנות והבנה כלפי מערכות פוליטיות או אסכולות פילוסופיות עליהן נשענות מפלגות הפועלים השונות ותנועות האיגודים המקצועיים. באמצעות בחינת עובדות ורעיונות על ידי דיון חופשי, היא נועדה למנוע מחבריה לפתח דוגמטיזם או להתקבע ברעיונות שספגו בסביבתם הספציפית. SAT מכוונת באמצעות השימוש בשפה שהומצאה באופן רציונלי לשימוש עולמי, לסייע ליצירת נפשות בעלות חשיבה רציונלית, המסוגלות לבחון היטב, להבין ולשפוט רעיונות, תזות ונטיות, ולכן מסוגלות לבחור לעצמן את הדרך הנראית הישרה ביתור או האפשרית ביותר - לשחרור מעמדי ולהעלאת האנושות לרמה הגבוהה ביותר האפשרית של תרבות והתפתחות".

מבנה ארגוני ופעילות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הוצאות שונות של ה-Plena Ilustrita Vortaro - מילון האספרנטו המקיף והמוכר ביותר, היוצא בהצאת SAT

משרדי הארגון הם בפריז. על אף של-SAT יש מבנה ארגוני המחולק לאזורים, החברות בארגון היא ישירה ואיננה משויכת לאזור מסוים. מבנה קבלת ההחלטות הרשמי של הארגון מחייב תיקוף החלטות הוועדה הנבחרת שלו באמצעות משאלים בקרב כלל החברים, אולם החלטות רבות של הוועדה הנבחרת אינן מוגשות בפועל למשאל כללי. הארגון מנוהל ברמה השוטפת על ידי ועד מנהל בן 8 חברים.

SAT מפרסמת מדי חודש את הירחון 'סננציאולו' (Sennaciulo - חסר הלאום) וכן מגזין שנתי לענייני תרבות סננציאצה רֶבוּאוֹ (Sennacieca Revuo). לצד זאת היא מוציאה גם ספרים, חלקם בעלי אופי חינוכי, דוגמת מילון PIV. זאת, לצד ספרות פוליטית מגוונת באספרנטו. מדי שנה עורך הארגון קונגרס בינלאומי, המתקיים בנפרד מקונגרס האספרנטו העולמי.

נכון לשנת 2003 היו בארגון 883 חברים; בשנת 2006 היו בו 724 חברים; ובשנים 2015–2016 היו בו 525 חברים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Sennacieca Asocio Tutmonda בוויקישיתוף
  • אתר האינטרנט הרשמי של Sennacieca Asocio Tutmonda (באספרנטו) (באספרנטו)