ג'ין לואן יאנג

ג'ין לואן יאנג
楊謹倫
יאנג בכנס WonderCon (אנ'), מרץ 2023
יאנג בכנס WonderCon (אנ'), מרץ 2023
לידה 9 באוגוסט 1973 (בן 51)
אלמדה או פרימונט, קליפורניה
לאום אמריקאי טייוואני
מקום לימודים אוניברסיטת קליפורניה בברקלי
תחום יצירה כתיבה וקריקטורה
זרם באמנות קומיקסאי
יצירות ידועות American Born Chinese, Superman Smashes The Klan עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה

פרס מייקל ל. פרינץ
פרס אייזנר
עמיתי מקארתור

פרס הארווי
geneyang.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'ין לואן יאנגכתב סיני: 楊謹倫 בסינית מפושטת: 杨谨伦; באנגלית: Gene Luen Yang) הוא קומיקסאי אמריקאי ומרצה קבוע בכנסי קומיקס וקריקטורה ברחבי ארצות הברית. הוא השגריר הלאומי לספרות נוער מטעם ספריית הקונגרס, מרצה באוניברסיטת המליין, חבר במועצת המנהלים של "Comic Book Legal Defense Fund" לשמירה על זכויות יוצרי הקומיקס, זוכה פרס אייזנר והאומן הגרפי השלישי שזכה במלגת עמית מקארתור.

נולד במדינת קליפורניה בעיר אלמדה (אנ') או פרימונט[א] ב-9 באוגוסט 1973, כבן למהגרים. אביו היה מהנדס חשמל טייוואני ואמו מתכנתת מהונג-קונג. השניים היגרו לארצות הברית למען לימודי תואר שני והכירו באוניברסיטת סן חוזה סטייט[1].

יאנג גדל בסן חוזה ובסרטוגה, הבית שגדל בו היה קתולי ואביו נהג לכתוב ביוגרפיות דמיוניות. הוא נהג לעסוק בציור מדי יום, במשך שעות ארוכות וחלומו היה להיות אנימטור בחברת וולט דיסני[2]. כשהיה בכיתה ג' כתב ביוגרפיה על וולט דיסני ולימים אמר שאז התחילה האובססיה שלו לתחום.

כשהיה בכיתה ה' ביקש מאמו כי תקנה לו את גיליון 99 של "Marvel Two-in-One" (אנ') אך היא חשבה כי כריכתו מפחידה מידי וקנתה לו במקום את גיליון 57 של סדרת סופרמן "DC Comics Presents" (אנ')[ב] אשר היה לחוברת הקומיקס הראשונה שקרא. בתקופה זו החל לאסוף חוברות קומיקס של הדרדסים, רובוטריקים וספיידרמן.

בשנות התיכון החל שוב להתעניין בקומיקסים והוריו רשמו אותו לקורס קריקטורה. כמו כן, הוא החל לעבוד בחנות בגדים ועד מהר רכש אלפי חוברות קומיקס כדוגמת הענק הירוק, הדוד קמצוץ ודה ספרינט (אנ').

את התמחותו בקולג' רצה לעשות בתחום האמנות אך אביו דחק בו לרכוש מקצוע "מעשי" יותר ובעקבות כך התחיל לימודי תואר ראשון במדעי המחשב באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. לאחר לימודיו התנדב בחברת הנדסה בעיר אמריוויל. במהלך תקופה זו נטש יאנג את חלומו להפוך לאנימטור ועלתה בו המחשבה להוציא חוברות קומיקס.

לאחר שסיים את לימודיו בשנת 1995, עבד כמהנדס מחשבים במשך כשנתיים. לאחר מכן יאנג הרגיש כי הוא נועד ללמד ועזב את עבודתו לטובת משרת מורה למדעי המחשב בבית ספר תיכון. בשנת 1996 פרסם את הקומיקסים הראשונים שלו תחת ההוצאה לאור "Humble Comics". הוא המשיך להוציא קומיקסים תחת ההוצאות "First Second Books"[ג][3], מארוול קומיקס, "Slave Labor Graphics" (אנ'), דארק הורס קומיקס, "HarperTeen"[ד],‏ "The New Press" (אנ'), ו-"Pauline Books & Media" (אנ').

