המדריך השלם לדקדוק אספרנטי

ערך שניתן לשפר את מקורותיו
בערך זה יש מקורות, אבל ניתן וכדאי לשפר את המקורות שכבר קיימים בו.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך שניתן לשפר את מקורותיו
בערך זה יש מקורות, אבל ניתן וכדאי לשפר את המקורות שכבר קיימים בו.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

המדריך השלם לדקדוק אספרנטי (אספרנטו: Plena Manlibro de Esperanta Gramatiko או בקיצור PMEG) הוא ספר דקדוק מקיף של שפת האספרנטו שנכתב על ידי ברטילו ונרגרן (Bertilo Wennergren) ונחשב לחיבור המקיף ביותר אודות הדקדוק בשפה.

הספר נכתב באספרנטו קלה להבנה, במטרה לשמש כלי לימודי לשיפור השימוש בשפה על ידי דוברים ממוצעים שלה ולא כספר מחקרי-בלשני,[1] זאת בניגוד לספרי דקדוק רחבים קודמים באספרנטו דוגמת 'הדקדוק האנליטי השלם' (Plena Analiza Gramatiko), שנחשב לחיבור המקיף ביותר עד לפרסומו של PMEG.[2] על אף שהספר איננו ספר רשמי של האקדמיה לאספרנטו, הוא זוכה להערכה רבה בקהילה האספרנטית בשל רוחב היריעה והעבודה היסודית שנעשתה עליו - במסגרתה התייעץ ונרגרן עם מומחים רבים בשפה.

הספר איננו משתמש במושגים הדקדוקיים והבלשניים המסורתיים, במטרה להנגיש אותו לקורא הבלתי-מקצועי. כך, למשל, הספר עושה שימוש בביטוי O-vorto (מילת O) במקום בביטוי "שם עצם", שכן כלל שמות העצם באספרנטו מסתיימים באות O; בביטוי A-vorto (מילת A) במקום "שם תואר", שכן כלל שמות התואר מסתיימים באות A, ובביטוי rolvorteto (מילית תפקיד) במקום פרפוזיציה.[1][2]. חלוקה זו מקילה על הקורא, שכן היא איננה דורשת היכרות מוקדמת עם מושגים מקצועיים מעולם הבלשנות, אך היא גם מתאימה יותר לניתוח תחביר השפה, שכן הדקדוק באספרנטו מושפע יותר מסוג המילים בחלוקה לסיומות מאשר מתפקידן במשפט. כך למשל המילים ambaŭ (שניהם) ו-tiu (זה), שבחלוקה המסורתית נחשבות לשמות תואר, משמשות בצורה אחרת (כמיליות) משמות התואר הרגילים באספרנטו, המסתיימים באות A.

הספר מגדיר עצמו כספר שמרני, המקפיד על שמירת עקרונות הפונדמנטו דה אספרנטו שהתווה זמנהוף לשפה ב-1905. עם זאת, הוא מציג גם התפתחויות ושימושים מודרניים בשפה, כולל כאלו שאיינם זוכים להסכמה רחבה.[1][2]

הספר פורסם תחילה בשנת 1996 במהדורת HTML ברשת.[1] בשנת 2006 יצאה מהדורה מודפסת ראשונה שלו בהוצאה לאור של אגודת האספרנטו הצפון אמריקנית, ובשנת 2020 יצאה מהדורה שנייה שלו לאור בהוצאה משותפת של ארגון E@I וארגון La Ranetoj.[3] ההוצאות הישנות של הספר זמינות להורדה באתר המחבר.

את שם הספר המקוצר, PMEG, יש לקרוא על פי שמות האותיות באספרנטו, דהיינו Po-Mo-E-Go. עם זאת, מקובל לכנות אותו Pomego, שמשמעו באספרנטו: "תפוח גדול". משום כך, על כריכות המהדורות החדשות של הספר מצויר תפוח ירוק גדול.[4][2].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 4 ההקדמה לספר מהדורת 2023, מאת ברטילו ונרגרן (באספרנטו)
  2. ^ 1 2 3 4 פטרו דסמט, La unua Zamenhof-monumento de la 21a jarcento: dika Pomego! במגזין Monato, 28 ביולי 2021 (באספרנטו)
  3. ^ המהדורה המודפסת של PMEG באתר של ונרגרן (באספרנטו)
  4. ^ ראיון עם ונרגרן באתר Libera Folio (באספרנטו)