שמו הבולגרי המקורי היה מיכאיל דימיטרוב איבנוב, אך הוא שינה את שמו לאומרם מיכאיל איבנהוב כאשר אימץ את תורת רבו ומורו פטר דנוב (1864–1944), שבו פגש בהיותו בן שבע-עשרה והיה לתלמידו. בשנת 1937 נשלח איבנהוב על ידי דנוב לצרפת, כדי לייסד שם את תורת "האחווה האוניברסלית" ולהצילה מפני המשטר והכנסייה בבולגריה במלחמת העולם השנייה אותה, לדבריו, חזה דנוב מראש. תורת דנוב חוסלה כמעט לחלוטין על ידי המשטר והכנסייה בבולגריה. איבנהוב, כאחד מארבעים אלף תלמידיו של דנוב, הקים מרכזים בעולם כולו, שהיו תחילה בתי ספר ללימודי תורת דנוב ושיטותיו אותן החל ללמד בצרפת. בשנת 1938 החל איבנהוב להרצות בפריז, ורבים התכנסו סביבו על מנת ללמוד את תורתו של פטר דנוב. לאחר פטירתו של דנוב בשנת 1944 היה איבנהוב לנציגו ולמחליפו הרשמי בצרפת, שווייצריה ומדינות המערב. בשנת 1948 נעצר בצרפת באשמת שווא, נשפט, נמצא אשם, ונשלח לכלא לארבע שנים אך שוחרר אחרי שנתיים, בשנת 1950. הוא המשיך ללמד בדרום צרפת, ונסע לארצות רבות שגם בהן הוזמן להרצות.
איבנהוב הרצה בעל פה אך לא כתב את דבריו. הוא נתן בין חמשת אלפים לששת אלפים הרצאות בצרפתית ואנגלית, במדינות רבות. תלמידיו הצרפתיים הקליטו את דבריו והוציאו אותם לאור. עד כה יצאו לאור למעלה מאה ועשרה כותרים, ותורגמו לארבעים ושתים שפות, כמה מהם מצויים אף בעברית. אביבה אורשלום הייתה תלמידתו והפיצה את תורתו בישראל. ספריו והרצאותיו של איבנהוב עוסקים בכל תחומי החיים, הם כתובים בשפה פשוטה ותמימה, המזכירה מעט ספרות ילדים ונוער. למרות זאת, לדברי תלמידיו וחסידיו, בשיטתו טמון עומק רב החובק פילוסופיית עולם, נושאים רבים ומגוונים, הקשים לביצוע יומיומי.
פועלו הרב של מורהו של איבנהוב, דנוב, בבולגריה, היה לצנינים בעיני נציגי הכנסייה שהתנכלו לו על מנת לפגוע בו, בתורתו ובתלמידיו, והצליחו לסלקו מסופיה ולהגלותו לווארנה בשנים 1917–1918, כולל איסורים לכנס תלמידים ולהרצות בפני קהליו. כך גם הוגשה תביעה נגד איבנהוב, על כך שלכאורה נהג להתבונן בצעירות בזמן ריקודן כשלגופן שמלה שקופה. איבנהוב נכלא בסוף שנות ה-40 לשנתיים בשנים 1949–1950. לאחר שחרורו גילה שתלמידים רבים עזבוהו, והיה עליו להתחיל מחדש עם קומץ מהם. רבים הצטרפו אליו למען הקמת המרכז הגדול בדרום צרפת[1], בהם כמה יהודים עשירים שרצו להודות לפטר דנוב על חלקו בהצלת יהדות בולגריה מפני הנאצים במלחמת העולם השנייה. כעבור כעשר שנים נוקה איבנהוב מכל אשמה. שר המשפטים הצרפתי ביקש סליחתו, וכתב לו במפורש מה רב צערה של הממשלה הצרפתית על הפגיעה בו[2].
המאפיין המפתיע ביצירתו הוא מגוון ההיבטים בשאלת האדם והדרך להשגת שלמותו. כל נושא נבחן בספריו ביחס ישר ליכולתו של האדם להבין את עצמו ולשפר את מהלך חייו בצורה הטובה ביותר[3].
