באסלאם, אִחְסַַאן (בערבית: إحسان; מילולית: "שלמות" או "מצוינות"[1][2]) הוא אחריותו של המוסלמי לשאוף מצוינות, או עד כמה שניתן לשלמות, בפולחן ובמידות הטובות והתייחסות לאנשים הסובבים את המאמין. האִחְסַַאן מתבטא בכך שהמוסלמי עובד את אללה כאילו שהוא רואה אותו (את אללה), אפילו שהוא לא רואה אותו (את אללה), תוך הכרה בכך שאללה כן רואה אותו (את המאמין).[3].
הגדרתו הבסיסית של האִחְסַַאן מגיעה מחדית' של הנביא מוחמד, שבו הוא אומר שאִחְסַַאן זה "לעבוד את אללה כאילו שאתה רואה אותו, ואם אתה לא יכול לראות אותו, אז לדעת שהוא אכן רואה אותך"[4][5]. מהחדית' הזה נגזרות התנהגות הכללית והמידות הטובות שבהן נוהג האדם שהגיע למעלה זו - ה"מוחסין" (محسن)[6].
האִחְסַַאן נחשב לרמה הרוחנית הכי גבוהה בדת האסלאמית, שיש בהשלושה רבדים: אִסְלַאם (התמסרות), אִמַאן (אמונה), אִחְסַאן (מצוינות). בעוד שהאסלאם הוא מה שהמאמין צריך לעשות, והאמונה היא הסיבה שבגללה הוא עושה זאת, האִחְסַַאן הוא לקיחת האמונה והאסלאם לרמה של שלמות ומצוינות.[7].
בעוד שפוסקי ההלכה מתמקדים בדרגת ה"אסלאם", והתאולוגים מתמקדים ב"אמאן", הסופים מתמקדים באִחְסַַאן. על פי הגישה הסופית, צריך המאמין להיצמד להוראותיו של האימאם שלו, השייח' שלו, שכבר הגיע לרמת האִחְסַַאן, והוא יוביל אותו אל הרמה הזאת, צעד אחר צעד[8].
ישנם פרשנים אשר מציינים את האִחְסַַאן כחלק הפנימי של האסלאם, בעוד שהשריעה היא החלק החיצוני[9][10].