הסכסוך בפנג'שיר

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
הסכסוך בפנג'שיר
מלחמה: הסכסוך באפגניסטן
תאריכים 17 באוגוסט 2021 – עד היום
קרב לפני נפילת קאבול (2021)
מקום

פנג'שיר, אפגניסטן

זליגה: מחוזות פרוואן, בגלאן, מיידאן ורדכ, דאיכונדי, סמנגאן ובלח'
קואורדינטות
35°16′00″N 69°28′00″E / 35.26667°N 69.46667°E / 35.26667; 69.46667 
תוצאה מתמשך
שינויים בטריטוריות הטליבאן כבש את רוב עמק הפנג'שיר
הצדדים הלוחמים

אפגניסטןאפגניסטן האמירות האסלאמית של אפגניסטן

מפקדים

אפגניסטן (2013–2021)אפגניסטן (2013–2021) אמרוללה סאלח
אפגניסטן (2013–2021)אפגניסטן (2013–2021) אחמד מסעוד

כוחות

60,000-260,000 חיילי טליבאן (הערכה)

  • חזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטן - 2,000-10,000 חיילים
  • כוחות אחמד מסעוד - 9,000 חיילים
אבדות

950 הרוגים, 1,500 שבויים

מספר רב של הרוגים ושבויים, כלי רכב ונשק רבים נתפסו בידי הטליבאן

מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הסכסוך בפנג'שיר הוא סכסוך מזוין מתמשך בין הממשלה לשעבר של הרפובליקה האסלאמית של אפגניסטןחזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטן וקבוצות בעלות בריתה, לבין ממשלת האמירות האסלאמית של אפגניסטן הנוכחית, שבשליטת הטליבאן. ב-17 באוגוסט 2021, אמרוללה סאלח הכריז על עצמו כנשיא אפגניסטן והכריז על הקמת חזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטן. ב-26 באוגוסט, הוכרזה הפסקת אש קצרה. ב-1 בספטמבר, שיחות השלום התפוצצו והלחימה התחדשה כשהטליבאן תקף עמדות התנגדות.

החל מ-3 בספטמבר 2021, בנוסף לאופוזיציה בפנג'שיר, ישנם גם מחוזות במרכז אפגניסטן שעדיין מתנגדים לטליבאן, הנתמכים על ידי מיעוטים אתניים ודתיים. ב-6 בספטמבר השתלט הטליבאן על רוב מחוז פאנג'שיר, כאשר לוחמי ההתנגדות נסוגו אל ההרים כדי להמשיך בלחימה בתוך המחוז. עימותים בעמק חדלו באמצע ספטמבר, בעוד מנהיגי ההתנגדות אמרוללה סאלח ואחמד מסעוד ברחו לטג'יקיסטן השכנה.

ערך מורחב – השתלטות הטליבאן על אפגניסטן

לעמק פאנג'שיר הגנות טבעיות, ומוקף בהרי הינדו קוש,

לפיכך פאנג'שיר לא נפלה בידי הסובייטים במהלך מלחמת אפגניסטן בשנות השמונים וגם לא בידי הטליבאן במהלך מלחמת האזרחים של תחילת שנות התשעים. בשנות המלחמה של 1996–2001, פנג'שיר הייתה מרכז הברית הצפונית תחת הנהגתו של אחמד שאה מסעוד שנהרג על ידי מחבל מתאבד בשנת 2001. זמן קצר לאחר מכן, פלישת ארצות הברית לאפגניסטן הביאה להפלת האמירות האסלאמית בהנהגת הטליבאן. בסופו של דבר הוקמה הרפובליקה האסלאמית של אפגניסטן. משפחתו של שאה מסעוד נותרו מכובדים מאוד בפנג'שיר בשני העשורים הבאים.

לרגש האנטי-טליבאן המסורתי של הפאנג'שירים יש ממד אתני: רוב אוכלוסיית עמק פאנג'שיר הם טג'יקים, בעוד שרוב מחבלי הטליבאן הם פשטונים. עם זאת, ההבדלים האתניים הללו הפכו פחות בולטים במהלך מרד הטליבאן, כאשר הטליבאן החלו לגייס טג'יקים לשורותיהם.

בשנת 2021, הטליבאן השתלט על רוב אפגניסטן במתקפת בזק; מחוז פאנג'שיר היה האזור היחיד שהיה מסוגל להתנגד עד לסיום ההתקפה. עם זאת, יכולתו של העמק לעמוד בהתקפות עתידיות של הטליבאן נפגעה בשל היעדר תמיכה חיצונית. בשנות ה-80 וה-90, כוחותיו של פנג'שיר הצליחו לשמור על קווי אספקה פתוחים לטג'יקיסטן. אלה לא היו נגישים בסכסוך הזה, מכיוון שהטליבאן כבש בהצלחה את רוב צפון אפגניסטן. בלי קשר, הרפובליקה האסלאמית לשעבר של אפגניסטן המשיכה בתחילה להפעיל שליטה דה-פקטו על עמק פנג'שיר. נאמנים לרפובליקה הישנה ברחו לפנג'שיר, בתקווה להפוך אותה למעוז אנטי-טליבאן.

