שפה רשמית | English |
---|---|
תקופת הפעילות | 1957–הווה (כ־68 שנים) |
www | |
ידידי ישראל במפלגת הלייבור היא קבוצה בפרלמנט של הממלכה המאוחדת הפועלת לקדם את היחסים בין בריטניה וישראל, ומבקשת לחזק את הקשרים בין מפלגת הלייבור הבריטית למפלגת העבודה הישראלית. הקבוצה תומכת בפתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני, כשישראל מוכרת ובטוחה בגבולותיה, ובהקמת מדינה פלסטינית בת קיימא. נכון ליולי 2000, רבע מחברי הפרלנמט של הלייבור חברים בקבוצה.
קבוצת ידידי ישראל במפלגת הלייבור נוסדה בוועידת מפלגת הלייבור ב-1957[1], על ידי קבוצה של חברי המפלגה אוהדי ישראל, ביניהם ריצ'רד קרוסמן ששימש בתפקיד הלורד נשיא המועצה[2]. במטרה לחזק את הקשר בין מפלגת הלייבור למפלגת העבודה הישראלית, ולפעול למען ישראל בבריטניה[3]. במשך שנים רבות שימש כמזכיר הכללי של הקבוצה סידני גולדברג, שבמקביל עמד גם בראש תנועת הלייבור היהודית (שפעלה תחילה בשם "פועלי ציון בבריטניה")(אנ')[4].
בשנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20 ארגנה הקבוצה מדי שנה ביקורים של משלחות בישראל[5], וביקורים של ראשי מפלגת העבדוה הישראלית בבריטניה[6]. בנוסף נהג מנהיג הלייבור לנאום בפני מפגש חברי הקבוצה מדי שנה[7].
בינואר 1971 ערכה הקבוצה ביקור בישראל עם משלחת בת 30 חברים, ביניהם חברי הפרלמנט חבריטי וחברי ביתי הלורדים, מנהיגי איגודים מקצועיים ומנהיגי לייבור ברשויות המקומיות בבריטניה[8].
בינואר 1972 ערכה הקבוצה ביקור בישראל עם משלחת שכללה 21 חברים, ובתוכם 11 חברי פרלמנט. חברי הקבוצה נפגשו עם ראש הממשלה גולדה מאיר, סגן ראש הממשלה ושר החינוך והתרבות יגאל אלון, יושב ראש הכנסת, שר חחוץ וראשי ההסתדרות ומפלגת העבודה[9]. בנוסף השתתפה המשלחת בסימפוזיון בקיבוץ גינוסר[10].
במרץ 1974 חברה הקבוצה, איוור ריצ'רדס, מונה לשגריר בריטניה באו"ם, שהוא בעל זכות ווטו על החלטות מועצת הביטחון של האומות המאוחדות[11]. בקיץ 1974 ארכנה הקבוצה ביקור בישראל של משלחת של צעירי מפלגת הלייבור[12].
בשנות ה-80 של המאה ה-20 חלה ירידה בתמיכה של חברי מפלגת הלייבור בישראל, כולל חברי פרלמנט יהודים דוגמת ג'רלד קאופמן[13], וכתוצאה מכך בפעילות הקבוצה, זאת בעקבות המשך השליטה של ישראל בשטחים והקיפאון בתהליך המדיני[14].
בשנת 2003, הקבוצה תיארה את עצמה כ"קבוצת שדלנות הפועלת במסגרת מפלגת הלייבור הבריטית לקידום מדינת ישראל"[15]. בנובמבר 2003 ארגנה הקבוצה סמינר על תהליך השלום ויישום "מפת הדרכים" בהשתתפות משלחות מישראל והרשות הפלסטינית נפגשו אתמול עם ג'ונתן פאואל, ראש לשכתו של ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, לשיחות על תהליך השלום ויישום "מפת הדרכים". בה נכח גם הלורד מייקל לוי, שליחו של ראשא ממשלת בריטניה בלייר למזרח התיכון[16],
בין השנים 2001–2009, הקבוצה נתנה חסות לביקור בישראל של כ-60 חברי פרלמנט, יותר מכל קבוצת שדולה אחרת[17].
בשנת 2011, הקבוצה אימצה אסטרטגיה חדשה של הפיכה לארגון חברות רחב יותר ולפעול תחת הסיסמה "לייבור לקראת פתרון שתי מדינות".
באוקטובר 2014, בכירים במפלגת העבודה הישראלית, וידידי ישראל במפלגת הלייבור פועלו יחד במטרה לשכנע חברי פרלמנט בריטים מהמפלגה להתנגד או להימנע בהצבעה בפרלמנט בלונדון, בנוגע להכרה במדינה פלסטינית[18].אף שהיה מדובר בצעד עם משמעות סמלית בלבד, שלא היה מחייב את הממשלה הבריטית שהתנגדה להצבעה[19]. למרות זאת ההצעה להכיר במדינה פלסטינית עברה ברוב של 274 תומכים מול 12 התנגדים[20].
עם עלייתו להנהגת מפלגת הלייבור, בספטמבר 2015, של ג'רמי קורבין, שהוא בעל היסטוריה של תמיכה בפלסטינים, היחסים בין הקבוצה להנהגת המפלגה הידרדרו.
לאחר הבחירות הכלליות בבריטניה ב-2015 ירד מספר חברי הקבוצה, לאחר שרבים מחבריה איבדו את מושביהם בבחירות. ב-2016, הקבוצה הודיעה כי הכפילה את מספר התומכים הפרלמנטריים שלה, ודיווחה כי 65 חברי פרלמנט התחייבו לתמוך בקבוצה, בתקופה שבה חברי פרלמנט רבים מרדו בהנהגת המפלגה. הקבוצה מיתגה את עצמה מחדש כ"ידידי ישראל במפלגת הלייבור: עבור ישראל, עבור פלסטין, למען השלום".
בתחילת 2017, רשת אל-ג'זירה שידרה סרט תיעודי בן ארבעה חלקים בשם "השדולה", שחקר היבטים של השדולה הישראלית בבריטניה, במיוחד הקשורים למפלגת הלייבור. חבר מצוות שגרירות ישראל, שי מסוט, תועד "זומם" להפיל חברי פרלמנט בריטיים המצדדים בהכרה במדינה פלסטינית; קישוריו לידידי ישראל במפלגת הלייבור הועמדו תחת אור הזרקורים, כולל התייחסות לזמינות של מיליון ליש"ט מממשלת ישראל[21].
במרץ 2018, ידידי ישראל במפלגת הלייבור, יחד עם מועצת הצירים של יהודי בריטניה ומועצת המנהיגות היהודית, השתתפו במחאה ביקורתית על הנהגת קורבין, וקבעו כי אנטישמיות נוכחת במפלגת הלייבור[22].
לאחר הבחירות הכלליות בממלכה המאוחדת 2024, שני חברים בקבוצה נושאים בתפקידים בכירים בממשלה, ראש הממשלה קיר סטארמר שחבר בקבוצה מאז נבחר לראשונה לפרלמנט ב-2015 ושרת האוצר רייצ'ל ריבס.
מימון פעילות הקבוצה מגיע בעיקר מתרומות של נדבנים יהודים בבריטניה. במשך שנים רבות איל הימורים סיריל שטיין ואיש העסקים היהודי טרבור צ'ין תרמו לפעילות הקבוצה. השניים גם תרמו לקבוצה המקבילה של המפלגה השמרנית -ידידי ישראל במפלגה השמרנית[23].