מאטץ' קאט (מאנגלית: Match cut; בתרגום חופשי: "חיתוך תואם") הוא מונח בעריכה קולנועית המתאר מעבר חד בין שני שוטים שבו קיים דמיון ויזואלי בין מה שמסיים את השוט הראשון ומה שמופיע בתחילת השוט הבא. המעבר יכול להיות בין שני אובייקטים שונים, שני מקומות שונים או כל שני מוטיבים ויזואליים תואמים, והוא מסייע לבסס המשכיות חזקה של פעולה מסוימת, וקשר מטפורי בין שני השוטים.
ככל שהדמיון בין השוטים בולט יותר (למרות קיומו של הבדל "טבעי" בין האלמנטים) כך מודגשת יותר יצירת המשמעות הסמלית כתוצאה מפעולת העריכה הסינתטית.
קיימים מספר סוגים של חיתוכים תואמים, כגון חיתוכים המתבססים על צורות או דימויים ויזואליים זהים בין שני השוטים, חיתוכים המתבססים על תנועה זהה בין שני השוטים או חיתוכים המתבססים על סאונד דומה בשני השוטים.
אחד ההבדלים המרכזיים בין קאט (חיתוך) רגיל לבין חיתום תואם הוא היווצרותו של קשר עמוק בעת החיתוך בין שני אירועים או רעיונות שנחשבים נפרדים, ובעקבות השימוש במאטץ' קאט נוצר ביניהם חיבור סמלי ורעיוני חדש[2]. בעת יצירת החיבור החדש באמצעות החיתוך היוצרים נשענים על מושג הסאבטקסט וכך יוצרים השפעה חזקה על הצופה דרך משמעויות סמליות הנוצרות בין שני השוטים המחוברים.
בסרט של סטנלי קובריק "אודיסאה בחלל" ישנו שימוש בולט במאטץ' קאט, בעת המעבר בין שוט העצם הנזרקת באוויר לבין ספינת החלל במעופה בסצנה המתרחשת שנים רבות לאחר מכן[3].
בסרט האזרח קיין של הבמאי אורסון ולס קיים שימוש בטכניקה זו מספר פעמים בסיקוונס הפתיחה של הסרט. החיתוכים מאפשרים מעבר בתוך אחוזתו של גיבור הסרט.
סרט נוסף בו נעשה שימוש בולט בטכניקת חיתוך זו הוא לורנס איש ערב, בו מבוצע חיתוך בין שוט ובו לורנס מכבה גפרור לבין שוט של זריחת השמש במדבר. לחיתוך זה השפעות מסרטי הגל החדש הצרפתי[4].
{{cite web}}
: (עזרה)