הכרזותיהם של אמרוללה סאלח ואחמד מסעוד

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-17 באוגוסט 2021, אמרוללה סאלח - תוך ציטוט של הוראות חוקת אפגניסטן - הכריז על עצמו כנשיא אפגניסטן מעמק פנג'שיר, ונשבע להמשיך בפעולות צבאיות נגד הטליבאן משם. תביעתו לנשיאות אושרה על ידי אחמד מסעוד ושר ההגנה של הרפובליקה האסלאמית של אפגניסטן, בימילה חאן מוחמדי יחד עם שגרירות הרפובליקה האסלאמית של אפגניסטן בדושנבה. ב-23 באוגוסט 2021, מסעוד יצר קשר עם מחוקקים אמריקאים ללא שם.

חלוקת הכוחות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרפובליקה האסלאמית של אפגניסטן ומיליציות אנטי-טליבאן

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – חזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטן

לפני נפילת קאבול, כוחות אחמד מסעוד החלו להעביר ציוד צבאי מאזורי הסביבה, כולל מסוקים וכלי רכב משוריינים, לתוך מחוז פנג'שיר. שם, הצטרפו אליהם מפקדים וחיילים של הצבא הלאומי האפגני, כולל כוחות קומנדו, מוג'אהדין לשעבר ששירתו בעבר את אביו המנוח של אחמד מסעוד, אחמד שאה מסעוד, ופעילים אחרים נגד הטליבאן. רובם התקבצו מחדש בתת-המחוז אנדרב של מחוז בגלאן לפני שעברו לפנג'שיר לאחר שברחו מקונדוז, בדאקשאן, תח'אר ובגלאן. על פי הערכה רוסית, לכוחות האנטי-טליבאן הנבדלנים היו כ-7,000 חמושים נכון לאמצע אוגוסט 2021. הערכות אחרות מציבות את המספר הנמוך ביותר ל-2,000, אם כי סאלח עצמו טוען ל-10,000 איש תחת נשק. עד 22 באוגוסט 2021, טען אחמד מסעוד כי אסף בעמק כ-9,000 לוחמים ולפחות "קומץ כלי רכב משוריינים".

ישנם הבדלים בין הכוחות הנאמנים לסאלח לאלו הנאמנים לאחמד מסעוד, שכן הראשון הוא אנטי-טליבאן ואנטי-פקיסטני ביותר, בעוד שהאחרון שמר על יחסים טובים עם פקיסטן שתמכה בטליבאן. כתוצאה מכך, מסעוד היה מוכן יותר לנהל משא ומתן עם הטליבאן. עד 22 באוגוסט אישרה ההתנגדות גם כמה מיליציות מקומיות החלו להילחם בטליבאן בכוחות עצמן, ללא תלות בכוחות המורדים בפנג'שיר. לדברי יאסין זיא, לשעבר רמטכ"ל צבא אפגניסטן, ההתנגדות כבר הבטיחה גישה לחמישה מסוקים ששימשו בעבר את הצבא האפגני.

ב-23 באוגוסט, דווח כי טילי גראד נרכשו על ידי צבא המורדים כחלק מהארסנל שלה.

האמירות האסלאמית של אפגניסטן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערכה של המרכז ללוחמה בטרור באקדמיה הצבאית של ארצות הברית שנעשתה לפני נפילת קאבול העריכה את כוחו של הטליבאן, בכל אפגניסטן, בכ-60,000 צוות חמושים הנתמכים על ידי עד 200,000 לוחמים לא סדירים. עקב הכניעה המהירה של הצבא הלאומי האפגני, הטליבאן רכש מאז חומר רב מתוצרת ארצות הברית, כולל כלי רכב משוריינים ומטוסי קרב. לטליבאן נותרה תנועה המורכבת מתת-קבוצות רבות ושונות שמטרותיהן, האסטרטגיות, האמונות והנאמנויות שלהן משתנות.

מהלך הסכסוך

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקמת חזית ההתנגדות של אפגניסטן בפנג'שיר והמרידות הראשונות נגד הטליבאן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסביבות ה-17 באוגוסט 2021, שרידי הצבא הלאומי האפגני החלו להסתובב בעמק פנג'שיר על פי דרישתו של מסעוד, יחד עם אזרחים מקומיים שהגיבו לקריאות ההתגייסות שלו. באותה עת, עמק פאנג'שיר היה - על פי משקיף אחד - "במצור מכל עבר" אך לא עבר התקפה ישירה. ב-18 באוגוסט גדל מספר האשפוזים בגין פציעות מלחמה במרכז הניתוחים החירום לנפגעי מלחמה בתת-המחוז ענבה בפנג'שיר. עד 22 באוגוסט, כוחותיו של אחמד מסעוד היו ממוקדים בעיקר בהגנה על פנג'שיר וכן באימונים.

ב-17 באוגוסט נוסה סיום משא ומתן למבוי הסתום הפוליטי, כאשר סאלח קרא ל"הסכם שלום" עם הטליבאן. ב-18 באוגוסט הועלתה האפשרות לכלול את הטליבאן בממשלת קואליציה על ידי דיפלומט אפגני בכיר כאמצעי לסיום הקיפאון.

