פעילות | קידום ערכי הדמוקרטיה והיהדות בישראל |
---|---|
מדינה | ישראל |
מנכ"ל | יגאל מרזל |
תקופת הפעילות | 1958–הווה (כ־66 שנים) |
www | |
יד הנדיב (נקראת גם: קרן רוטשילד) היא קרן נדבנית של משפחת רוטשילד בישראל.
יד הנדיב שמה לה למטרה יצירת משאבים לשם קידום ישראל כחברה דמוקרטית, תוססת ובריאה המחויבת לערכים יהודיים ולשוויון הזדמנויות למען כל תושביה, וזאת על מנת להמשיך ולפתח את המסורת הפילנתרופית של משפחת רוטשילד. יד הנדיב פועלת בכמה תחומים מרכזיים: חינוך, סביבה, מצוינות אקדמית, החברה הערבית והספרייה הלאומית.
יד הנדיב הוקמה לזכרו של הברון אדמונד ג'יימס דה רוטשילד (שכונה "הנדיב הידוע"), וממשיכה את רוחו ומורשתו. הקרן, שהוקמה במתכונתה הנוכחית ב-1958, פועלת בהנהגת חבר נאמנים, בהובלה של בני משפחת רוטשילד.
יושבת הראש הראשונה שלה הייתה דורותי דה רוטשילד והיא שימשה בתפקיד עד לשנת 1988. בשנת 1989 התמנה לורד ג'ייקוב רוטשילד ליושב ראש והוא שימש בתפקיד זה עד לפטירתו בפברואר 2024. המנכ"ל הוא אריאל וייס.
יד הנדיב סייעה לאורך השנים, בהקמתם של בניין משכן הכנסת בשנת 1966, בניין בית המשפט העליון, הטלוויזיה החינוכית, האוניברסיטה הפתוחה, המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט"ח), חמד"ע, המרכז למוזיקה ירושלים שבמשכנות שאננים, המכון הישראלי ללימודים מתקדמים באוניברסיטה העברית[1], המכון לחקר המים בטכניון[2], הקרן לבריאות וסביבה, המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית (אבני-ראשה), מאגר העמותות - גיידסטאר, ספרייה אזורית גזר, כפר הנוער מנוף ועוד.
בנוסף, יד הנדיב מממנת את פעילות גני רמת הנדיב, מקום קבורתם של הברון אדמונד והברונית אדלייד דה רוטשילד, ושותפה למיזם חידוש הספרייה הלאומית[3].
יד הנדיב מעניקה גם את מלגות רוטשילד ואת פרסי רוטשילד (פרס רוטשילד ופרס רוטשילד לחינוך).
הפעילות הנוכחית של הקרן מתמקדת בארבעה תחומי ליבה: מצוינות אקדמית, חינוך, סביבה, וחברה ערבית:
יד הנדיב, פועלת יחד עם הספרייה הלאומית וממשלת ישראל על מנת לסייע לספרייה הלאומית בתהליך התחדשותה. במסגרת התהליך מונגשים נכסי הספרייה לציבור החדש ברשת האינטרנט ובמשכנה החדש של הספרייה. משכן הספרייה החדש, אשר תוכנן על ידי משרד האדריכלים השווייצרי הרצוג ודה מרון, זוכי פרס פריצקר לשנת 2001, משלב אולמות קריאה וחדרי סמינרים למחקר ועיון יחד עם גלריות תצוגה, אודיטוריום, מתחם ילדים ונוער ומרכז מבקרים לפעילויות תרבות וחינוך. המבנה החדש שהוקם בירושלים, במגרש שהוקצה למטרה זו על ידי ממשלת ישראל, למרגלות משכן הכנסת ובשכנות למוזיאון ישראל, כולל גם מתקני אחסון אוטומטיים מאובטחים ומאוקלמים לשמירת אוצרות הספרייה, משרדים ומעבדות שימור ודיגיטציה[9].
רמת הנדיב היא מקום מנוחתם האחרון של הברון אדמונד דה רוטשילד ואשתו אדלאיד (עדה). מדי שנה עוברים בשעריו יותר מחצי מיליון איש, מבקרים בגן הזיכרון ונהנים מפארק הטבע. גן ההנצחה ופארק הטבע רמת הנדיב נפתחו לציבור בשנת 1954. הוא משתרע על שטח של כ-5 קמ"ר, והיקפו כ-10,000 מטרים. בשנת 2008 פתחה רמת הנדיב מרכז מבקרים חדש בעיצובה של עדה כרמי-מלמד. הביתן הוא הבניין הציבורי הראשון בישראל אשר זכה לתו תקן LEED האמריקני של בנייה ירוקה.
בשנת 2018 פרסמה קרן רוטשילד, שהחליטה על השקעת 5% מתקציב ההשקעות של הקרן - סכום של כ-50 מיליון שקלים בשנה - בתחומי השקעות האימפקט, המהוות שילוב בין השקעות סטנדרטיות, לצורכי רווח, לבין מטרות חברתיות[10].
הקרן מעניקה פרסים ומלגות בתחומי המחקר המדעי במספר תוכניות:
פרס רוטשילד מוענק מאז שנת 1959 למדענים בכירים עבור עבודת מחקר מקורית ויוצאת דופן.
תוכנית מלגות רוטשילד נוסדה ב-1979 במטרה לסייע לחוקרים צעירים מצטיינים ובעלי פוטנציאל יוצא דופן להתקדם בתחום עיסוק המדעי. מלגות רוטשילד מוענקות לבעלי תואר שלישי המעוניינים להמשיך ללימוד בתר-דוקטורט מחוץ לישראל. על פי אתר יד הנדיב: מרבית מקבלי המלגה השתלבו במוסדות אקדמיים בישראל, ביניהם זכו למעמד מוביל בתחומם וכמה מהם אף ממלאים תפקידי הנהגה אקדמיים בארץ[11].
פרס רוטשילד לחינוך לזכר מקס רואו למורים התורמים תרומה בולטת בתחום החינוך בישראל.
פרסי מיכאל ברונו לחוקרים מצטיינים מתחת לגיל 50 שזוהו כבעלי פוטנציאל לפריצת דרך בתחומם.