דלתת הריין-מז-סכלדה

תמונת לוויין של דלתת הריין-מז-סכלדה בהולנד

דלתת הריין-מז-סכלדה היא דלתת נהר בהולנד ובבלגיה שנוצרה על ידי מפגש נהרות הריין, המז והסכלדה. התוצאה היא שפע של איים לשעבר, זרועות ים וענפי נהרות, שבהם לנתיב מים שנראה כנחל רציף אחד עשויים להיות שמות נפרדים רבים עבור מקטעים שונים. היות שהריין תורם את רוב המים, נפוץ המונח "דלתת הריין", אם כי שם זה משמש גם לדלתה שבה הריין האלפיני זורם לימת קונסטנץ. לפי כמה חישובים, הדלתה של הריין-מז-סכלדה מכסה 25,347 קמ"ר, מה שהופך אותה לגדולה באירופה.[1]

תמונת לוויין של החלק הצפוני של דלתת הריין-מז-סכלדה: 1. חלק מהאי חוריי אוברפלאקיי 2. האי טינגמייטן 3. החלק המערבי של צפון בראבנט 4. האי פורנה 5. האי פוטן 6. האי הוקסה ווארד 7. האי דורדרכט 8. הפארק הלאומי ביסבוס 9. האי אייסלמונדה 10. האי רוזנבורך 11. חלק מדרום הולנד

החשיבות הכלכלית של הדלתה היא עצומה מכיוון שעל כל אחד משלושת הנהרות ניתן לשוט בצורה נוחה, מה שהופך את הדלתה לשער של הים הצפוני לשאר אירופה שמלבד גרמניה וצרפת, כולל גם את כל מרכז אירופה. הנמלים העיקריים בדלתה הם:

האזור כולו מוגן מפני הצפה על ידי מפעלי הדלתה .

זרימת המים הממצועת בריין ובמז בשנים 2000–2011

צורת הדלתה של הריין נקבעת על ידי שתי התפצלויות: ראשית, במילינגן אן דה ריין, הריין מתפצל לנהר הוואל ולנדריין, ושנית ליד ארנהם, נהר האייסל מסתעף מהנדריין. זה יוצר שלושה זרמים עיקריים, שניים מהם משנים שמות לעיתים קרובות למדי. הענף הראשי הגדול והדרומי מתחיל בתור הוואל וממשיך כ-Boven Merwede ("מרוֶיידה עליון"), Beneden Merwede ("מרוֶיידה תחתון"), נהר נורד ("נהר צפון"), ה-Nieuwe Maas ("המז החדש"), Het Scheur ("הקרע") ו-Nieuwe Waterweg ("נתיב מים חדש"). הזרימה האמצעית מתחילה בנדריין, ואז משתנה לנהר הלֶק, מצטרפת לנהר נורד, ובכך נוצר המז החדש. הזרם הצפוני שומר על השם אייסל עד שהוא זורם לתוך אגם אייסלמייר .

הידרולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ההידרוגרפיה של הדלתא הנוכחית מאופיינת בזרועותיה הראשיות של הדלתא, בזרועות מנותקות (האייסל ההולנדי, נהר הלינגה, נהר פכט ועוד) ובנהרות ונחלים קטנים יותר. נהרות רבים נסגרו (על ידי סכרים) וכיום משמשים כתעלות ניקוז לפולדרים הרבים. בניית מפעלי הדלתה שינתה את הדלתה במחצית השנייה של המאה ה-20 באופן מהותי.[2] כיום מי הריין זורמים לים, או למפרצים ימיים לשעבר המופרדים מהים, בחמישה מקומות.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דלתת הריין-מז-סכלדה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Tockner, K.; Uehlinger, U.; Robinson, C. T.; Siber, R.; Tonolla, D.; Peter, F. D. (2009). "Introduction to European rivers" (PDF). In Lekens, Gene E. (ed.). Encyclopedia of Inland Waters. Vol. 3. Elsevier. pp. 366–377. ISBN 978-0-12-370626-3.
  2. ^ De Nieuwe Delta: De Rijn-Maas-Schelde Delta in verandering, Jap Sam Books, 2017, ISBN 978-94-90322-73-1