אנוטקה

אנוטקה
Enoteca
מבט פנימי של אנוטקה בטמברה (נפת בלונו), איטליה
מאכלים
סוג חנות יין עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מרתפי הוינוטק בברנקסטל -קואס במוזל (אזור יין) בגרמניה

אֶנוֹטֶקָהאיטלקית: Enoteca) היא מילה איטלקית שמקורה במילה היוונית Οινοθήκη, שפירושה המילולי הוא 'מאגר יין' (מ- Οινός - יין, ו-Θήκη' - מאגר, קנקן), אך הוא משמש לתיאור סוג מיוחד של חנות יין מקומית או אזורית שמקורה באיטליה.[1] הרעיון של אנוטקה התפשט גם לכמה מדינות אחרות.

אנוטקה מקורית מכוונת בעיקר לתת למבקרים או לתיירים את האפשרות לטעום את היינות הללו במחיר סביר ואולי לקנות אותם.[2] אנוטקה מופעלת לרוב בשיתוף פעולה עם מגדלים או ארגוני מגדלים או ארגון התיירות בכפר או באזור. הסיבה שמוסדות כאלה נקראו "ספריות יין" הייתה שהם נועדו כמקור למידע מעשי על יינות מקומיים ולא כחנויות רגילות לכמויות גדולות יותר של כל יין או היו מיועדות בעיקר ללקוחות מבוססים. לעיתים קרובות, אנוטקה מחזיקה כמויות קטנות למדי של כל יין, ולקוחות המעוניינים לרכוש כמויות גדולות לאחר הטעימה מופנים ישירות ליצרנים. במקרים מסוימים, אנוטקה תמכור גם מוצרי מזון מקומיים אחרים ו/או תגיש חטיפים קטנים לצד היינות.

מסורת ארוכת שנים שקודמת לשיטת המטבעות החדשה, היא חנות היין בפאלאצו אנטינורי, בפירנצה, שבה יינות אנטינורי זמינים בכוסות, כבר יותר ממאה שנה.

האנוטק התפשטו גם מצפון להרי האלפים, לאוסטריה, תחת השם הגרמני וינוטק (Vinothek), ומאוסטריה לגרמניה.

להיות מסונף ומשויך לאנוטקה כנראה מועיל יותר ליצרנים קטנים יותר, שלא מוכרים מדי, יותר מאשר ליצרנים גדולים או מבוססים. למבקרים מזדמנים יהיה קל יותר לגלות אנוטקה והייצרן הקטן לא יצטרך להשאיר חנות פתוחה ביקב שלו למקרה שמישהו יעבור לידו כדי לרכוש כמה בקבוקים. מצד שני, יינות רבים זמינים זה לצד זה לטעימה, השוואה ותחרות, יהיה טוב יותר עבור יקבים בעלי ביצועים טובים.

שימושים נוספים במונח

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חנויות יין ומסעדות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בגלל הפופולריות של תפיסת האנוטקה במקומות מסוימים, חנויות יין "יוקרתיות רגילות" מכנות את עצמן לפעמים גם אנוטקה או Vinothek, מבלי להתמקד ביינות מקומיים או לספק את צורכי המידע של המבקרים. חנות יין איכותית נקראת כיום לרוב enoteca באיטלקית. בעבר נעשה שימוש נפוץ בשם "בוטיאריה" (bottiglieria), אך כעת השם לא בשימוש ואין לו את אותה קונוטציה של איכות.

מכיוון שחלק מהאנוטקים מגישים חטיפים עם היין, אנוטקה שימשה גם כשם של כמה ברי יין או מסעדות, במיוחד מסעדות בסגנון ביסטרו עם אוכל איטלקי.

ספריות יין

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אנוטקה, Vinothek או œnothèque (המונח הצרפתי המקביל) עשויים לשמש גם לציון "ספריות יין" בשתי משמעויות נוספות של המילה:

  • מאגר מידע על יין.
  • מתקן אחסון ליינות זמינים. כדוגמה, יצרנית השמפניה Moët & Chandon (מואט & שאנדון) מייצרת גרסה של הקיווה היוקרתית דום פריניון, הנקראת "Dom Perignon Œnothèque", שמבלה מספר שנים נוספות במרתף של Moët & Chandon לפני שיצאה לשוק.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנוטקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ J. Robinson (ed), "The Oxford Companion to Wine", Third Edition, p 255, Oxford University Press 2006. מסת"ב 0-19-860990-6.
  2. ^ Virbila, S. Irene. "Tasting the Fruit Of the Italian Vine", The New York Times, June 19, 1988. Accessed November 12, 2023. "Though the term enoteca usually denotes a wine store, it sometimes means a wine bar (usually part of the store) where the wandering oenophile can explore Italian vintages from just one region or from all over Italy."