השמש, היא מקור החיים, למעשה היא מייצגת את אלוהים. אין דבר אחד בעולמנו שמשתווה לשמש לא באורה, בחום המופץ ממנה ובחיים שיצרה כאן על כדור הארץ. השמש איננה אלוהים, אך אלוהים ברא אותה בין השאר על מנת לאפשר לנו לדעת מהי גדולתו.
בתקופה שבין 21 במרץ ועד סוף הקיץ, אפשר ללכת ולהתבונן בזריחת השמש כדי להתחבר עם האני הנעלה שלנו, החי בשמש[4].
האור, אין עבודה חשובה יותר לאדם מאשר העבודה עם האור. האור הוא עוד ביטוי לאלוהים[5].
העבודה הרוחנית, עדיף לאדם לעשות עבודה רוחנית ולחבר את עצמו לאלוהים. האלוהים נמצא בכל אחד מאיתנו. העבודה המטריאליסטית בלבד מסוכנת להתפתחותו של האדם. לכן טוב אם יידע כיצד לחבר את העבודה הרוחנית עם החומרית, כאשר יקדיש את כולו לרוח, ולא פחות מ-75% מחייו.
חשיבות עצומה יש למזון, לא רק האוכל חייב להיות נקי, טרי וצמחוני, אלא גם הדרך שבה אנו אוכלים. יש לאכול בשקט חיצוני, בלי להרעיש עם הסכו"ם, ובעיקר למצוא שקט פנימי[6].
טוהר, אין דבר מהותי יותר לאדם מאשר הטוהר, הניקיון האישי, אך גם הניקיון המוסרי. על האדם לטהר את המחשבות, הרגשות, התאוות, השאיפות, הרצונות כדי להגיע כבר כאן על כדור הארץ לדרגת מלאך, או אדם ייחודי. אך היות שאנו חיים על כדור הארץ, רצוי גם לשלם את כל חובותינו.
איבנהוב יצר סינתזה של דתות והוציא מכל אחת מהן את העיקרים המנחים את חייו, וגם מתוך תורתו של מורהו דנוב.
השלמות, כל המרכיבים של החיים, כל הלימודים, כל העבודה הפיזית והרוחנית, דורשת אידיאל ואין אידיאל גבוה מהשלמות. שלמות בכל מובניה, גם אם איננה מושגת, מאפשרת לאדם להתחבר אל האלוהי שבתוכו. וכדי להגיע לשלמות זו על האדם לעבוד קשה כדי להביא את האני הנעלה (עצמיותו) לשלוט באגו (באישיותו) ולא לשרת אותו[10].
Renard, Pierre (1980). The Solar Revolution and the Prophet. Fréjus, France: Editions Prosveta.
Lejbowicz, Agnes (1982). Omraam Michael Aivanhov, Master of the Great White Brotherhood. Fréjus, France: Editions Prosveta.
Feuerstein, Georg (1992). The Mystery of Light: The Life and Teachings of Omraam Michael Aivanhov. Salt Lake City, UT: Passage Press.
Frenette, Louise Marie (בספטמבר 2009). The Life of a Master in the West. Canyon Country, CA: Prosveta USA. ISBN9780984269303. {{cite book}}: (עזרה)
Margit Kranewitter, Aspects de la Peinture Visionnaire Initiatique, (1980 Mémoire Universitaire), in 2016 a book in Stella Mallutina Edizioni, Italy
Ouriel Zohar, Les aspects théâtraux dans une société collectiviste, religieuse et universelle in "Misli, Rivistadel Centro Studi Omraam Mikhaël Aïvanhov", Revue de L'Università per Stranieri di Perugia no. 5, p. 59-79, 2018.
^Page 306 in Feuerstein, Georg (1992). The Mystery of Light: The Life and Teachings of Omraam Michael Aivanhov. Salt Lake City, UT: Passage Press.
וגם:
28/09/1960: Réhabilitation officielle par la Cour d'Appel d'Aix-en-Provence"
Page 290 in Omraam Mikhaël Aïvanhov et le chemin de Lumière par: Louise-Marie Frenette, édition A.L.T.E.S.S, Paris (1997).