ב-18 באוגוסט דיווחו מקורות מקומיים ממחוז פרוואן כי כוחותיו של סאלח כבשו את בירת המחוז צ'אריכאר מלוחמי הטליבאן שהוצבו באבאזו בנוסף, ישנם דיווחים על קרבות יריות המתרחשים ליד מעבר סאלאנג שבגבול אפגניסטן–פקיסטן. למחרת, פורסמו סרטונים שהציגו לוחמים מקומיים עם דגלי הברית הצפונית הישנה, האנטי-טליבאנית, צועדים ברחובות צ'אריכאר.

ב-20 באוגוסט, על פי הדיווחים, לוחמים נגד הטליבאן כבשו מחדש את תתי-המחוזות אנדרב, פולי-היסאר ודי-סלאח במחוז בגלאן, כשהטליבאן טוען ש-15 מחייליו נהרגו, בעוד שמקורות אחרים דיווחו כי עד 60 לוחמי טליבאן נהרגו או נפצעו, ו-24 חיילים נוספים נפלו בשבי. על פי הדיווחים, שלושת תתי-המחוזות חוו מרד, בראשות מפקד משטרה מקומי, לאחר שהטליבאן ביצע חיפושים אלימים מבית לבית. ביסמילה ח'אן מוחמדי, לשעבר שר ההגנה האפגני, הכריז בפלטפורמת הטוויטר על הצלחתו המבצעית של הצבא האפגני הלאומי לכבוש מחדש את שלושת תתי-המחוזות.

דיווחים אורקוליים על האירועים הופצו ברשתות החברתיות ודווחו על ידי "Pajhwok Afghan News". באותו יום, דווח כי כוחות הטליבאן, בראשות עבדול חמיד דדגר, כבשו מחדש את אנדרב, למרות שהטליבאן טרם הגיב על כך.

ב-21 באוגוסט דווח כי נציגי הטליבאן נפגשו עם עבדאללה עבדאללה וחאמיד כרזאי, מנהיגי אפגניסטן הקודמים, כדי "לדון במצב הנוכחי ובדרכים לספק ביטחון לאפגנים".

מקור בהנהגת המרד בפנג'שיר אישר בעקבות כך את מעורבותם בפעולות במחוז בגלאן, והצהיר כי הם מתכננים להשתלט על כביש מהיר צפוני שיכול לאפשר להם להתחבר עם טג'יקיסטן ואוזבקיסטן. חשבונות הטליבאן ברשתות החברתיות כינו את מתקפת הנגד "בגידה" בחנינה שהטליבאן הציע. ב-22 באוגוסט 2021 דווח כי לוחמי הטליבאן נשלחו לאזור קשנבאד באנדרב במטרה לחטוף את ילדי הכוחות המורדים.

ב-22 באוגוסט, על פי הדיווחים, שגרירות רוסיה באפגניסטן התבקשה על ידי נציג טליבאן לפנות למנהיגי המרד בפנג'שיר בתקווה לתווך בינם לטליבאן. בינתיים, דובר ההתנגדות עלי מייסם נזרי הודיע לסוכנות הידיעות הצרפתית כי ארגונו של אחמד מסעוד תעדיף פתרון בדרכי שלום של הסכסוך, בתנאי שממשלת הטליבאן העתידית תטמיע מערכת של "ביזור" ו"שוויון זכויות" ברחבי המדינה. ב-23 באוגוסט, אמר דובר הטליבאן, זביהוללה מוג'אהיד, כי למרות שלוחמי הטליבאן נשלחים לפנג'שיר, הטליבאן מוכנים לחפש אמצעי שלום כדי לסיים את הסכסוך.

במקביל, הטליבאן הציב לכוחות האופוזיציה אולטימטום של ארבע שעות להיכנע. בהצהרה לאל-ערביה, מסעוד דחה את האולטימטום. בתגובה הודיע הטליבאן ש"מאות" מכוחותיו נשלחו לעמק פאנג'שיר. ב-23 באוגוסט דווח כי השיחות בין נציגי הטליבאן ומנהיגי פאנג'שיר התפוצצו. עלי מייסם נזרי, דובר ההתנגדות, אמר כי הטליבאן הגיש דרישות למסעוד לא לקבל בחירות עם ממשלה ריכוזית, שאותן מסעוד דחה מכיוון שהוא רצה שממשלה עתידית תהיה מבוזרת, תוך כבוד לאוטונומיה אזרחית וזכויות אדם.

דובר לא מזוהה של הטליבאן הכריז בהצהרה כי "מאות מוג'אהדין של האמירות האסלאמית הולכים לכיוון מחוז פנג'שיר כדי לשלוט בה, לאחר שפקידי מדינה מקומיים סירבו למסור אותה בדרכי שלום". דווח כי ב-23 באוגוסט הוטל על מפקד הטליבאן קרי פאשיהודין להוביל פעולות התקפיות בפנג'שיר. הטליבאן דיווח כי כמה מלוחמיו נהרגו ואחרים נפצעו במארבים בג'בל סירג'.

