ויברניום

מתכת הוויברניום על גופו של חבר האקס-מן ג'נטל, כפי שהופיעה בחוברת X-Men: Divided We Stand #1 מיוני 2008, אמנות מאת ברנדון פיטרסון.

ויברניוםאנגלית: Vibranium) הוא מחצב מתכתי חייזרי המופיע ביקום מארוול הבדיוני שבהוצאת מארוול קומיקס. מפורסם בזכות העובדה שהוא אחד המרכיבים במגן של קפטן אמריקה ובשל הקשר שלו לדמותו של הפנתר השחור ולממלכת ואקאנדה בה הוא שולט.

נעשה שימוש במתכת הוויברניום בסרטי היקום הקולנועי של מארוול "קפטן אמריקה", "הנוקמים", "קפטן אמריקה: חייל החורף", "הנוקמים: עידן אולטרון", "קפטן אמריקה: מלחמת האזרחים" , ״הפנתר השחור" ובסרט ״נצחיים״ (שם רק הוזכר).

היסטוריה פרסומית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מתכת הוויברניום הופיעה לראשונה בחוברת דרדוויל בכתיבתו של סטן לי ובאיורו של ג'ון רומיטה האב.[1] בחוברת זו, הוויברניום נתפס כאלמנט מתכתי יוצא דופן עם תכונות שונות ומשונות. מאז אותה נקודה בהמשכיות מארוול, נקבע כי קיימות מספר גרסאות של ויברניום אשר ניתן למצוא באזורים מבודדים ברחבי העולם. הגרסה שהוצגה לראשונה ב-Daredevil #13 נודעה לימים כאנטי-מתכת. התכונה הייחודית של הגרסה הזו היא שאיתה ניתן לחתוך כל מתכת הידועה לאדם. ביקום מארוול, האנטי-מתכת נמצאה רק באנטארקטיקה. בהמשך הוצגה גרסה חדשה של ויברניום בחוברת ארבעת המופלאים, בכתיבתו של סטן לי ובאיורו של ג'ק קירבי.[2] גרסה זו הוצגה במדינה האפריקנית המבודדת ואקאנדה. לגרסה הזו הייתה היכולת הייחודית של ספיגת קול ואנרגיה. זוהי הגרסה שמזוהה לרוב בפשטות כ"ויברניום".

היסטוריה בדיונית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביקום מארוול, הוויברניום הופיע לראשונה כאשר מטאוריט התרסק בכדור הארץ לפני כעשרת אלפים שנה. הגילוי המתועד הראשון של ויברניום היה במהלך משלחת לאנטארקטיקה. איזוטופ מסוים זה של ויברניום כונה "אנטי-מתכת" בגלל התכונה שלו להמיס מתכות אחרות.

צורה שונה של ויברניום נמצאת בוואקאנדה. צורה זו סופגת גלי קול וויברציות כדוגמת אנרגיה קינטית, מה שהופך אותה לחזקה במיוחד. היא התגלתה על ידי מלך ואקאנדה טצ'אקה, אביו של הפנתר השחור טצ'אלה. כדי להגן על המשאב הזה, הוא בודד את ארצו מן העולם החיצון. מדי פעם, טצ'אקה מימן את החינוך של ארצו על ידי מכירת כמויות זעומות של המתכת. כתוצאה מכך, ואקאנדה היא אחת המדינות המתקדמות ביותר בעולם מבחינה טכנולוגית.

במהלך שנות ה-40 של המאה ה-20 המוקדמות, כמות קטנה של ויברניום ואקאנדי הגיעה לידיו של המדען מיירון מקליין. הוא ניסה לשלב ויברניום עם ברזל כדי ליצור מיגון טנקים חדש, אך לא הצליח למזג בין השניים. בבוקר למחרת הוא מצא כי שני החומרים התאחדו בכוחות עצמם בצורה לא ידועה. סגסוגת זו התבררה כחזקה ועמידה מאוד, ונעשה בה שימוש כדי ליצור את המגן של קפטן אמריקה.[3] מקליין עבד במשך עשרות שנים כדי לשכפל את התאונה שיצרה את הסגסוגת, אך ללא הצלחה. עם זאת, במהלך ניסוי בשנות ה-60 של המאה ה-20, הוא פיתח את מתכת האדמנטיום הכמעט בלתי ניתנת להשמדה.[4]

כאשר טצ'אלה הפך למלך ואקאנדה, הוא חתר לסיום הבידוד של ארצו משאר העולם. באמצע שנות ה-80 של המאה ה-20, הוא החל למכור כמויות קטנות של הוויברניום לזרים שהוא האמין שלא ישתמשו בו למטרות רעות. ברווחים אותם קיבל ממכירת המתכת, טצ'אלה העשיר את ארצו והפך אותה למודרנית יותר.

