בריונות במשחקי רשת, הידועה גם בשם Griefing ("גרימת צער". מלשון Grief: באנגלית: "צער") היא אסטרטגיית התנהגות לא רצויה במשחקי רשת מקוונים, הכוללת הטרדת שחקנים והפרעה למהלך התקין של המשחק, לעיתים תוך כדי ניצול לרעה של תכונות במשחק. בדומה לבריונות בחיים מחוץ לרשת, בריון המשחקים (Griefer) עשוי להפיק הנאה ממעשיו, ובניגוד לצ'יטר, שעשוי אף הוא להפריע למהלך התקין של המשחק, הבריון אינו עושה מעשים אלו על מנת להשיג יתרון אסטרטגי על יריביו, אלא עושה זאת אך ורק לשם ההנאה שבעשיית נזק, בדומה להתנהגות טרול.
המונח האנגלי לתופעה, "Griefing", הופיע לראשונה, בהקשר של משחקי וידאו, בקהילות Usenet שעסקו במשחק התפקידים ההמוני Ultima Online בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000, ותפס תאוצה גם בקהילות גיימינג נוספות דוברות אנגלית, שאינן עוסקות בהכרח במשחקי תפקידים, כמו במשחק היריות המקוון קונטר סטרייק. בעוד שזהו מונח חדש יחסית, התנהגות בריונית במשחקי רשת אינה תופעה חדשה כלל וכלל, ומתוארכת להופעתם של משחקי התפקידים מרובי-המשתתפים הראשונים, שכונו Multi-User dungeons או בקיצור MUDs, שם היו נפוצים שחקנים ש"התפרצו" למשחק במטרה לבצע "אונס וירטואלי" בשחקנים ששיחקו בו[1]. מאמר בשם "A Rape in Cyberspace" (אנ') שפורסם בשבועון הניו-יורקי וילג' ווייס תיאר תופעת "אונס וירטואלי" שקרתה באחד ממשחקי התפקידים האלו.
בקהילת הגיימינג בטייוואן נפוץ השימוש במונח "White-eyed" (לבני-עיניים) כדי לתאר Griefers, מטאפורה המתארת שחקנים שאכן מסתכלים פיזית על מסך המחשב אך לא באמת רואים את מעשיהם ומסיקים מסקנות על התנהגותם. המונח כולל גם פעולות בריוניות ששחקנים נוקטים בהן שאינן ספציפיות למשחקי מחשב בלבד כגון קללות, גניבה משחקנים אחרים, ורמאות.
בעוד שהתנהגות שכזו עשויה לכלול אספקטים קלאסיים של בריונות רשת למשל: הטרדה, קללות, איומים וכיוצא בזה, דפוסי ההתנהגות של בריוני משחקים עשויים להשתנות ממשחק למשחק, בהתאם לסוג המשחק, התכונות והמכניקות שהוא מציע, ומה שיתפרש כבריונות במשחק מסוים עשוי להתפרש כמכניקת משחק לגיטימית לחלוטין במשחק אחר. שיטות נפוצות כוללות:
משחקים רבים, בעיקר משחקים בהם המודל העסקי מבוסס על מנוי חודשי, נוקטים פעולות כנגד בריוני משחקים, בטענה כי הימצאותם של שחקנים כאלו עלולה להרחיק שחקנים חדשים, דבר העשוי להביא להפסד כספי בטווח הארוך[4]. מפתחי משחקים עמלים על מציאת באגים שונים ותיקונם, על מנת שטרולים ובריונים פוטנציאליים לא יוכלו לנצלם לרעה. דוגמה בולטת למשחק שמתמודד עם ריבוי תופעות בריונות והטרדות הוא Grand Theft Auto Online. כדי להתמודד עם תופעה זו, מפתחת המשחק, Rockstar Games, מבצעת ללא הרף תיקוני באגים והתאמות למכניקות המשחק על מנת ששחקנים לא ינצלו אותם לרעה במטרה להרוויח כסף, להתנכל לשחקנים אחרים, לחבל במשימות קבוצתיות או לגרום לכך ששחקנים אחרים לא יוכלו לפגוע בהם במצבי משחק המעודדים לחימה.
בעוד שבמשחקי רשת רבים ישנו תקנון מסודר הכולל חוקים ותנאי שימוש, ושחקנים הקרויים "מנהלי משחק" ("אדמינים" או "ג'יאמים", GM - קיצור של Game Master) האמונים על אכיפתם, במשחקים אחרים הטיפול בטרולים ובבריונים מתבצע בשיטה הדומה למיקור המונים, בה שחקנים מדווחים על שחקנים "בעייתיים". שחקנים שדווחו מספר רב של פעמים זוכים ל"דגל אדום" המתריע לשחקנים אחרים על התנהגותם, והם אף עשויים להיענש על ידי מנהלי המשחק. חברות המפיצות משחקי וידאו דיווחו כי לפחות רבע מהתלונות המגיעות למחלקת שירות הלקוחות שלהן, עוסקות בגריפינג[5]. במשחק Second Life, שחקנים עשויים להחסם בגין הטרדה (הכוללת קללות, איומים, הטרדה מינית וכיוצא בזה) או בגין תקיפה (ירי בשחקנים אחרים, הכאתם או דחיפתם, ויצירת אובייקטים המונעים משחקן אחר ליהנות מהמשחק). בחלק מהמשחקים של חברת בליזארד, התנהגות לא נאותה במשחק נאכפת על ידי עזרים תוכנתיים. עם זאת, ישנם משחקים דוגמת EVE Online בהן פעולות מסוימות שנחשבות במשחקים רבים כבריונות הן פעולות לגיטימיות לחלוטין: ריגול עסקי, שוד ספינות חלל של שחקנים אחרים, והריגת שחקנים אחרים, גם אלו שציינו כי אינם מעוניינים להילחם בשחקנים אחרים.
בחלק ממשחקי התפקידים ההמוניים בהן לחימת שחקן-נגד-שחקן (PVP) היא אופציונלית, שחקנים יכולים להפעיל דגל מיוחד המציין את רצונם, או את אי רצונם להשתתף בקרבות PVP. בכך, שחקן לא יוכל לתקוף שחקן אחר שכיבה את דגל ה-PVP שלו. כמו כן, בשרתי מיינקראפט רבים ישנם חוקים נגד התנהגות לא נאותה הכוללת הריסה של מבנים ששחקנים אחרים בנו.
משחקים דוגמת GTA Online או Fallout 76 מציעים מערכות מוניטין שונות, המסמנות שחקנים שעוברים ללא הרף על חוקי המשחק כשחקנים בעלי מוניטין רע. ב-GTA לדוגמה, שחקנים בעלי מוניטין שלילי ("Bad sport players") מועברים לשרתי משחק בהם נמצאים רק שחקנים בעלי מוניטין שלילי. ב-Fallout 76, שחקנים בעלי מוניטין שלילי מסומנים כפושעים מבוקשים עם פרס על ראשם המעודד שחקנים אחרים למצוא אותם ולהורגם.
בפרק עשו אהבה, לא וורקראפט בסדרת הטלוויזיה המצוירת סאות'פארק גיבורי הסדרה משחקים במשחק "וורלד אוף וורקראפט" ומתמודדים עם בריון ההורג שחקנים אחרים "בשביל הכיף" ומשליט אימה בעולם המשחק.