ב-23 באוגוסט, הטליבאן טען כי כבש מחדש את כל 3 תת-המחוזות בבגלאן שנפלו בידי כוחות ההתנגדות לפני שבוע: מחוז דיח סלאח, פול-א - היסאר ואנדרב. דווח כי מפקד כוחות הטליבאן שהוצבו באנדרב נהרג בקרבות. ב-24 באוגוסט, על פי הדיווחים לוחמי ההתנגדות בפנג'שיר השתלטו מחדש על מחוזות אנדרב ודי סלאח, בעוד שפולי היסאר נותרה בשליטת הטליבאן. סאלח הזהיר בפומבי באמצעות טוויטר כי לוחמי הטליבאן באנדרב חוסמים סיוע הומניטרי לאזרחים המנסים להימלט מהלחימה וכינה זאת "אסון הומניטרי". למחרת, טענו כוחותיו של מסעוד כי ארבו לשיירת טליבאן באנדרב, הרסו גשר קריטי והסבו אבדות כבדות לאיסלאמיסטים.

ב-24 באוגוסט דיווח מייג'ור ווזיר אכבר, לוחם קומנדו אפגני לשעבר שהצטרף ללוחמי ההתנגדות המבוססים על פנג'שיר, על ניסיון מצד הטליבאן לפלוש למעבר אנג'ומאן דרך מחוז בדח'שאן, פלישה הנהדפה עם אבדות כבדות של הטליבאן.

הפסקת אש ועימותים ספורדיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-26 באוגוסט 2021, הוכרזה הפסקת אש בלחימה והטליבאן וההתנגדות נכנסו למשא ומתן. דובר הטליבאן, זביהוללה מוג'אהיד, אמר כי הוא "בטוח ב-80% בפתרון ללא מלחמה בעמק פנג'שיר". ב-29 באוגוסט, נציגי פנג'שיר הצהירו כי אין לוחמי טליבאן שניסו להיכנס לפנג'שיר, והפריכו מידע מאנאמוללה סמנגני, חבר בוועדת התרבות של הטליבאן. ב-1 בספטמבר דווח כי שיחות השלום נכשלו.

ב-26 באוגוסט, לפי סרטון שפרסם "Global "Defense Corp, פרצו קרבות קשים בין לוחמים נגד הטליבאן בעמק פנג'שיר והטליבאן דווח כי יותר מ-200 לוחמי טליבאן גורשו מעמק פנג'שיר, וחלקם נתפסו על ידי כוחות המורדים. חזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטן (NRF) הצליחה לכבוש את מחוזות פול-א-הסר, דה-סלאח ובאנו.

ב-28 באוגוסט, לוחמי המורדים התקיפו את כוחות הטליבאן בסמנגאן, כאפיסא ובחוסט ווה פרנג (תת-מחוז במחוז בגלאן) בתגובה להאשמות על הפרות של הפסקת אש שהתבצעו על ידי לוחמי הטליבאן באזור.

ב-29 באוגוסט, שירותי האינטרנט והטלקומוניקציה ברחבי מחוז פנג'שיר נסגרו בהוראת הטליבאן.

ב-30 באוגוסט ארבו לוחמי המורדים ללוחמי הטליבאן שניסו לפרוץ לפנג'שיר מאנדרב.

מתקפת טליבאן ומרידות במרכז אפגניסטן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-31 באוגוסט 2021, לוחמי הטליבאן החלו במתקפה נגד חזית ההתנגדות הלאומית במחוזות בגלאן, פאנג'שיר ופרוואן. מקורות אנטי-טליבאן טענו שהמתקפה כללה חיילי אל-קאעידה, הצהרה מגובה בסרטונים שבהם נשמעו לוחמים פרו-טליבאן מדברים בשפות שאינן ילידיות או לא שכיחות מקומיות כמו ערבית. מקורות דיווחו כי המתקפה החלה כאשר לוחמי הטליבאן נראו נכנסים לנהר גולבהאר בעמק פנג'שיר וחסמו את הכביש הראשי באמצעות מכולה. כוחות הטליבאן השתלטו מחדש על מחוז דיח סאלח בבגלאן, ואיפשרו להם לתקוף ישירות את עמק פנג'שיר. תקיפה ראשונית של הטליבאן דרך מעבר חוואקחיבור בין מחוזות בגלאן למרכז פאנג'שיר נכשל. דובר ה-NRF, פאחים דאשתי, אמר כי התקיפה נעשתה ככל הנראה כדי לבחון את ההגנות של האזור. חיילי הטליבאן החלו לתקוף גם את דרום פנג'שיר מגולבהאר, וכתוצאה מכך פרצו קרבות קשים. למרות היותו עדיפה מספרית על המגינים, הטליבאן לא הצליח לפרוץ. פליט שהתראיין מאוחר יותר לאל-ג'זירה הצהיר כי הטליבאן חסם כבישים מחוץ לפנג'שיר באמצעות מכולות שילוח במהלך המתקפה שלהם, והשבתת חיבורי האינטרנט ושירותי הטלפון הניידים הותירה את התושבים ללא יכולת ללמוד מה קורה במקומות אחרים.