במהלך השנים, רבים ניסו להשיג או להשפיע על מתכת הוויברניום שנמצאה בוואקאנדה, אבל ואקאנדה שמרה עליו בבטחה, והתחזקה מאוד בתהליך.

במהלך הפלישה הסודית של גזע הסקרול לכדור הארץ, הסקרול התחזו למספר סוכני S.H.I.E.L.D ושיעבדו את ילידי הארץ הפראית (אזור באנטארקטיקה שבו נמצא ויברניום ביחד עם זנים שונים של יצורים שחלקם פרהיסטוריים) כדי שיכרו אנטי-מתכת.[5] אולם, תושבי ואקאנדה הדפו את המתקפה בהצלחה.

כאשר גזע שונאי זרים בשם הדזטורי השתלט על ואקאנדה פוליטית, הם העניקו לדוקטור דום גישה אל מאגרי הוויברניום של המדינה. מחשש שדום ישתמש בו כדי להגביר את האנרגיות המיסטיות שלו, טצ'אלה הפעיל מנגנון אל-כשל שפיתח שהפך את כל הוויברניום המעובד ללא-פעיל.[6]

מאפיינים ויכולות ידועות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביקום מארוול, ויברניום הוא חומר מתכתי נדיר ממוצא חוץ-ארצי. הוא קיים בשתי צורות:

הסוג הואקאנדי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויברניום ואקאנדי הוא הסוג הנפוץ ביותר, הוא זה המזוהה לעיתים קרובות בפשטות כ"ויברניום". הוא חומר נדיר שנמצא רק באומה האפריקנית הבדיונית הקטנה ואקאנדה.

לאיזוטופ הואקאנדי ישנה יכולת לספוג את כל הויברציות בקרבתו, כמו גם אנרגיה קינטית שמכוונת אליו.[7] האנרגיה הנספגת מאוחסנת בתוך הקשרים בין המולקולות המרכיבות את החומר. כתוצאה מכך, ככל שהויברניום סופג יותר אנרגיה הוא הופך ליותר קשיח. יש גבול לקיבולת האנרגיה הניתנת לאחסון, ולמרות שהמגבלות המדויקות אינן ידועות עדיין, היו כמה דוגמאות לחוזק שנוצר בדרך זו. אחד המקרים היה כאשר תאגיד הנפט "רוקסון" גילה כי לאי קטן בדרום האוקיינוס האטלנטי היה בסיס ויברניום. בשל כך, רוקסון מצאו לנכון להרוס את האי ולכן פוצצו אותו עם פצצות עוצמתיות. עקב חוסר יכולת לספוג את אנרגיית הפיצוצים, הוויברניום נהרס אך הצליח לספוג את הקול שהשמיע הפיצוץ, מה שמנע פגיעה באזורים הסובבים.

סוג זה של ויברניום הוא מוטגן רב-עוצמה היות שהוא פולט קרינה רדיואקטיבית. חשיפה לוויברניום הובילה למוטציה של ילידי ואקאנדה רבים. הקרינה שלו גם חלחלה לחי והצומח של ואקאנדה, כולל הפרי בצורת לב שנאכל על ידי חברי כת הפנתרים השחורים והגורילה הלבנה שבשרה נאכל על ידי חברי כת גורילה הלבנה. שניהם מעניקים יכולות על-אנושיות למי שאוכל מהם.

הוא תואר גם כמשפר אנרגיות מיסטיות באופן דרמטי וכחומר שקיים גם במישור הארצי ובד בבד גם במישור האסטראלי.

הסוג האנטארקטי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ידוע יותר בשם אנטי-מתכת, איזוטופ זה נמצא בארץ הפראית. האיזוטופ הזה מייצר תנודות באורך גל מסוים ששוברות את הקשרים המולקולריים במתכות אחרות, מה שגרם להן להינמס ללא קשר לטמפרטורה. אם כמויות אדירות של אנטי-מתכת נאספות יחד, הוויברציות מוגברות פי כמה וכמה. האנטי-מתכת מסוגל להפוך לצורה מלאכותית ולא יציבה של הסוג הואקאנדי של הוויברניום באמצעות הפצצת חלקיקים. אם מניחים ויברניום ואקאנדי ואנטי-מתכת אחד ליד השני, הוויברניום הואקאנדי יספוג את התנודות של האנטי-מתכת ויישאר מוצק.

