כלכלה וירטואלית היא כלכלה המתרחשת בעולמות וירטואליים, לרוב הכוונה לסחר של חפצים במשחקי מחשב. רוב האנשים משתתפים בכלכלה כזו כבידור ולא כצורך, למרות זאת יש המשתתפים בכלכלה וירטואלית על מנת להשיג רווח בעולם האמיתי.
עם התפתחות הטכנולוגיה, כלכלת הרשת, כזו שרשת האינטרנט היא מרכיב מרכזי בקיומה, הופכת להיות חלק מרכזי מהפעילות הכלכלית העולמית. מודלים כלכליים חדשים נבנים על בסיס מערכות אלו, כמו כלכלת משתפים (Sharing Economy), כלכלה מבוססת נתונים (Data-driven Economy) וכלכלת מטבעות דיגיטליים (Cryptocurrency Economy). כלכלת המשתפים מאפשרת לאנשים לשתף ולהשתמש במשאבים בצורה יעילה יותר, למשל בנסיעות משותפות (כגון Uber) או השכרת דירות לטווח קצר (כגון Airbnb)[1]. כלכלה מבוססת נתונים מנצלת מידע ונתונים גדולים (Big data) כדי לשפר תהליכים עסקיים, לחזות מגמות ולייעל את השירותים המוצעים. כלכלת המטבעות הדיגיטליים מאפשרת ביצוע עסקאות פיננסיות מאובטחות וחסכוניות באמצעות טכנולוגיית בלוקצ'יין, המספקת שקיפות ואבטחה גבוהות[2]. בדומה לפעילות כלכלית זו, המתבצעת באמצעות האינטרנט אך מוצריה ממשיים, משחקי רשת מרובי משתתפים מאפשרים בכלים דומים כלכלה וירטואלית שמוצריה וירטואליים.
מכיוון שברוב המשחקים, בכסף הווירטואלי ניתן לקנות חפצים שעוזרים בהשגת עוד כסף וירטואלי, ניתן להגדיר את הכסף הווירטואלי כהון. לרוב מחיר החפצים נקבע על ידי היצע וביקוש, כשאת ההיצע קובעת החברה המנהלת את העולם הווירטואלי.
השלב האחרון הוא השלב שבו השחקן רוכש בכסף אמיתי כלכלה וירטואלית. לשם כך על מפתח המשחק להכניס אתגרים המחייבים שימוש באביזרים מתקדמים יותר שאותם לא ניתן לקנות במטבע רך אלא רק ב'מטבע קשה' (מטבע שאותו ניתן לקנות אבל לא למצוא או להרוויח).