אבו בכר אלבאקלאני

אבו בכר אלבאקלאני
أبو بكر محمد بن الطيب الباقلاني
לידה 950
בצרה, עיראק עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 5 ביוני 1013 (בגיל 63 בערך)
בגדאד עריכת הנתון בוויקינתונים
שם מלא אבו בכר מחמד בן אלטיב אלבאקלאני
מדינה בית עבאס עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אבו בכר אלבאקלאני (בערבית: ابو بكر الباقلاني, 950 - 1013) היה תאולוג מוסלמי סוני אשערי, פוסק הלכה מהאסכולה המאלכית, ולוגיקן. שמו המלא הוא אבו בכר מחמד בן אלטיב אלבאקלאני (בערבית: أبو بكر محمد بن الطيب الباقلاني), והוא ידוע גם כאלבאקלאני, ובתואר הכבוד אימאם אלבאקלאני[1]. נודע כבעל יכולת רטורית מיוחדת, וכנואם מקצועי. זכה במהלך חייו לתארים כגון: השומר של האסלאם, הפה של האומה, עמוד האמונה, והשייח' של הסונה[2].

קורות חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בבצרה בשנת 950, אך העביר את רוב חייו בבגדאד, שם הוא למד תאולוגיה אסלאמית מפי גדולי החכמים מהאסכולה האשערית. כמו כן, הוא למד הלכה אצל מורים מהאסכולה המאלכית. בבגדאד הוא מונה לתפקיד של קאדי. אלבאקלאני הפך במהלך חייו למרצה מפורסם, ולקח חלק בוויכוחים פומביים עם אנשי הדעת הידועים של זמנו[3].

לאחר שצבר השכלה רבה בתחום התאולוגיה האסלאמית ופיתח היטב את כישוריו הרטוריים, מונה אלבאקלאני לשגריר מטעם הח'ליפה, ויצא לדון בענייני דת עם חכמי הדת הנוצרים הביזנטים בקונסטנטינופול[4].

אלבאקלאני נפטר בשנת 1013.

האימאם אלבאקלאני קידם במהלך חייו את משנתו והגותו של האימאם אבו אל-חסן אל-אשערי, ובין השאר קידם את התפיסה המסורתית שהקוראן אינו נברא, ואת האמונה שהמאמינים יכולים לראות את אללה בעולם הבא[5].

אלבאלקאני השאיר מאחוריו כ-52 ספרים אשר נחשבים ליצירות מופת קלאסיות בתחום פרשנות הקוראן בפרט, והסברת האסלאם בכלל. אחד מספריו נקרא בשם אעג'אז אל-קוראן (בערבית: إعجاز القرآن "פלא ייחודיותו של הקוראן") שבו טען כי הקוראן פרץ דרך בסוגות הספרותיות על ידי יצירת ז'אנר ביטוי חדש, שאינו נכנס לקטגוריות הספרותיות האנושיות.

אבן תיימיה הכריז על אלבאקלאני: "הטוב שבאנשי הכלאם האשערים, אשר לא היו ולא יהיו לו מתחרים"[6].

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Islamic Philosophy and Theology, Edinburgh University Press, 1985
  2. ^ Adang, Camilla., Muslim writers on Judaism and the Hebrew Bible : from Ibn Rabban to Ibn Hazm, New York: E.J. Brill, 1996
  3. ^ Encyclopedia of Islam and the Muslim world, New York: Macmillan Reference USA, 2004
  4. ^ Thomas, David (David Richard), 1948-, Christian doctrines in Islamic theology, Leiden: Brill, 2008
  5. ^ Abu Bakr al-BAQILLANI, www.muslimphilosophy.com
  6. ^ Abû Bakr Ibn At Tayyib Al Bâqillânî, at-tawhid (בצרפתית)