גמר גביע אירופה לאלופות 1968

גמר גביע אירופה לאלופות 1968
1968 European Cup Final
אירוע עונת 1967/1968 בגביע אירופה לאלופות בכדורגל
אחרי הארכה
תאריך 29 במאי 1968
מיקום אצטדיון ומבלי, לונדון, אנגליה
שיפוט קונצ'טו לו בלו (איטליה)
צופים 92,225
1967
1969
uefa.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

גמר גביע אירופה לאלופות 1968 התקיים באצטדיון ומבלי בלונדון, אנגליה ב-29 במאי 1968, ובו נקבע כי הזוכה בטורניר גביע אירופה לאלופות לעונת 1967/1968 היא מנצ'סטר יונייטד האנגלית, שניצחה במשחק את בנפיקה ליסבון הפורטוגלית בתוצאה 4-1. משחק הגמר נעל את המהדורה ה-13 של גביע אירופה לאלופות.

הייתה זו זכייתה הראשונה אי פעם של קבוצה אנגלית בגביע אירופה לאלופות, והופעה אנגלית ראשונה בגמר. בנפיקה העפילה לגמר החמישי בתולדותיה מתוך 13 משחקי גמר בסך הכול. היא זכתה פעמיים רצופות (1961, 1962), העפילה שנה שלישית ברציפות לגמר ב-1963 אך הפסידה, ורשמה הפסד נוסף ב-1965. שתי הקבוצות התמודדו שנתיים קודם לכן בשלב רבע גמר גביע אירופה 1966, כשמנצ'סטר מפגינה יכולת מצוינת, מנצחת 5-1 בליסבון ו-8-3 בסיכום שני המפגשים.

שתי הקבוצות העפילו לטורניר בזכות זכייתן באליפות המקומית לעונת 1966/1967. מנצ'סטר יונייטד זכתה באליפות אנגליה, לאחר שהקדימה בראש הטבלה את נוטינגהאם פורסט בארבע נקודות. בנפיקה זכתה באליפות פורטוגל בפער שלוש נקודות מאקדמיקה דה קוימברה.

המשחק התקיים באצטדיון ומבלי, שאירח גם את הגמר בשנת 1963, אשר גם בו הפסידה בנפיקה, 2-1 למילאן. לאחר מחצית נטולת שערים, העלה בובי צ'רלטון את מנצ'סטר ליתרון ראשון במחצית השנייה. חיימה גראסה השיג את השוויון כעשר דקות לסיום, שהוביל את המשחק להארכה. שם, בתוך תשע דקות, כבשו ג'ורג' בסט, בריאן קיד וצ'רלטון שהשלים צמד, וקבעו את תוצאת הסיום, 4-1 למנצ'סטר. הניצחון והגביע הראשון הגיע עשר שנים לאחר האסון האווירי במינכן, בו איבדו את חייהם שמונה משחקני הקבוצה. בין הניצולים מהאסון היו מאמן הקבוצה מאט באזבי, הקפטן בובי צ'רלטון וביל פולקס, שזכו עם הקבוצה בתואר לאחר עשור.

הדרך אל הגמר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מנצ'סטר יונייטד

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מנצ'סטר יונייטד פתחה את משחקיה בטורניר מול היברניאנס ממלטה. במשחק הראשון באולד טראפורד גברה מנצ'סטר 4-0 על יריבתה מצמדים של דייוויד סדלר ודניס לאו. גומלין נטול שערים הספיק ליונייטד כדי להעפיל לשמינית הגמר.

בשמינית הגמר הוגרלה מנצ'סטר לשחק מול סרייבו, נציגת יוגוסלביה. מנצ'סטר שמרה על רשת נקייה בפעם השלישית ברציפות, אך לא מצאה בעצמה את הרשת בפעם השנייה ברציפות ונפרדה מריביתה בשוויון 0-0 בחוץ. בגומלין הביתי גברה מנצ'סטר 2-1 על סרייבו, והבטיחה את מקומה בשלב רבע הגמר.