בשנת 1997 פרסם יאנג לראשונה את הקומיקס "Gordon Yamamoto" בהוצאה לאור פרטית, הספר זיכה אותו במענק של קרן Xeric (אנ') להוצאות ספרי קומיקס פרטיות. מאוחר יותר הוציא שני חלקים נוספים במיני סדרה "Gordon Yamamoto", וקומיקס המשך בשם " Loyola Chin and the San Peligran Order". במרץ 2010 הוציא את שני הקומיקסים יחד תחת השם "Animal Crackers" ("חיות קרקר") על ידי חברת ההוצאה "Slave Labor Graphics"[4][5][6].

בשנת 2003 הוציא את חוברת הקומיקס "The Rosary Comic Book" תחת חברת "Pauline Books & Media".

ב-2006 הוציא את "American Born Chinese with First Second" ("אמריקאי דור שני ליליד סין"), אשר מספר את סיפורו של בן מהגרים סיניים בגיל בית ספר אשר נאבק בהגדת זהותו. הספר שואב השראה מחוויותיו של יאנג בתור ילד (אך אינו אוטוביוגרפיה). הספר זכה במספר פרסים, היה לרומן הגרפי הראשון שזכה בפרס פרינץ והועמד לפרס הספר הלאומי[ה] ובשנת 2021 הזמינה חברת דיסני+ עיבוד טלוויזיוני לספר[2].

יאנג מרצה בפסטיבל ספרי הקריאה הלאומי, אוגוסט, 2014.

בשנת 2012 הצטרף לפקולטה באוניברסיטת המליין כחלק מתוכנית לימודי תואר שני בכתיבה לילדים ונוער.

בינואר 2012 הוציא את "אווטאר: כשף האוויר האחרון – ההבטחה"[ו] אשר היה הקומיקס הראשון מהזיכיון "אווטאר: כשף האוויר האחרון", ובשנים הבאות הוציא מספר רב של ספרי קומיקס כחלק מהזיכיון תחת הוצאת דארק הורס קומיקס.

בספטמבר 2013 הוציא את הספר "Boxers & Saints" תחת חברת ההוצאה "First Second Books". גם ספר זה היה מועמד לספר הלאומי וזכה במספר פרסים[ה].

בינואר 2016, ספריית הקונגרס, ארגון "Every Child A Reader" ומועצת ספרי הילדים מינו את יאנג לנציג הלאומי לספרות נוער[7].

ביולי 2018 הוציאה DC קומיקס את הגיליון הראשון של "Kong Kenan" (אנ'), המתאר דמות גיבור סיני בתור תפקידו של סופרמן מאת ג'ין יאנג[8].

באותה שנה מונה כחבר במועצת המנהלים של "Comic Book Legal Defense Fund", ארגון ללא כוונות רווח שנועד להגן על זכויות יוצרי הקומיקס בארצות הברית[9].

באוקטובר 2019 החל לפרסם את סדרת הקומיקס "Superman Smashes the Klan"(אנ') אשר מהווה עיבוד לסדרת הרדיו של סופרמן (אנ') משנת 1946[10][11][12].

פרסים והכרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2007 יצא ספרו "American Born Chinese" אשר התקבל בברכה בקרב המבקרים. הספר זכה בפרס פרינץ למצוינות בספרות נוער של איגוד הספריות האמריקאי והיה לרומן הגרפי הראשון בזכה בפרס זה[13][14]. בנוסף, הוא גם זכה בפרס אייזנר בקטגוריית האלבום הגרפי החדש הטוב ביותר[15], והיה מועמד לפרס הספר הלאומי[7].

