הלגיון השלישי איטליקה

הלגיון השלישי איטליקה
Legio III Italica
מטבע אנטוניאן של הקיסר גליאנוס, אשר עליו סמל הלגיון - חסידה. על המטבע נכתב "הלגיון השלישי איטליקה - שש פעמים אדוק שש פעמים נאמן".
מטבע אנטוניאן של הקיסר גליאנוס, אשר עליו סמל הלגיון - חסידה. על המטבע נכתב "הלגיון השלישי איטליקה - שש פעמים אדוק שש פעמים נאמן".
מטבע אנטוניאן של הקיסר גליאנוס, אשר עליו סמל הלגיון - חסידה. על המטבע נכתב "הלגיון השלישי איטליקה - שש פעמים אדוק שש פעמים נאמן".
פרטים
מדינה האימפריה הרומית
שיוך הצבא הרומי
סוג לגיון
בסיס האם רגנסבורג
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 165 – לא ידוע
מקים היחידה מרקוס אורליוס
מלחמות המלחמות המרקומניות
המלחמות הפרתיות
מלחמות כנגד האלמאנים
המלחמה התדמורית
נתוני היחידה
ציוד עיקרי נשק קר, בעיקר פילום, גלדיוס, סקוטום, לוריקה לוריקה סקוומטה (שריון שרשראות)

הלגיון השלישי איטליקהלטינית: Legio III Italica) היה לגיון רומאי, אשר הוקם בידי הקיסר מרקוס אורליוס בשנת 165 ושרד עד סוף המאה הרביעית. בהמשך נוסף ללגיון השם "פיה פילדיס" אשר משמעותו הוא "האדוק והנאמן".

הלגיון הוקם בשנת 165 או 166 בידי הקיסר מרקוס אורליוס, יחד עם הלגיון השני איטליקה. הקמת שני הלגיונות נעשתה כחלק מהרחבה הכרחית של הצבא הרומי לנוכח העובדה שמרקוס אורליוס ניהל באותה עת מלחמה בשבטי המרקומנים על הדנובה בזמן שעמיתו לשלטון לוקיוס ורוס לחם באימפריה הפרתית.[1] ייתכן ששני הלגיונות החדשים נקראו "איטליקה" כמחווה ללגיון הראשון איטליקה הוותיק אשר הפגין תעוזה במהלך מלחמותיו הקודמות של מרקוס אורליוס כנגד המרקומנים.[2] כדי לסמל את נאמנותו של הלגיון החדש לשני השליטים גם יחד, הוסף ללגיון בתחילה התואר "קונקורס" ("ההרמוני").[3] השם "איטליקה" מרמז כי מרבית המגויסים באו מאיטליה. כסמל הלגיון נבחרה החסידה.

לא ידוע היכן הוצב הלגיון בשנים הראשונות לקיומו, אולם הוא היה חלק מכח המשימה של הקיסר לעתיד פרטינקס (אשר כלל גם את הלגיון הראשון אדיוטריקס ואת הלגיון השלישי איטליקה) אשר לחם בשבטי המרקומנים בשנת 175 ברייטה ונוריקום. כמו כן ידוע שחיילים מהלגיון השתתפו בבניית חומות העיר סלונה (ספליט המודרנית). בשנת 171 הוצב הלגיון ליד נהר הרגן ואנשיו בנו שם מחנה שנודע כ"רג'ינה קסטרה" או "הטירה על נהר הרגן". בהמשך התפתח באזור יישוב שהפך לעיר רגנסבורג. המחנה שבנו אנשי הלגיון הוא חריג ביחס לשאר המחנות הצבאיים מאותה תקופה, כיוון שהוא בנוי יותר במתכונת של טירה ופחות במתכונת של מחנה פתוח.[3] נראה שחיילי הלגיון לא הצטמצמו לאזור רגנסבורג אלא היו פרוסים בכל אזור רייטה. הם הועסקו בעיקר בבירוקרטיה המחוזית. הלגיון תמך בספטימיוס סוורוס כאשר זה צעד אל רומא והדיח את דידיוס יוליאנוס. מאוחר יותר השתתף הלגיון גם במלחמותיו של סוורוס כנגד קלאודיוס אלבינוס ופסקניוס ניגר, וייתכן שאף כנגד האימפריה הפרתית.

תחת בנו של סוורוס, קרקלה, לחם הלגיון כנגד האלמאנים וכנראה גם נגד הפרתים. כתובת מתקופת גורדיאנוס השלישי מזכירה מעורבות של חיילי הלגיון בקרבות בתקופתו. ככל הנראה הכוונה למערכה שניהל גורדיאנוס כנגד האימפריה הסאסאנית בין השנים 243244. הלגיון צידד בוולריאנוס במהלך המרד שלו בקיסר איימליאנוס, ועל כך זכה מאת ולריאנוס לתואר "פיה פילדיס" ("האדוק והנאמן"). תחת שלטון בנו של ולריאנוס, גליאנוס לחם הלגיון כנגד פוסטומוס שליט האימפריה הגאלית. למרות שבסיס הלגיון נותר ברגנסבורג, ידוע כי יחידות משנה שלו לחמו תחת הקיסר אורליאנוס בשנת 273 כנגד זנוביה מלכת האימפריה התדמורית. הלגיון עדיין היה קיים בסוף המאה הרביעית, אולם פוצל לשש יחידות נפרדות. חמש מהן הוצבו בנקודות שונות ביערות לאורך נהר הרגן כהגנה מפני האלמאנים והאוסטרוגותים, ויחידה שישית הועברה לאיליריקום. ידוע גם על נוכחות של חיילי הלגיון באלג'יריה באותה תקופה. במהלך המאה החמישית נכבשה רגנסבורג בידי הבווארים. גורל של חיילי הלגיון השלישי איטליקה לא ידוע.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ דיו קסיוס, היסטוריה רומאנה, 55.24.4
  2. ^ הלגיון הראשון איטליקה, באתר livius.org (באנגלית)
  3. ^ 1 2 הלגיון השלישי איטליקה, באתר livius.org (באנגלית)