ב-1 בספטמבר, יממה לאחר דיווח על עימותים בנקודות הכניסה לעמק, הצהיר מולה אמיר חאן מוטאקי, ראש הוועדה להכוונה ועידוד של הטליבאן, בהודעת אודיו בטוויטר לתושבי פנג'שיר כי הם מנסים לפתוח במשא ומתן. הוא הטיל את האשמה על הנהגת ההתנגדות בפנג'שיר, ואמר שיש עדיין כמה אנשים בעמק ש"לא רוצים שהבעיות ייפתרו בדרכי שלום". הוא המשיך ואמר שהטליבאן בחר יליד המחוז כמושל הרצוי שלהם. למרות סגירת האינטרנט של הטליבאן של פנג'שיר, פחים דשתי, דובר ההתנגדות בפנג'שיר הצליח לנהל ראיון ל-BBC, שבו הצהיר כי המשא ומתן נכשל בגלל הבדל מהותי בין המטרות בין שני הצדדים. לדבריו, להתנגדות בפנג'שיר הייתה כוונה להוציא התחייבויות וערבויות להגנה על חירויות וזכויות אדם ופוליטיות של מיעוטים אתניים ודתיים וכן של נשים, אך מטרת הטליבאן במשא ומתן לא הייתה לנהל משא ומתן על ערבויות כאלה, אלא לנהל משא ומתן על היקף השתתפותה של המורדים בפנג'שיר בממשלה בראשות הטליבאן שתספק את ההתנגדות.

ב-2 בספטמבר, מקורות בפאנג'שיר טענו כי 13 לוחמי טליבאן נהרגו במארב בתת-המחוז צ'יקרינוב. למרות שהמתקפה נעצרה בשלב זה, דובר הטליבאן אמר שהעמק מוקף בכל ארבעת הכיוונים וכי "ניצחון של התנגדות פאנג'שיר יהיה בלתי אפשרי", וכמו כן טען להישגים טריטוריאליים של הטליבאן. בינתיים, הטליבאן טען שכבש את תת-המחוז שוטול בפנג'שיר, אך לא סיפק הוכחה מוצקה לטענה זו. אנליסטים קבעו שהטליבאן התקדם כנראה לזמן קצר לפני שנדחק שוב לאחור. לפי הדיווחים, התקפה קלה של הטליבאן על מעבר אנג'ומאן בצפון פאנג'שיר נהדפה בקלות על ידי לוחמי קומנדו מורדים. בנוסף, כוחות מקומיים נגד הטליבאן מאנדראב טענו כי השתלטו מחדש על מעבר חוואק המכריע.

בינתיים פרצו מרידות במחוז מיידאן ורדכ במחוז דאיכונדי, שהם ביתם של בני זארה רבים, קבוצה אתנית שהופלה בעבר לרעה על ידי הטליבאן. הטליבאן החלו לפנות לקהילת הזארה בחודשים שקדמו להשתלטותם של אפגניסטן, והבטיחו לכבד את זכויותיהם ומסורותיהם. בהתאם לכך, המצב במיידאן ורדכ ודאיכונדי הסתבך, שכן מנהיגי מיליציות מקומיות סייעו לטליבאן למרות אי הסכמתה של חלק גדול מהאוכלוסייה. ברובע חאדיר בדאיקונדי, פרץ מרד כאשר מפקד הזארה התומך בטליבאן, מוחמד עלי סדקאת, קיבל הוראה לפרק את המקומיים מנשקם, כאשר חלקם חששו כי הפירוק לא תועד כראוי ויחשוף את המקומיים להתנכלויות מצד הטליבאן. כתוצאה מכך פרצו קרבות בין הטליבאן, הזארות הפרו-רפובליקות והזארות הפרו-טליבאן. מיליציות מקומיות החלו לארוב לכוחות הטליבאן.

ב-3 בספטמבר, הטליבאן טען כי כבש את עמק פנג'שיר, אולם טענות אלו תוארו כשקרים ותעמולה על ידי מנהיגי ההתנגדות המקומיים כגון אחמד סאלח וכן צופים בינלאומיים. דובר NRF הצהיר כי המצב "קשה", אך גם כי דחיפה של הטליבאן לעמק הביאה לכתור של כמה מאות לוחמי טליבאן. עד למחרת, אושר כי קרבות קשים עדיין נמשכים בעמק, כאשר על פי הדיווחים מחוז פרוואן נותר בשליטת המורדים. ארגון סיוע רפואי איטלקי הפועל באזור אישר כי הטליבאן התקדם עד העיר ענבה; הטליבאן טען כי תפס את תת-המחוזות חנג' ואונבה. ה-NRF הכחיש זאת בטענה שהם הצליחו לכתר עוד יותר חיילי טליבאן, המונים כעת אלפים, במעבר חוואק ובדשטה רוואק.