ברבע הגמר פגשה מנצ'סטר את גורניק זאבז'ה הפולנית. במשחק הראשון בבית כבשה יונייטד ראשונה בדקה השישים, והכפילה את התוצאה בדקת הסיום כדי לקבוע 2-0. בגומלין נקלעה מנצ'סטר לפיגור בדקה השבעים, אך החזיקה מעמד עד לסיום, ועם הפסד מינימלי 1-0 וניצחון 2-1 בסיכום שני המפגשים, הבטיחה את מקומה בחצי הגמר.

בחצי הגמר המתינה למנצ'סטר יריבה חזקה בדמותה של ריאל מדריד הספרדית, אלופת אירופה שש פעמים, שהם חצי מהטורנירים ששוחקו עד אז. במשחק הראשון באולד טראפורד קבע ג'ורג' בסט את תוצאת המשחק כבר לאחר 36 דקות, 1-0 למנצ'סטר בסיום. עם יתרון מינימלי הגיעה מנצ'סטר לגומלין באצטדיון סנטיאגו ברנבאו, וראתה את פירי ואת פרנסיסקו חנטו מעבירים את היתרון לריאל עד לדקה ה-41. שער עצמי של איגנסיו סוקו החזיר את מנצ'סטר למשחק בדקה ה-44, אך אמנסיו אמארו החזיר שער דקה אחר כך, ומנצ'סטר ירדה למחצית בפיגור 3-1. במהלך המחצית השנייה הצליחה מנצ'סטר להשיג את מבוקשה. סדלר כבש את שער השוויון בדקה ה-73, וחמש דקות אחר כך כבש ביל פולקס את השער שקבע 3-3. ריאל עוד ניסתה להחזיר לעצמה את היתרון, אך בסיום שוויון 3-3 דרמטי הפך את היונייטד לנציגת אנגליה הראשונה אי פעם בגמר גביע אירופה לאלופות.

בנפיקה ליסבון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלופת פורטוגל החלה את המסע לעבר הגמר החמישי בתולדותיה מול גלנטורן, נציגת צפון אירלנד, בסיבוב הראשון. בנפיקה נקלעה לפיגור מוקדם במשחק הראשון בחוץ, לאחר פנדל מדויק לטובת גלנטורן כבר בדקה העשירית. אאוזביו, כוכבה הגדול של בנפיקה, הצליח למצוא את השוויון ארבע דקות בלבד לסיום וההכרעה עברה לליסבון. משחק הגומלין הסתיים ללא שערים וללא הכרעה. באותה עונה בדיוק יישמה אופ"א לראשונה את חוק שערי חוץ, ועל פי ההחלטה יישומו הוגבל לסיבוב הראשון בלבד, כך שבנפיקה ניצלה את החוק החדש עד תום והעפילה לשלב הבא.

את ניצחונה הראשון במפעל באותה עונה השיגה בנפיקה בסיבוב השני מול סנט אטיין הצרפתית, כשגברה עליה 2-0 במשחק הראשון בבית. בגומלין, נחלה בנפיקה הפסד מינימלי 1-0 שהספיק לה כדי להשיג את הכרטיס לרבע הגמר.

בשלב רבע הגמר פגשה בנפיקה את ואשאש ההונגרית. המשחק הראשון בחוץ הסתיים ללא שערים וללא הכרעה, 0-0 בבודפשט. בליסבון בנפיקה הרשימה והשיגה ניצחון 3-0. אאוזביו כבש צמד במשחק, שהעלה את בנפיקה לחצי הגמר.