סרטן ויברניום

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כאשר פגם תת-מולקולרי קטן הוכנס במגן של קפטן אמריקה, כל פגיעה בו השפיעה לאורך השנים והתפשטה למולקולות שכנות. הפגם גדל עד שהקשרים המולקולריים של המגן התפרקו לחלוטין, והמגן התנפץ. ההשפעה המנפצת המשיכה להתפשט בוויברניום בכל העולם, אפילו ללא קשר למגן. דבר זה יצר "סרטן" ויברניום - גל הדף שהתרבה ברחבי העולם ופוצץ באלימות כל ויברניום בנמצא, ממאגרי ויברניום עד לרכיבים של ספינות וציוד. גל ההדף עשה את דרכו לעבר תל הוויברניום הגדול בוואקאנדה, ובמידה והיה מגיע, היה נוצר פיצוץ אשר היה עלול להחריב את העולם. בעזרה שלא מדעת של הנבל קלו, קפטן אמריקה היה מסוגל לעצור את הסרטן ולשחזר את המגן לצורתו המקורית.

שימושים בולטים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשל אופיו של הוויברניום הוא נמצא בשימוש של רבים ביקום מארוול כולל: (הערה: ויברניום מהסוג הואקאנדי נקרא בפשטות ויברניום; ויברניום מהסוג האנטארקטי מכונה אנטי-מתכת או ויברניום אנטארקטי)

  • השימוש הידוע ביותר הוא בבניית המגן של קפטן אמריקה.[8] מדובר בסגסוגת עמידה מאוד המשלבת בין ויברניום וברזל, שנוצרה על ידי ד"ר מיירון מקליין. הנוסחה לא שוחזרה למרות הניסיונות הרבים שנעשו בנדון.
  • לאחר שסטיב רוג'רס התפטר מתפקיד קפטן אמריקה,[9] הפנתר השחור שלח לו מגן חדש מוויברניום טהור.[10] כאשר רוג'רס קיבל מחדש את תפקידו כקפטן אמריקה, מגן הוויברניום ניתן לסוכן ארצות הברית.[11]
  • כסוכן ארצות הברית, ג'ון ווקר השתמש גם בשני מגיני ויברניום אחרים: ב"מגן הנשר" הוא משתמש כחבר השופטים[12] וב"מגן הכוכב" הוא משתמש כחבר של "הפולשים החדשים".[13]
  • הפנתר השחור משתמש במיקרו-מארג מוויברניום במדים שלו כדי "לגזול" מאובייקטים שבאים איתה במגע את המומנטום שלהם.[14] מארג מיוחד זה מסוגל לספוג דקירות, אם כי ניתן לפצוע אותו אם התוקף חותך לאורך המארג של המדים. מעבר לכך הוא משתמש בוויברניום בסוליות נעליו מה שמאפשר לו לשרוד נפילה של כמה קומות, ואם ניתן לו מספיק מומנטום, הפנתר גם יכול לטפס על קירות או לרחף על פני המים. הוויברניום יכול לשמש גם כדי לנפץ או להחליש עצמים, באמצעות בעיטות בהם עם המגפיים. הוא גם השתמש בסוג השני של אנטי-מתכת בטפרים הנשלפים בתחפושת שלו.
  • לחבר האקס-מן ג'נטל יש קעקועי ויברניום שעוזרים לו לשלוט בכוחותיו

