אומניאום (מלטינית: omnium; של כולם, שייך לכולם) הוא אירוע בענף מרוץ אופני מסלול. היסטורית לאומניאום היו פורמטים מגוונים אך בשנים האחרונות מרוצי כביש אימצו גם הם את המונח לתיאור מרוצי רב-יומיים הכוללים את שלושת אירועי המרוץ העיקריים בכביש (מרוץ נגד השעון, מרוץ המוני וקריטריום).
האומניאום הוחזר לאליפות העולם בפורמט של חמישה מרוצי מסלול לגברים בשנת 2007 ולנשים בשנת 2009. בשנת 2010 שונה האומניאום על ידי ה-UCI כדי לכלול את מרוץ ההדחה, והמרחקים של האירועים הוארכו כדי להיטיב עם רוכבי הסיבולת.[1]
האומניאום החליף את מרוץ המרדף האישי ואת מרוץ הנקודות במשחקים האולימפיים החל מאולימפיאדת 2012. השינוי זכה לביקורת מצד רוכבת האופניים רבקה רומרו, שנותרה ללא יכולת להגן על תוארה האולימפי.[2]
מיוני 2014 ועד סוף 2016, האומניאום כפי שהוגדר על ידי האיגוד הבין-לאומי לאופניים (UCI) כלל את ששת האירועים הבאים שנערכו על פני יומיים:
במהלך חמשת האירועים הראשונים, כל מנצח זכה ב-40 נקודות, כל מקום שני ב-38 נקודות, כל מקום שלישי ב-36 נקודות, וכן הלאה. רוכבים המדורגים במקום ה-21 ומטה זכו כל אחד בנקודה אחת. במרוץ הנקודות, הרוכבים מוסיפים ומאבדים נקודות מהסך הכללי שלהם בהתאם להקפות שנצברו ואבדו, ולנקודות שנצברו במאוצים.
לאחר עונת 2016, שלושת האירועים המבוססים על זמן – מרוץ הספרינט נגד השעון, מרוץ ההקפה המעופפת ומרדף אישי – הוסרו מהאומניאום, מרוץ טמפו נוסף, והאירוע קוצר ליום אחד. מרוץ הנקודות נשאר בפורמט הסופי עם שינויים קלים. מרוץ מעקב (Scratch race):
מרוץ טמפו (Tempo race):
מרוץ הדחה (Elimination race):
מרוץ נקודות (Points race):
המנצח באומניאום הוא הרוכב שצבר את סך הנקודות הגבוה ביותר. במקרה של שוויון בדירוג הסופי, המקומות במאוץ הסופי של האירוע האחרון, מרוץ הנקודות, יקבעו את השובר שוויון. רוכב חייב להשלים כל אירוע באומניאום, אחרת הוא מדורג אחרון.
פרה-אומניאום (Para Omnium) ברכיבת מסלול לפרה-ספורטאים הוצג בשנת 2020, והוא כולל ארבעה אירועים[3]:
האירועים האישיים, למעט ההקפה המעופפת של 200 מטר, עשויים להיערך כחלק מאירועים עצמאיים, כאשר רק משתתפי האומניאום זכאים לנקודות אומניאום. הנקודות מוענקות בצורה דומה לחמשת האירועים הראשונים באומניאום הרגיל.
אומניום במרוץ כביש מורכב ממרוץ נגד השעון, קריטריום ומרוץ כביש בהזנקה המונית – בדרך כלל נערך במהלך סוף שבוע או תקופה של 2–3 ימים. נקודות מוענקות לגומרים במקומות הראשונים בכל אירוע ומצטברות בסוף האירוע. המנצח הכולל נקבע על בסיס מספר הנקודות שנצברו. לעיתים קרובות, המארגנים קובעים שעל הרוכבים להשלים כל אירוע כדי להיות זכאים לפרס הכולל.
{{cite news}}
: (עזרה)
{{cite news}}
: (עזרה)
{{cite web}}
: (עזרה)