בחצי הגמר המתינה לבנפיקה יובנטוס האיטלקית. בנפיקה, שהפסידה בשני משחקי הגמר הקודמים בהם הופיעה לקבוצות איטלקיות (מילאן ואינטר מילאנו), אירחה את המשחק הראשון, ובדקה ה-64 מצאה את הרשת מרגליו של ז'וזה אוגוסטו טורס. שש דקות אחר כך העלה אאוזביו את מאזנו לחמישה שערים במפעל, וקבע את תוצאת הסיום, 2-0 לבנפיקה. עם יתרון מבטיח יצאה בנפיקה למשחק החוץ בסטאדיו קומונאלה, והשלימה העפלה מרשימה לגמר החמישי בתולדותיה, עם ניצחון 1-0 משער נוסף של אאוזביו. הכוכב הפורטוגלי סיים את העונה כמלך שערי המפעל עם שישה כיבושים.

אנגליהאנגליה מנצ'סטר יונייטד סיבוב פורטוגלפורטוגל בנפיקה ליסבון
יריבה סיכום משחק ראשון משחק שני יריבה סיכום משחק ראשון משחק שני
מלטהמלטה היברניאנס 4 – 0 4 - 0 (בית) 0 - 0 (חוץ) סיבוב ראשון צפון אירלנדצפון אירלנד גלנטורן 1 – 1 1 - 1 (חוץ) 0 - 0 (בית)
הרפובליקה הפדרלית הסוציאליסטית של יוגוסלביההרפובליקה הפדרלית הסוציאליסטית של יוגוסלביה סרייבו 2 – 1 0 - 0 (חוץ) 2 - 1 (בית) שמינית הגמר צרפתצרפת סנט אטיין 2 – 1 2 - 0 (בית) 0 - 1 (חוץ)
פוליןפולין גורניק זאבז'ה 2 – 1 2 - 0 (בית) 0 - 1 (חוץ) רבע הגמר הונגריההונגריה ואשאש 3 – 0 0 - 0 (חוץ) 3 - 0 (בית)
ספרדספרד ריאל מדריד 4 – 3 1 - 0 (בית) 3 - 3 (חוץ) חצי הגמר איטליהאיטליה יובנטוס 3 - 0 2 - 0 (בית) 1 - 0 (חוץ)

סיכום המשחק

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מעל לתשעים אלף צופים נהרו לאצטדיון ומבלי, וקיוו לראות את מנצ'סטר יונייטד הופכת לאלופת אירופה האנגלית הראשונה. המאמן הסקוטי מאט באזבי חסר את החלוץ בן ארצו דניס לאו, מהמוציאים לפועל הבולטים בהתקפת הקבוצה שסבל מפציעה. עם זאת, עם כוכבים כמו בובי צ'רלטון הקפטן וג'ורג' בסט בהרכב, קיוותה יונייטד להשיג את הניצחון במשחק.

מן העבר השני, בנפיקה הגיעה למשחק בידיעה כי אינה פייבוריטית לניצחון, אך עם ניסיון רב הרבה יותר במעמד הגמר מאשר יריבתה. המאמן הברזילאי אוטו גלוריה זכה ליכולת מצוינת של הכוכב הגדול אאוזביו לאורך כל הטורניר. יחד איתו, ז'וזה אוגוסטו טורס וז'וזה אוגוסטו דה אלמיידה היו אמונים על החלק היצירתי בקבוצה וקיבלו את החופש בהתקפה.

לאור העובדה כי שתי הקבוצות לובשות חולצת משחק בצבע אדום, הוחלט כי שתיהן יעלו עם הצבע המשני, וכך עלתה יונייטד בתלבושת כחולה מול הלבן של בנפיקה. בפתיחת המשחק ניכר היה כי מאמני הקבוצות שמו דגש על נטרול כוכב היריבה. מי שכיכב בניצחון המרשים של מנצ'סטר 5-1 בליסבון בשלב רבע הגמר שנתיים קודם לכן היה ג'ורג' בסט, שגם כבש צמד באותו המשחק, כך שמשריקת הפתיחה התמקדה הגנת בנפיקה בנטרול הכוכב מצפון אירלנד. מן העבר השני, כל העיניים היו נשואות לאאוזביו, ומי שהופקד על נטרולו היה נובי סטיילס. במהלך המחצית הראשונה הצליח אאוזביו להשתחרר פעם אחת משמירתו ההדוקה של סטיילס ולבעוט ברגל ימין מכ-18 מטרים לעבר השער, אך הכדור פגע במשקוף. בעוד ששני הכוכבים הגדולים והיצירתיים מכל צד נשמרים באופן חזק, הסתיימה המחצית הראשונה בשוויון 0-0 עם משחק הגנתי, צמוד ואגרסיבי.