בשנת 2009 זכה בפרס אייזר נוסף, על ספרו "The Eternal Smile. כמו כן הוא מועמד בקטגוריית "פריים בייבי" ו"העבודה המשותפת הטובה ביותר" על ספרו "Level Up".

ב-2016 הוענק לו מענק עמיתי מקארתור לעידוד מצוינות, הוועדה אף ציינה כי: ”עבודתו לבני נוער מדגימה את הפוטנציאל של הקומיקס להרחיב את הבנתנו לגבי תרבויות ואנשים מגוונים”[16].

בשנת 2020 זכה ספרו "Dragon Hoops" בפרס הארווי בקטגוריית ספר השנה וספרו "Superman Smashes the Klan" בקטגוריית "ספר הילדים או המבוגרים הטוב ביותר"[17].

בשנת 2021 זכה הספר "Superman Smashes the Klan" בפרס אייזנר בקטגוריית "הפרסום הטוב ביותר לילדים" ובקטגוריית "העיבוד ממדיום אחר הטוב ביותר" והספר "Dragon Hoops" בקטגוריית "הפרסום הטוב ביותר לנוער"[18][19].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'ין לואן יאנג בוויקישיתוף
  1. ^ יאנג אינו זוכר באיזה מהם
  2. ^ אך לא ידעה כי הסיפור מתמקד בפצצת אטום המחסלת חלק גדול מאנושות
  3. ^ חברת בת של הוצאת מקמילן
  4. ^ חברת בת של הרפר קולינס
  5. ^ 1 2 ראו #פרסים והכרה
  6. ^ אשר מהווה המשך לסדרת הטלוויזיה אווטאר

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Alice C. Chen, The Humble Comic, San Francisco Chronicle, ‏באפריל 2008
  2. ^ 1 2 Nellie Andreeva, Deadline, Deadline, ‏1 בספטמבר 2021
  3. ^ gene, Comics Beat Interview, Gene Luen Yang (באנגלית אמריקאית)
  4. ^ ANIMAL CRACKERS, האתר של יאנג
  5. ^ Animal Crackers, www.goodreads.com
  6. ^ 9781593621834: Animal Crackers: A Gene Luen Yang Collection - AbeBooks - Yang, Gene Luen: 1593621833, www.abebooks.com (באנגלית)
  7. ^ 1 2 gene, About, Gene Luen Yang (באנגלית אמריקאית)
  8. ^ Naming Super-Man, DC, ‏2016-04-14 (באנגלית)
  9. ^ Gene Luen Yang Joins CBLDF Board of Directors, icv2.com (באנגלית)
  10. ^ SUPERMAN SMASHES THE KLAN, DC, ‏2019-11-27 (באנגלית)
  11. ^ Gregory Paul Silber, Syndicated Comics, The Beat, ‏2020-05-19 (באנגלית אמריקאית)
  12. ^ Sheraz Farooqi, How 'Superman Smashes The Klan' Reconnects Superman to His Immigrant Roots, Newsweek, ‏2020-02-19 (באנגלית)
  13. ^ admin, Michael L. Printz Winners and Honor Books, Young Adult Library Services Association (YALSA), ‏2007-03-15 (באנגלית)
  14. ^ A video interview with Gene Luen Yang, Reading Rockets, ‏2017-03-30 (באנגלית)
  15. ^ Yang, Gene. "About"
  16. ^ Gene Luen Yang, www.macfound.org (באנגלית)
  17. ^ Graeme McMillan, The Hollywood Reporter, The Hollywood Reporter, ‏1 בספטמבר 2020
  18. ^ Jill Pantozzi, SDCC 2021's Eisner Award Winners: Klan Smashing, Rabbit Samurai, and More, Gizmodo, ‏6 ביוני 2021
  19. ^ Eisner Awards 2021: Three Awards for Gene Luen Yang, icv2.com (באנגלית)