ב-5 בספטמבר, שני הצדדים השיגו כמה הצלחות: ה-NRF הצליח לאלץ מאות לוחמי טליבאן מוקפים להיכנע בעמק, כאשר ה-NRF טען כי לכד עד 1,500 לוחמים. עיתונאים מקומיים אישרו כי הטליבאן כבש את כל מחוז פרוואן, בעוד דובר ה-NRF, פאחים דאשתי, נהרג בקרב. הטליבאן גם טען כי התקדם לבירת פאנג'שיר באזארכ. כתב של ה"הטיימס" שליווה את הטליבאן העיד כי נראה שחלק גדול מהעמק נמצא בשליטה איסלאמיסטית בשלב זה, למרות שקבוצות של לוחמי NRF המשיכו לפגוע בטליסאן מאחורי קווי החזית. מסעוד הגיב להתקדמות הטליבאן והכריז בפייסבוק שהוא תומך בהצעות של מנהיגים דתיים מקומיים לנהל משא ומתן על פתרון הסכסוך בדרכי שלום. העיתונאי והמומחה האזורי הפקיסטני אחמד ראשיד טען כי הטליבאן הביעו בבירור כי הם לא "יסבלו את מה ש[מסעוד] מבקש, שהוא אזור חצי אוטונומי בעמק פנג'שיר". הנהגת הטליבאן אכן דחתה את הצעת המשא ומתן של מסעוד, והצהירה כי היא תקבל רק את כניעת ה-NRF.

מצור על המעצרים האחרונים של עמק פאנג'שיר והגברת הפעילות הגולה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-6 בספטמבר, לאחר קרבות קשים שהביאו לאובדות גבוהות משני הצדדים, כבש הטליבאן את משרד המושל בבזארק, ותבע שליטה על כל עמק פנג'שיר. על פי הדיווחים, חיילי ה-NRF הנותרים נסוגו אל ההרים, כאשר הטליבאן קבע שרבים נמלטו מהאזור. פקיד NRF טען אז שמסעוד נמצא במקום בטוח, בעוד סאלח נמלט לטג'יקיסטן. עלי נזרי, ראש מחלקת החוץ של קבוצת ההתנגדות, אמר כי אחמד מסעוד עדיין נוכח באפגניסטן. ה-NRF הכחיש את הטענות כי הטליבאן כבש את עמק פנג'שיר, בטענה שלוחמי התנגדות עדיין נכחו בעמדות אסטרטגיות בעמק, והמשיכו במאבקם.

עד 7 בספטמבר, אזרחים רבים מעמק פנג'שיר נמלטו אל ההרים כדי להימלט מהטליבאן, בעוד מסעוד השמיע הצהרות מתריסות וקרא להתקוממות רחבת היקף, כלל-ארצית. גם תושבי פנג'שיר היו מאוימים ברעב, שכן האספקה המקומית נותרה מנותקת. על פי הדיווחים, חיילי ה-NRF הנותרים עדיין התנגדו לטליבאן באזורים מסוימים. ה-NRF גם טען שהטליבאן החל לטבוח באזרחים מקומיים.

נכון ל-9 בספטמבר, עדויות מודיעין ממקורות גלויים שנותחו על ידי חוקרי "Bellingcat" מראות שהטליבאן ממשיך להתקדם ולשלוט בשטח של לפחות 60 ק"מ לתוך העמק. הטליבאן הציב את העמק במצור, ולא אפשר לעיתונאים או לסחורות להיכנס, כך שקשה לשער את מידת השליטה שלהם. תושבי פנג'שיר שהצליחו להגיע לקאבול הזהירו כי האספקה במחוז אוזלת עקב החסימה. דובר ה-NRF, עלי נזרי, טען שהטליבאן לא כבש את כל פנג'שיר, אלא רק את הכביש הראשי, מה שאפשר להם לכבוש גם את באזארק הסמוכה. הוא קבע כי כוחות ההתנגדות ביצעו נסיגה טקטית מהכביש הראשי, תוך שמירה על 60–65% מתתי העמקים והעמדות האסטרטגיות בשליטתם. מוחמד זאהיר אג'באר, שגריר הרפובליקה האסלאמית של אפגניסטן בטג'יקיסטן, הצהיר בינתיים שמסעוד וסאלח עדיין באפגניסטן, אך אינם מתקשרים מסיבות ביטחוניות ולא נמלטו לטג'יקיסטן, בניגוד לדיווחים קודמים.

עד 10 בספטמבר, הטליבאן תפס את בית המגורים שבו הסתתר סאלח קודם לכן ושדר את הסרטון האחרון שלו בטענה שהוא עדיין בפנג'שיר, עם תמונות של לוחם טליבאן מצטלם באותו מקום שבו סאלח הקליט את הסרטון, שפורסמו ברשתות החברתיות. דווח על הפסקת אש של שלושה ימים בתוקף, אם כי לא אושרה על ידי אף צד. מנהיג מפלגת הקונגרס הלאומי, עבדול לטיף פדרם, אמר בינתיים ל-"TOLO News" שכוחות NRF נכחו בכל הרי פנג'שיר. מפקד ה-NRF, סאלח ריגיסטאני, נשבע שכוחותיהם ימשיכו להילחם, והוסיף כי המחוז מתמודד עם מחסור במזון ובאספקת תרופות. עם זאת, חבר ועדת התרבות של הטליבאן, אנאמוללה סאמנגאני, טען של-NRF אין "נוכחות ציבורית" בפנג'שיר והם מסתתרים במערות ובעמקים, כשהשיחות על כניעתם נמשכות. תושבים התלוננו בינתיים כי הכבישים בפנג'שיר נחסמו, בזמן שהחשמל והטלקומוניקציה נסגרו.