יונייטד פתחה בסערה את המחצית השנייה והחלה לאיים על שערה של בנפיקה, עד שבדקה ה-53 באה על שכרה. דייוויד סדלר הגביה מאגף שמאל אל תוך הרחבה, ובובי צ'רלטון, שזכה למרווחים רבים יותר עקב השמירה ההדוקה על בסט, נגח קשתית לפינה הימנית ולרשת, 1-0 למנצ'סטר. מספר דקות אחר כך הייתה קרובה מנצ'סטר להגדיל את היתרון, כשבסט הצליח להשתחרר משלושה שחקני הגנה ולבעוט לשער מתוך הרחבה, אך נעצר על ידי שוער בנפיקה ז'וזה הנריקה. סדלר עט על הכדור החוזר ובעט שטוח למרכז השער, אך הנריקה באמצעות הרגל הציל בפעם השנייה.

על אף יתרונה של מנצ'סטר, בנפיקה לא נשברה והחלה לשלוח שחקנים רבים יותר לחלק ההתקפי, ולהפעיל לחץ על הגנת היונייטד. אאוזביו היה קרוב מאוד לשוויון, כשהקפטן הפורטוגלי מריו קולונה מסר לו בנגיחה והותיר אותו פנוי שבעה מטרים מהשער, אך אאוזביו בעט בנגיעה מעל לשער של אלכס סטפני. בדקה ה-79 הצליחה בנפיקה למצוא את השוויון. ז'וזה אוגוסטו הגביה מאגף ימין לתוך הרחבה, טורס הגבוה הוריד את הכדור בראשו, וחיימה גראסה הגיח מאחור ובעט בנגיעה מהאוויר לפינה הרחוקה, שוויון 1-1 באצטדיון ומבלי. מספר דקות לסיום הייתה בנפיקה קרוב למהפך. אנטוניו סימואש השתלט על כדור בחלק האחורי, פרץ לבדו עד לקו האמצע ושלח כדור עומק לעברו של אאוזביו. הכוכב הפורטוגלי הסתנן בין שני שחקני הגנה, השתלט על הכדור ובעט בעוצמה מתוך הרחבה ברגל שמאל - אך סטפני היה במקום וקלט. ההצלה יצרה רגע ספורטיבי נדיר, בו אאוזביו טפח על שכמו של השוער, ומחא לו כפיים על ההצלה המרהיבה.

לאחר תשעים דקות שהסתיימו בשוויון 1-1, הלך המשחק להכרעה בהארכה. בעוד תשעים הדקות הראשונות היו צמודות ודו-צדדיות, הדקות הראשונות של ההארכה התאפיינו בכדורגל התקפי סוחף של מנצ'סטר, שהכניעה פעם אחר פעם את יריבתה. שתי דקות בלבד מפתיחת ההארכה שלח סטפני כדור שוער ארוך שעבר את כל שחקני ההגנה ונעצר רק אצל בסט, שמצא עצמו לבד מול הנריקה. בסט עבר בקלות את השוער וגלגל אל הרשת החשופה, 2-1 למנצ'סטר שהחזירה לעצמה את היתרון. הקהל האנגלי החריש אוזניים ביציעים, ושתי דקות בלבד אחר כך כבשה יונייטד שוב. פריצה סוחפת של ג'ון אסטון באגף שמאל הסתיימה בכדור קרן. הכדור הוגבה לרחבה, וננגח לעברו של בריאן קיד. קיד, שחגג את יום הולדתו ה-19 באותו היום ממש, נגח בפעם הראשונה וסחט הצלה מצוינת מהנריקה. הכדור חזר לראשו של קיד, שבנגיחה השנייה כבר לא הותיר סיכוי לשוער וקבע 3-1 למנצ'סטר.

