אל-ח'ליל בן אחמד

אל-ח'ליל בן אחמד
الخليل بن أحمد
לידה 718
בצרה, עיראק עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 791 (בגיל 73 בערך)
בצרה, עיראק עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי בלשנות
מקום מגורים עומאן, עיראק
תרומות עיקריות
כתב את המילון הערבי הראשון, המציא את שיטת הניקוד הערבי המוכרת כיום
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אל-ח'ליל בן אחמדערבית: الخليل بن أحمد, נולד ב-718 בעומאן, נפטר ב-791 בבצרה שבעיראק) או בשמו המלא עבד אל-רחמן אל-ח'ליל בן אחמד אל-פראהידי היה מדקדק, פילולוג ומילונאי ערבי. נולד בדרום חצי האי ערב (כיום עומאן), ועבר מאוחר יותר לעיר בצרה שבעיראק. הוא חיבר את המילון שנחשב למילון הערבי הראשון, "כתאב אלעין" (كتاب العين). הוא גם נחשב לממציא הצורה המודרנית של התשכיל (מערכת הניקוד הערבי). בין תלמידיו של אלח'ליל היה המדקדק והבלשן הפרסי הנודע סיבויה. המדען אל-אצמעי היה בין תלמידיו.

כתאב אלעין

[עריכת קוד מקור | עריכה]

"כתאב אלעין" (كتاب العين) נחשב למילון הערבי הראשון. הוא מילון אנגרמטי, הוא מסודר לפי אותיות שורש כאשר מוצגות כל הקומבינציות האפשרויות בשיכול האותיות. הוא סידר את המילון לפי סדר פונטי כאשר האותיות הגרוניות הן הראשונות. המילון פותח באות עין (ع) ומכאן שמו.

התשכיל של אלח'ליל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עד לזמנו הייתה נהוגה שיטת הניקוד של אבו אל-אסווד א-דואלי. בשיטה זו הנקודות שימשו לייצוג התנועות (חַרַכּאת בערבית). לכל תנועה היה מיקום נקודה שונה. בימיו של ח'ליל אבן אחמד, כבר נוסדה מערכת האיעג'אם, שהיא מערכת הנקודות הדיאקריטיות המבחינות בין אותיות דומות, דוגמת ﺡ ו-ﺥ, מה שחייב שימוש בצבע האדום לנקודות החרכאת, מאחר שהצבע השחור שימש לנקודות האיעג'אם. אלח'ליל מצא את הכתיבה בצבעים שונים מעייפת ובלתי ישימה, לכן הוא הגה מערכת חדשה שהחידוש העיקרי בה היה שינוי צורת החרכאת לצורות המזכירות את האותיות המאריכות התואמות, כך שתתאפשר הבחנה בין המערכות הדיאקריטיות ללא שימוש בצבעים שונים. מערכת זו, עם מעט שינויים ותוספות היא התשכיל המודרני.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אל-ח'ליל בן אחמד בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים ובנושא בלשנות. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.