ז'ירז'ור היא שיטת דיג שבה משתמש הדייג בחכה ובפתיון מלאכותי שאותו מניע הדייג במים על מנת לדמות דג בתנועה. מקור המילה ז'ירז'ור הוא במילה הערבית "ז'ר" שמשמעותה "לגרור".[1] בשיטה זו משתמשים דייגים חובבים ואין בה שימוש בדיג מסחרי הנזקק ללכידה של כמות דגים גדולה בזמן קצר.
דיג בז'ירז'ור מתבצע באמצעות חכה המצוידת ברולר, וחוט דיג שבקצהו פתיון מלאכותי המכונה לעיתים ז'רז'רה או ז'ורז'רה. אל הפתיון מוצמדות קרסים חדות שבהן נתפסים הדגים. הדייג מטיל את הפתיון למים, ולאחר מכן, בעזרת סיבוב הרולר, מושך את חוט הדיג ואיתו את הפתיון. תנועת הפתיון במים מדמה דג שוחה ודגים גדולים המנסים לתפוס את הדמוי עשויים להיתפס בקרסים שעליו. ישנם דגים שלא ניתן ללכוד בשיטה זו שכן היא מיועדת בעיקרה ללכידת דגים טורפים.
בניגוד לדיג בעזרת פתיונות טבעיים, ז'ירז'ור היא שיטת דיג אקטיבית: הדייג אוחז בחכה כל משך הדיג; הוא מטיל את הדמוי למים, מגלגל את החוט וחוזר חלילה. על כן, כדי לא להכביד על הדייג חכות המיועדות לדיג בז'ירז'ור הן קלות משקל. מאפיין נוסף של חכות אלו הוא משקלי ההטלה שלהן. לכל חכה ישנו משקל מינימלי שניתן להטיל באמצעותה, ומשקל מקסימלי שהטלה של משקל גדול ממנו עשויה לשבור את החכה או לגרום לה נזק. ככל שמשקל ההטלה גדול יותר החכה כבדה יותר, אך גם חזקה יותר ומאפשרת שימוש בדמויים גדולים יותר כך שניתן לתפוס דגים גדולים יותר. מקובל לחלק את סגנון הז'ירז'ור לכמה קטגוריות על פי משקלי ההטלה:[2]
לדמויים מספר מאפיינים בעלי חשיבות: