מדד העוצמה היחסית ובאנגלית (Relative Strength Index (RSI הוא מתנד (אוסצילטור) בו נעשה שימוש בשיטת הניתוח הטכני. המתנד מראה את עוצמת המחיר על ידי השוואה בין תנודות מעלה ומטה של מחירי הסגירה של נייר הערך.
ה-RSI פופולרי משום שקל יחסית לפרש את משמעותו. הוא פותח בשנת 1978 על ידי ולס ויילדר ופורסם בחוברת מקצועית שעוסקת במחירי סחורות עתידיות. פיתוח נוסף הופיע בספרו מאותה שנה בשם New Concepts in Technical Trading Systems.
המונח עוצמה יחסית עשוי להתייחס גם לעוצמת נייר הערך ביחס לשוק הכולל או לענף אליו משתייך הנייר. לדוגמה מניה שעולה ב-2% כאשר יתר השוק עולה ב-1%. ערך זה איננו מתייחס לאבחנה זו ביחס לשוק או לענף.
דרך החישוב: עבור כל יום יחושב שינוי כלפי מעלה U או שינוי כלפי מטה D. בכל יום שהשינוי יהיה כלפי מעלה פירוש הדבר ששער הסגירה גבוה מזה של היום הקודם.
או במצב ההפוך בו נרשמת ירידה ביחס ליום הקודם:
אם שער הסגירה היום זהה לזה של אתמול, הן U והן D שווים לאפס. את הממוצע U מחשבים בעזרת ממוצע נע מעריכי ומשתמשים במספר ימים N כגורם החלקה, וכך גם לגבי D. היחס בין שני הממוצעים נקרא העוצמה היחסית.
את התוצאה הזו אנו ממירים למדד העוצמה היחסית בין הערכים 0-100.
ניתן לכתוב מחדש את הביטוי כדי להדגיש את הדרך בה RSI מבטא את העלייה כיחס של העלייה הכוללת:
EMA הוא ממוצע נע אקספוננציאלי (הגדרתו ר' במונח "ממוצע נע"). EMA בדומה ל"ממוצע נע משוקלל" מתחשב גם הוא יותר בנתונים האחרונים ופחות בנתונים ה"ישנים".
ה-EMA משתמש בעיקרון בכל נתוני העבר של המחיר. חשוב ללכת מספיק זמן אחורנית, או במקום זאת להתחיל את הנתונים ב"ממוצע נע" פשוט - ממוצע מחיר של N ימים.
ואז להמשיך עם הנוסחה הרגילה של EMA
ובאופן דומה לגבי הירידות.
פרשנות: ויילדר המליץ על תקופת החלקה של 14 ימים.
ויילדר התייחס לנייר ערך כקנוי ביתר אם RSI הגיע ל-70, זאת אומרת שהסוחר צריך לשקול למכור את הנייר. במקביל, אם RSI ירד ל-30 הנייר נחשב כמכור ביתר. העיקרון הוא שאם ישנה פרופורציה גבוהה של תנודות יומיות לאותו כוון זה אירוע קיצוני והמגמה עשויה להתהפך. לעיתים משתמשים ברמות של 80 ו-20 וניתן לגוון בהתאם לתנאי השוק (בשוק פרי ייתכן שנעלה את הערכים כלפי מעלה).
עליות או ירידות גדולות בניירות ערך ישפיעו על RSI, אבל באותה מידה זה יכול להיות איתות קניה או מכירה שגוי. לכן הדרך הנכונה להשתמש ב-RSI היא כמתנד משלים לאינדיקטורים טכניים אחרים.