בירנברוט

בירנברוט
Birnbrot
Birnweggen
מאכלים
סוג מגדנאות עריכת הנתון בוויקינתונים
מטבח המטבח השווייצרי עריכת הנתון בוויקינתונים
מוצא שווייץ עריכת הנתון בוויקינתונים
מרכיבים עיקריים פרי מיובש עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בירנברוטגרמנית: Birnbrot; מילולית: "לחם אגסים" או Birnweggen; מילולית: "לחמנית אגסים") הוא מאפה מסורתי שמקורו בשווייץ במילוי אגסים מיובשים. המאפים נפוצים ברחבי שווייץ והווריאציות הפופולריות כוללות את "בינדנר בירנברוט" (Bündener Birnbrot) מקנטון גראובינדן, "גלארנר בירנברוט" (Glarner Birnbrot) מקנטון גלרוס, "טוגנבורגר בירנברוט" (Toggenburger Birnbrot) מטוגנבורג ו"לוצרנר בירנווגן" (Luzerne Birnweggen) מלוצרן.

מלבד אגסים מיובשים מכיל המילוי גם צימוקים, אגוזי מלך ופירות יבשים אחרים כמו תפוחים או תאנים. המילוי מתובל בנוסף בפירות מסוכרים, כוסברה, קינמון, כוכב אניס, אניס, ציפורן וסוג כלשהו של אלכוהול.

בירנווגן

ההבדל בין בירנברוט לבין בירנווגן טמון בדרך ההכנה והשכיחות הגאוגרפית: מכינים את הבירנברוט על ידי ערבוב המילוי עם בצק ומקיפים את המילוי שהוכן כך במעטפת של בצק שמרים ואילו בירנווגן מכינים על ידי פיזור המילוי על יריעת בצק שמרים ורידודו כמו רולדה. בירנווגן פופולרי במרכז שווייץ וניתן למצוא את הבירנברוט במזרח שווייץ קרוב ליד הרי האלפים.

הווריאציות של טוגנבורג וגלרוס הן שמבשלים וצורבים מעט את האגסים לפני ערבובם עם שאר המרכיבים. בגראובינדן האגסים מושרים בברנדי אגסים או מי ורדים המעניקים טעם אגסים מובחן יותר.

במקור המאכל היה וריאציה של לחם לאיכרים שהאריכה והגדילה את שמירת החיטה היקרה עם פירות יבשים. בגראובינדן, ניתן למצוא וריאציות מקומיות הכוללות כמות גדולה יותר של בצק לחם ואינן עטופות בבצק שמרים.

כיום זהו מאפה פופולרי בסביבות חג המולד וערב השנה החדשה ויש כמה מנהגים סביבו. לדוגמה, באנגדין (אנ') בנות נותנות לחברת הכיתה האהובה עליהן בירנברוט ב-26 בדצמבר ובתמורה מוזמנות לטיול במזחלת.

הוא זמין לאורך כל השנה בשווייץ דוברת הגרמנית ומוגש עם חמאה וגבינה מלאת טעם ביחד עם שתיית תה או כמאכל פיקניק למטיילים או לגולשי סקי.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בירנברוט בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]