זקן שבט הצהיר בינתיים ב-10 בספטמבר כי הטליבאן חוסם אספקת מזון ומבצע הוצאות להורג ללא משפט של אזרחים, והוסיף כי על פי הדיווחים שמונה אזרחים נהרגו על ידם ב-7 בספטמבר. אחמד מסעוד גם האשים את הטליבאן בהרג אזרחים והצהיר כי ה-NRF עדיין שולט ב"אזורים מרכזיים" בפאנג'שיר. בנו של סאלח, שורש, הצהיר ב-11 בספטמבר כי אחיו של אביו רוחוללה עזיזי, שנלחם למען ההתנגדות, הוצא להורג לצד נהגו ב-9 בספטמבר על ידי הטליבאן, לאחר שנעצר במחסום בכפר חאנז בפנג'שיר.

כמו כן, ב-11 בספטמבר, כתבי סוכנות הידיעות "תסנים" האיראנית הורשו להיכנס לפאנג'שיר. הם נפגשו עם קבוצה של לוחמי היחידה האדומה מטעם הטליבאן שטענו שכל פנג'שיר נכבשה וייתכן שכוחות ההתנגדות תפסו מחסה באזורים הרריים סמוכים. עוד טענו כי המצב רגוע למרות פקיעת הפסקת האש המדווחת. אזרחים רבים נראו בורחים מהאזור מחשש לחידוש העימותים. כתבים גם ראיינו תומך NRF שהאשים את הטליבאן בכך שלא הקים ממשלה מכילה. הוא גם טען שחיל האוויר הפקיסטני עזר לטליבאן.

דו"ח תחקיר שפרסם ה-BBC ב-13 בספטמבר מצא שהטליבאן הוציא להורג לפחות 20 אזרחים בפנג'שיר מאז שנכנסו לעמק. דובר הטליבאן, זביולה מוג'אהיד, הכחיש בינתיים שהקבוצה ביצעה כל הפרת זכויות אדם במחוז. כתבים של סוכנות הידיעות הצרפתית שהוכנסו לפנג'שיר ב-15 בספטמבר מצאו כפרים רבים בשלושת המחוזות שבהם ביקרו כמעט ריקים. תושבים שהתראיינו על ידם האשימו את הטליבאן בהוצאה להורג של 19 אזרחים בין הכפר ח'נג' לבאזארק, ובמניעת בריחה של אזרחים מהמחוז על מנת להשתמש בהם כמגן אנושי מפני התקפות של לוחמי התנגדות. רופא בפנג'שיר סיפר בינתיים לכתב אל ג'זירה כי כל בתי החולים במחוז נסגרו או פעלו באספקה מוגבלת, למעט בית חולים חירום בניהול איטלקי.

עיתונאים של ה"ניו יורק טיימס" נכנסו לפנג'שיר ב-13 בספטמבר דיווחו כי הקרבות פסקו ברובם, מכיוון שהטליבאן שלט בחלק גדול מהעמק וה-NRF היה ככל הנראה מוגבל לאזורי ההרים שכמעט בלתי נגישים. כמה כוחות מקומיים גם עזבו את ה-NRF מבלי להיכנע לטליבאן, במקום זאת פעלו כקבוצות הגנה עצמית אוטונומיות ששולטות בחלקים מהעמק. בסוף ספטמבר אישר פקיד המודיעין האמריקני, יועץ משרד ההגנה האמריקני ושני פקידי ממשל אפגניים לשעבר שמסעוד וסאלח נמלטו לטג'יקיסטן זמן קצר לאחר שהטליבאן השתלט על רוב העמק. מסעוד הועבר לבית בטוח בדושנבה וסאלח למקום סמוך. מומחים אזוריים טענו כי הדיווחים על הגלות של הנהגת ה-NRF היו אמינים. מסעוד, סאלח ואחרים ניסו לארגן התנגדות נוספת נגד הטליבאן מטג'יקיסטן. עם זאת, חוקרים העריכו שסיכויי העתיד שלהם גרועים, שכן טג'יקיסטן תמכה בהם אך כנראה לא הייתה מוכנה להסתכן בלחימה חוצת גבולות, בעוד שהטליבאן הצליח לזכות בתמיכה בינלאומית רבה, וביצר את עמדתם. למרות הדיווחים הללו, ה-NRF המשיך לטעון שמנהיגיו עדיין נמצאים בפנג'שיר, ושההתקוממות נמשכת.

לאחר מכן, אופיינה ההתנגדות בהתקפות על עמדות הטליבאן. ההתנגדות הייתה בהרים. הם לא שלטו בכפרים או בכבישים המהירים, מה שהפך את המאבק לקשה הרבה יותר מבחינת שרשראות האספקה הדרושות ללחימה.