בנפיקה נראתה עייפה וכבויה באותן הדקות, ומנצ'סטר ניצלה זאת עד תום בדקה ה-99. צ'רלטון הוביל התקפה מתפרצת ומסר ימינה לקיד. קיד המשיך את הפריצה ומסר כדור שטוח לתוך הרחבה, שם כבר חיכה לו צ'רלטון שבעט ברגל ימין לפינה הרחוקה, 4-1 למנצ'סטר יונייטד.

כשהמשחק הוכרע כבר בשלבים המוקדמים של ההארכה, המחצית השנייה עברה ללא מצבים מיוחדים, למעט החמצה נוספת של אאוזביו שבעט משישה מטרים לידיו של סטפני. בסיום, 4-1 למנצ'סטר, אלופת אירופה לראשונה בתולדותיה. בובי צ'רלטון, מניצולי האסון האווירי במינכן עשר שנים קודם לכן, השלים את המלאכה שהחלה לפני אותו האסון והניף את גביע אירופה לאלופות.


29 במאי 1968 אנגליהאנגליה מנצ'סטר יונייטד 4 - 1ה פורטוגלפורטוגל בנפיקה ליסבון אצטדיון ומבלי, לונדון, אנגליה
צופים: 92,225
שיפוט: איטליהאיטליה קונצ'טו לו בלו
בובי צ'רלטון הובקעו שערים בדקות ה- 99', 53' 99', 53'
ג'ורג' בסט הובקע שער בדקה ה- 92' 92'
בריאן קיד הובקע שער בדקה ה- 94' 94'
(סיקור) חיימה גראסה הובקע שער בדקה ה- 79' 79'

הרכבי הקבוצות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מנצ'סטר יונייטד
בנפיקה ליסבון
מנצ'סטר יונייטד:
שוער 1 אנגליהאנגליה אלכס סטפני
מגן ימני 2 אירלנדאירלנד שי ברנאן
בלם 5 אנגליהאנגליה ביל פולקס
בלם 10 אנגליהאנגליה דייוויד סדלר
מגן שמאלי 3 אירלנדאירלנד טוני דאן
קשר 4 סקוטלנדסקוטלנד פאט קררנד
קשר 9 אנגליהאנגליה בובי צ'רלטון (קפטן) הובקעו שערים בדקות ה- 99', 53' 99', 53'
קשר 6 אנגליהאנגליה נובי סטיילס
חלוץ 7 צפון אירלנדצפון אירלנד ג'ורג' בסט הובקע שער בדקה ה- 92' 92'
חלוץ 8 אנגליהאנגליה בריאן קיד הובקע שער בדקה ה- 94' 94'
חלוץ 11 אנגליהאנגליה ג'ון אסטון
מאמן:
סקוטלנדסקוטלנד מאט באזבי
בנפיקה ליסבון:
שוער 1 פורטוגלפורטוגל ז'וזה הנריקה
מגן ימני 2 פורטוגלפורטוגל אדולפו קליסטו
בלם 3 פורטוגלפורטוגל הומברטו פרננדס כרטיס צהוב בדקה ה-20 20'
בלם 4 פורטוגלפורטוגל יאקינטו סנטוס
מגן שמאלי 5 פורטוגלפורטוגל פרננדו קרוס
קשר 6 פורטוגלפורטוגל חיימה גראסה הובקע שער בדקה ה- 60' 60'
קשר 7 פורטוגלפורטוגל מריו קולונה (קפטן)
קשר 8 פורטוגלפורטוגל ז'וזה אוגוסטו דה אלמיידה
חלוץ 9 פורטוגלפורטוגל ז'וזה אוגוסטו טורס
חלוץ 10 פורטוגלפורטוגל אאוזביו
חלוץ 11 פורטוגלפורטוגל אנטוניו סימואש
מאמן:
ברזילברזיל אוטו גלוריה

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]