תקריות שבהן היה מעורב ויברניום

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • משלחות אדם גילו את האנטי-מתכת באנטארקטיקה בשנת 1915.
  • הסיפור "דגל אבותינו", שמתרחש במהלך מלחמת העולם השנייה, מספר כיצד הפנתר השחור, קפטן אמריקה, פיורי והקומנדו המייללים שלו נלחמים בנאצים שרוצים לגנוב ויברניום מוואקאנדה.
  • חייזרים מגזע הסקרול שעבדו ילידים בארץ הפראית כדי שיכרו בשבילם אנטי-מתכת.
  • במאמץ לשחזר את הרכב הוויברניום המיוחד של המגן של קפטן אמריקה, ד"ר מיירון מקליין יצר הרכב את מתכת האדמנטיום.
  • פארניבל פלאנדר, אחיו המרושע של קא-זר, תכנן להשתמש בוויברניום להכנת נשק שבעזרתו יוכל להשתלט על העולם.
  • דיאבלו הפך לשליט של טיירה דל מייז - מדינה דרום אמריקנית בדיונית - בשביל מאגרי הוויברניום הגדולים שהיו שם. בעוד האו"ם החליט שלא להתערב בענייניה הפנימיים של המדינה, קנדה חשבה אחרת ושלחה את קבוצת אלפא פלייט לחקור.
  • כשדוקטור דום קיבל גישה למאגרי הוויברניום של ואקאנדה, טצ'אלה הפעיל מנגנון אל-כשל שהפך את כל הוויברניום המעובד ללא-פעיל.
  • הוויברניום כנראה שימש ליצירת הקרבונדיום, מתכת רעילה שנוצרה בניסיון ליצור אדמנטיום.

אזכור במדיות אחרות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מתכת הוויברניום מופיעה בסרטי היקום הקולנועי של מארוול ומוזכרת לראשונה בשמה בסרט "קפטן אמריקה". הווארד סטארק, אביו של טוני סטארק, מציין שהויברניום חזק יותר מפלדה, שוקל כשליש ממנה וכן הוא סופג ויברציות. נעשה שימוש בכל הוויברניום שברשותו כדי להכין את המגן של קפטן אמריקה. בסרט "הנוקמים", המגן של קפטן אמריקה הוא חזק דיו כדי לספוג ולהדוף את התקפת המיולניר של תור, ובסרט "קפטן אמריקה: חייל החורף", נראה המגן כשהוא מסוגל לרכך את נפילתו של קפטן אמריקה מגובה רב. בסרט "הנוקמים: עידן אולטרון", אולטרון משתמש בויברניום שהשיג מיוליסס קלו למטרות שונות, בין היתר יצירתו של האנדרואיד ויז'ן. בסרט "קפטן אמריקה: מלחמת האזרחים", חליפתו של הפנתר השחור עשויה כולה מאריג ויברניום וכוללת טופרים נשלפים. בסרט "הפנתר השחור", מתגלה כי אומת מולדתו של הפנתר השחור, ואקאנדה, נבנתה על מקום התרסקותו של מטאור ויברניום לפני מיליוני שנים, כאשר נעשה שימוש במתכת כדי ליצור ולתפעל את הטכנולוגיה המתקדמת של האומה. זאת ועוד, אריג הוויברניום ממנו עשויה חליפתו של הפנתר השחור מסוגלת לאגור אנרגיה קינטית ואז לשחרר אותה בפרץ אנרגיה הרסני.

מתכת הוויברניום בעולם האמיתי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2016, חברת "היפרלופ טכנולוגיות תחבורה" פיתחה רכיב חכם לו קראה בשם "ויברניום". רכיב זה בנוי מסיב פחמן קל המחזק שילדת רכבים ומונע נזקים העלולים לפגוע בנוסעים. החברה מציינת שחומר הוויברניום שלה חזק פי שמונה מאלומיניום רגיל ופי עשרה מפלדה. המרכיב החכם מסוגל לשדר מידע נחוץ בנוגע לטמפרטורה, מידת היציבות והשלמות של הרכב באופן אלחוטי ובאופן מיידי.[15]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Daredevil #13, February 1966
  2. ^ Fantastic Four #53, August 1966
  3. ^ Captain America #302-303, February-March 1985
  4. ^ Avengers #66, July 1969
  5. ^ New Avengers #41, July 2008
  6. ^ Doomwar #1-6, April-October 2010
  7. ^ 7 Things You Need To Know About The Marvel Universe Before Seeing Iron Man 2, Eric Eisenberg, May 5th 2010
  8. ^ Wham! bang! Marvel kills off Captain America, Dan Glaister, March 8th 2007
  9. ^ Captain America #332, August 1987
  10. ^ Captain America #342, June 1988
  11. ^ Captain America #354, June 1989
  12. ^ Thunderbolts #7, October 1997
  13. ^ New Invaders #1, October 2004
  14. ^ Tpull's Weekly Marvel Comics Review, September 1st 2007
  15. ^ Hyperloop startup selects Vibranium for pods because it’s good enough for Captain America, Andrew J. Hawkins, May 24th 2016