מעורבות זרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נכון ל-23 באוגוסט 2021, לא הייתה תמיכה ציבורית בהתנגדות מצד הקהילה הבינלאומית. בתחילת הסכסוך, ארצות הברית ובעלות בריתה התמקדו בפינוי אזרחיהן מקאבול, מה שהצריך שיתוף הפעולה של הטליבאן. מאמר של אחמד מסעוד

ב"וושינגטון פוסט" המבקש תמיכה מערבית מעיד על האדישות מצד ארצות הברית.

ב-21 באוגוסט הכריז הרמטכ"ל ההודי לשעבר, שנקר רויצ'ודורי, שממשלת הודו חייבת לפנות לכוחות התנגדות בפנג'שיר לצד פלגים של הטליבאן שעשויים להיות ידידותיים להודו.

תמיכה במורדים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-25 באוגוסט 2021, בילאל י. סאאב, יועץ בכיר לשעבר בפנטגון, ומיק מולרוי, לשעבר סגן עוזר שר ההגנה למזרח התיכון, ותיק ימי ומנהל מרכז הפעילויות המיוחדות של ה-CIA לשעבר, טענו במאמר מערכת של "טיים" כי וושינגטון צריכה לספק תמיכה באפגניסטן על ידי מתן אפשרות ל-CIA להציב את הקצינים שלו עם אחריות נגד טרור כדי לסייע בחשאי לקבוצות התנגדות אנטי-טליבאן. הסנאטורים האמריקנים לינדזי גרהאם ומייקל וולץ דוגלים במתן תמיכה ב-NRF כדי שיוכלו להחזיק מעמד נגד הטליבאן לאחר שכבשו את קאבול.

ב-27 באוגוסט, טג'יקים מהעיר קולוב, טג'יקיסטן, התנדבו להתכונן להילחם נגד הטליבאן, למרות אזהרות של גורמים טג'יקים כי זה יכול להיחשב כבלתי חוקי. בראיון ב-2 בספטמבר אמרה אריקה סימפסון, נשיאת איגוד חקר השלום הקנדי, כי זה עלול להיות מסוכן עבור מדינה לתמוך פומבית בהתנגדות מתוך אפגניסטן והציעה שעדיף לתמוך בקבוצות התנגדות אנטי-טליבאן שבסיסן בחו"ל.

ב-6 בספטמבר, דובר משרד החוץ של איראן, סעיד חטיבזאדה, גינה בחריפות את מתקפת הטליבאן על עמק פנג'שיר. ב-10 בספטמבר, כביש בשם סמטת פנג'שיר בטהראן קיבל רשמית את שמו ואושר על ידי מועצת העיר טהראן.

בצעד שנועד לדחוף את ההכללה בקאבול, 20 חברי הפרלמנט האירופי הגישו בקשה להזמין את מנהיג NRF אחמד מסעוד לנאום במועצה האירופית ובפרלמנט האירופי, בדיוק כפי שעשה אביו 20 שנה קודם לכן.

תמיכה בטליבאן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר מותו של פחים דשתי, עיתונאי באיגוד העיתונאים הלאומי באפגניסטן ודובר חזית ההתנגדות הלאומית, פקידים מה-NRF האשימו את פקיסטן בסיוע לטליבאן והצהירו כי דשתי מת בתקיפת מזל"ט שבוצעה על ידי חיל האוויר של פקיסטן. הנציג הפרלמנטרי לשעבר של מחוז סמנגאן, זיה אריאנג'אד חזר על הטענה בפני עיתון "Aamaj News" האיראני, וקבע כי פקיסטן מסייעת לטליבאן בפנג'שיר עם תקיפות מזל"טים ושיגור פצצות. לפי אנליסט ההגנה באבאק טאגוואי, פקיסטן השתמשה במל"טים CH-4 לסייע לטליבאן בפאנג'שיר. פאיז חאמיד, ראש המודיעין הבין-שירותי, סוכנות הביון הצבאית של פקיסטן, ביקר בקאבול לפני מותו של דאשתי, כדי לסייע לטליבאן בארגון מחדש של הצבא האפגני על פי גורם פקיסטני בכיר.

טאג'ודן סורוש, כתב איראן אינטרנשיונל, הצהיר כי קמאלודין נזאמי, מושל פנג'שיר, אמר לו שבכמה הזדמנויות נעשה שימוש ברחפנים כדי למקד את ההתנגדות. פוקס ניוז דיווחה כי מקור פיקוד מרכז של ארצות הברית זיהה כוחות מיוחדים פקיסטניים מלווים בתקיפות מל"טים מסייעים לטליבאן. חבר הקונגרס הרפובליקני אדם קינזינגר הצהיר שאם הדו"ח יאושר, על ארצות הברית להטיל סנקציות על פקיסטן עקב סיוע והגנה על הטליבאן. לפי ערוץ השידור הציבורי האוסטרי "Österreichischer Rundfunk", הדיווחים אינם מאושרים. הטליבאן הכחישו את הטענה שדאשתי מת בתקיפת מזל"ט, ומשרד החוץ הפקיסטני דחה את הדיווחים הטוענים למעורבות פקיסטנית בפנג'שיר.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הסכסוך בפנג'שיר בוויקישיתוף