מבחן רומברג הוא חלק מבדיקה גופנית המבוצעת בדרך כלל על ידי רופאים, ובעיקר כחלק מהבדיקה נוירולוגית. המבחן נועד להבדיל בין הפרעות בתפקוד המוח הקטן להפרעות בתחושת המצב. לעיתים עושים שימוש במבחן רומברג כדי לבדוק האם אדם מצוי בהשפעת אלכוהול, מאחר שהשפעה מוקדמת של אלכוהול על מערכת העצבים היא על תפקוד המוח הקטן[1].
המבחן נקרא על שם הנוירולוג הגרמני יהודי מוריץ היינריך רומברג (1795–1873) אשר גילה גם את תסמונת פארי - רומברג הקרויה על שמו.
מבחן רומברג מבוצע בשני שלבים:
כיוון שהבודק מבקש לראות האם הנבדק מאבד את שיווי משקלו כאשר עיניו עצומות, חשוב שהבודק יתכונן לאפשרות שיצטרך לתפוס את הנבדק ולמנוע את נפילתו. לנבדקים בעלי משקל גוף גבוה, רצוי אף שהבודק יסתייע בעזרה נוספת.
אנשים ללא פגיעה נוירולוגית יוכלו לעמוד ברגליים צמודות כשעיניהם פקוחות, וגם כשהם עוצמים את עיניהם. האפשרויות האחרות הן:
וריאציה נוספת שהתווספה במשך השנים למבחן רומברג המקורי היא "רומברג מחודד", הביצוע הוא זהה למבחן רומברג רק מבוצע עם רגליים בעמידת טאנדם (עקב בצד אגודל).
שמירה על שיווי משקל כאשר עומדים במקום אחד, תלויה בהולכה חושית תקינה, בעיבוד מוחי של המידע התחושתי הזה ושילובו במרכזים המוחיים המפקחים על שרירי השלד, ובהולכה מוטורית תקינה.
המסרים החושיים העיקריים במצב זה הם:
האינטגרציה של החושים האלה לשמירה על היציבות מתבצעת במוח הקטן, וזה שולח מידע למרכזים המוטוריים במוח הגדול לתיקון וויסות הפקודות המוטוריות שלו, ובכך שמירה על החזרי היציבה ושיווי המשקל של הגוף.
השלב הראשון של המבחן (עמידה בעיניים פקוחות) מדגים כי לפחות אחד משני החושים תקין וכי האינטגרציה החושית-מוטורית במוח הקטן תקינה.
בשלב השני, מסירים את חוש הראייה על ידי עצימת העיניים. במידה ותחושת המצב תקינה, עדיין יישמר שיווי המשקל. אבל במידה ויש הפרעה בתחושה הזו, אזי חסרים שני החושים והנבדק יאבד את שיווי המשקל וייפול.
מבחן רומברג איננו מבחן הבודק תפקוד מוחי, כפי שרבים טועים לחשוב. נבדקים הסובלים מאטקסיה בשל פגיעה במוח הקטן יתקשו בדרך כלל לשמור על שיווי משקל גם בעיניים פקוחות ולכן לא ניתן לבצע בנבדקים כאלה את מבחן רומברג ולא ניתן לתאר חולה הסובל מאטקסיה צרברלית כ"רומברג חיובי". מבחן רומברג נועד לבדוק אך ורק את תקינות הולכת של תחושת המצב.
מבחן רומברג הוא חיובי במצבים מסוימים הגורמים לפגיעה בתחושת המצב, כגון: