הדת בארצות הברית נפוצה ומגוונת מבחינת מספר הזרמים והדתות שיש בה. כמו כן, המדינה נחשבת דתית הרבה יותר ממדינות מערביות עשירות אחרות.[1] רוב מכריע של האמריקאים מאמינים באלוהים ורואים את עצמם כדתיים או רוחניים.[2][3] הנצרות היא הדת הנפוצה ביותר, אך יש מספר זרמים דומיננטיים בקרב האמריקאים. רוב האמריקנים הם אוונגליסטים, פרוטסטנטים או קתולים.[4][5]
חופש הדת מובטח בארצות הברית על-פי תיקון הראשון לחוקת ארצות הברית. בהיעדר כנסיית רשמית, ובעוד המדינה מקיימת הפרדת דת ומדינה, ארצות הברית לא חוותה מאז הקמתה את מלחמות הדת שאפיינו את המודרניזציה האירופית.[6] כמו כן, ההיסטוריה הדתית שלה התאפיינה לרוב בפלורליזם דתי וגיוון.[7]
הדת ומידת הדתיות במדינה השתנו עם הזמן.[8] מידת המעורבות הדתית בקרב אזרחים אמריקאים גדלה בהדרגה מ-17% בשנת 1776 ל-62% בשנת 2000.[9] שלוש עשרה המושבות התאפיינו בתחילה ברמות נמוכות יחסית של דתיות.[8][10] שתי ההתעוררויות הגדולות - הראשונה בשנות ה-30 וה-40 של המאה ה-18, השנייה בין 1790 ל-1840 הובילו לעלייה עצומה בביצוע פרקטיקות דתיות בקרב האמריקאיים. כששתי ההתעוררויות הגדולות החלו, אחד מכל עשרה אמריקאים היה חבר בקהילה דתית; עד שהם הסתיימו, שמונה מתוך עשרה היו חברים בקהילה כזו.[8] התוצאות הובילו למה שההיסטוריון מרטין מרטי מכנה "האימפריה האוונגליסטית", תקופה שבה אוונגליסטים שלטו במוסדות התרבות של ארצות הברית. הם תמכו בצעדים לביטול העבדות, קידום זכויות נשים, חקיקת איסור ייצור, מכירת וצריכת אלכוהול ורפורמות בחינוך ובמשפט הפלילי.[11] הכנסייה האפיסקופלית, שהתפצלה מהכנסייה האנגלית, נוצרה במהפכה האמריקאית. ענפים פרוטסטנטיים חדשים כמו האדוונטיזם צצו; בקרב המעמדות הגבוהים בארצות הברית ובקרב אינטלקטואלים רבים, הדאיזם מצא תמיכה רבה. במהלך גלי המהגרים של אמצע עד סוף המאה ה-19 וה-20, הגיע מספר חסר תקדים של מהגרים קתולים ויהודים לארצות הברית.
בארצות הברית יש את האוכלוסייה הנוצרית והפרוטסטנטית הגדולה ביותר בעולם.[12] היהדות, על אף היותה דת קטנה מבחינה מספרית בעולם, היא הדת השנייה בגודלה בארצות הברית. בערך כ-2% מהאוכלוסייה מוגדרת כיהודית. הדתות הינדואיזם, בודהיזם ואסלאם, מונות כל אחת מהן כ-1% מהאוכלוסייה.[13] מיסיסיפי היא המדינה הדתית ביותר במדינה, כאשר 63% מאוכלוסייתה הבוגרת מגדירים את עצמם כדתיים מאוד. לשם השוואה, המדינה הכי פחות דתית בארצות הברית היא ניו המפשייר, בה כ-20% מהאוכלוסייה הבוגרת שלה מגדירים את עצמם כדתיים מאוד.[14] הקונגרס מזוהה באופן גורף כדתי ונוצרי; הן המפלגות הרפובליקניות והן המפלגות הדמוקרטיות בדרך כלל ממנות את המועמדים המאמינים.[15][16] לשמאל הנוצרי במדינה, המשתקף בדמויות כגון מרטין לותר קינג ג'וניור, ג'ימי קרטר וויליאם ג'נינגס ברייאן, יחד עם דמויות רבות בימין הנוצרי, היה תפקיד משמעותי בפוליטיקה של המדינה.
סקרים של מרכז המחקר פיו מסיקים כי על אף היותה של ארצות הברית מדינה דתית בהשוואה למדינות מערביות אחרות, שיעור האנשים המתארים את זהותם הדתית כאתאיסטית, אגנוסטית או 'שום דבר מיוחד' עולה בהדרגה, וביתר שאת בשנים האחרונות.[17][18] בהקשר זה, גם הפרוטסטנטים וגם הקתולים מאבדים נתח מאוכלוסיית המאמינים שלהם.
{{cite web}}
: (עזרה)
{{cite web}}
: (עזרה)
{{cite web}}
: (עזרה)
{{cite web}}
: (עזרה)
{{cite web}}
: (עזרה)
{{cite web}}
: (עזרה)
{{cite web}}
: (עזרה)