יום הצבא (פולין)

יום הצבא
Święto Wojska Polskiego
המצעד הצבאי המרכזי בורשה, 2008
המצעד הצבאי המרכזי בורשה, 2008
המצעד הצבאי המרכזי בורשה, 2008
מדינה פולין עריכת הנתון בוויקינתונים
סוג חג לאומי
סיבה ניצחון הצבא הפולני בקרב וורשה
סמלים דגל פולין, סמל פולין, אדום ולבן
חוגגים פוליןפולין פולין
חגיגות מצעדים צבאיים, טקסי זיכרון, קונצרטים, מופעי זיקוקים
מתקשר עם חג העצמאות הלאומי
מועד
תאריך 15 באוגוסט
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יום הצבא הפולני או בשמו הרשמי חג הצבא הפולניפולנית: Święto Wojska Polskiego) הוא החג הרשמי של הכוחות המזוינים של פולין. החג נחגג מדי שנה ב-15 באוגוסט, יום הניצחון בקרב ורשה שנערך במסגרת המלחמה הפולנית סובייטית, והוא יום שבתון. באותו היום מתקיים במקביל חג עליית מרים.

במהלך המלחמה הפולנית-סובייטית, במה שנודע כ"נס על הוויסלה", הצבא הפולני בפיקודו של המרשל יוזף פילסודסקי הדף בהצלחה מתקפה של הצבא האדום מחוץ לוורשה באמצע אוגוסט 1920. תבוסת הצבא הרוסי הבטיחה את הגנתה של הבירה ורשה ולמעשה את הישרדות הרפובליקה הפולנית השנייה שקמה זה לא מכבר. לזכר ניצחון פולין על הצבא האדום, קבע שר הצבא סטניסלב שפטיצקי (פול') את חג החייל (בפולנית: Święta Żołnierza), ב-1923 כחג ציבורי.[1] בהכרזת החג, הצהיר שפטיצקי כי, "ביום השנה לתבוסה הבלתי נשכחת של המתקפה הבולשביקית על ורשה, אנו מכבדים את זכרם של ההרוגים בקרבות עם אויבים לאורך כל הדורות ולמען עצמאות פולין." התאריך 15 באוגוסט נבחר כיוון שהוא עלה בקנה אחד עם מתקפת הערב של דיביזיית ההרים ה-21 על הצבא הסובייטי, מתקפה שבסופו של דבר הובילה לנסיגה כללית של הצבא האדום חזרה לכיוון ברית המועצות ובראייה מקיפה למניעת נפילתה של פולין לידי שלטון קומוניסטי פרו-סובייטי.

חג החייל נשאר באופן רשמי בתוקף עד 1947, כאשר הממשלה הקומוניסטית החדשה של הרפובליקה העממית הפולנית הפסיקה את המסורת.[2] בשנת 1950 העבירה מועצת השרים תחת ראש הממשלה יוזף סירנקייביץ' תקנות לשינוי שם החג ליום הצבא הפולני ותאריך החג שונה ל-12 באוקטובר לציון יום השנה של דיביזיית הרגלים הפולנית הראשונה ע"ש תדאוש קושצ'יושקו, שאורגנה על ידי ברית המועצות ונלחמה נגד הצבא הגרמני בקרב לנינו באוקטובר 1943.[3] הדבר במסגרת רצון של הממשלה הפולנית הקומוניסטית למחוק או לכל הפחות להתעלם מהנרטיב ההיסטורי שהתגבש במהלך קיומה של הרפובליקה הפולנית השנייה ובכלל זה של ניצחון צבאי פולני על ברית המועצות והאדרת הפסדו של הצבא האדום. לאחר הקמתה של הרפובליקה השלישית (פולין המודרנית) בעקבות התמוטטות המשטר הקומוניסטי באירועי 1989, אישר ב-30 ביולי 1992 הבית התחתון של הפרלמנט הפולני, הסיים, את החזרת יום הצבא לתאריך ולמשמעות המקוריים של 15 באוגוסט.

יום הצבא נחגג ברחבי פולין, עם מצעדים צבאיים, הנצחה לאנשי צבא פולין לדורותיהם, חיילי מילואים וחללים. כיוון שהחג חופף ליום העלייה, הכנסיות ברחבי המדינה מציינות את זכר החללים של צבא פולין. בנוסף, מתקיימים מספר אירועים בנושאי צבאי ברבות מהעיירות והערים הגדולות של המדינה, כולל טקסים, פתיחת מספר בסיסי צבא והדגמות ציוד לציבור הרחב.

בבירה וורשה מציינים את החג במספר אירועים ממלכתיים בהשתתפות נשיא פולין שמשמש כמפקד העליון של הכוחות המזוינים ובניהם טקס הענקת דרגות לקצינים בארמון הנשיאות וטקס בהנצחות ליד קבר החייל האלמוני בכיכר פילסודסקי. בנוסף, באופן מסורתי מתקיים בוורשה המצעד הצבאי המרכזי הנערך בדרך כלל לאורך שדרת אוייזדוב (ורשה) (פול'). אנשי שירות פעילים כמו גם מילואים משתתפים באירועים רבים, אליהם מצטרפים לעיתים קרובות מתנדבים המופיעים במדי צבא היסטוריים ששימשו את צבא פולין לאורך הדורות.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יום הצבא בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]