מהפכת 1848 (ולאכיה)

ציור של קוסטקה פטרסקו, ברבו איסקובסקו נושא את הדגל מהפכת 1848. על הדגל מופיעות המילים: צדק – אחווה, כשהן כתובות באותיות האלפבית הקירילי הרומני

מהפכת 1848רומנית: Revoluția de la 1848 din Țara Românească), שהתרחשה בנסיכות ולאכיה, הייתה חלק מגל המהפכות של אביב העמים. המהפכה הייתה בעלת מטרות לאומיות וליברליות ובעלת זיקה למהפכת 1848 (מולדובה). מטרות המהפכה היו הפלת האדמיניסטרציה המוכתבת על ידי השלטונות הרוסיים באמצעות התקנון האורגני ולבטל את זכויות היתר של הבויארים.

סמל הממשל הזמני של ולאכיה ב-1848

המהפכה הונהגה על ידי צעירים אינטלקטואלים וקציני צבא והצליחה להדיח את השליט, גאורגה ביבסקו, שהוחלף על ידי ממשלה זמנית ומועצת עוצרים, שהעבירו רפורמות מתקדמות - הראשונה הייתה הכרזת איסלאז.

תוכן הכרזת איסלאז. נכתב ברומנית עם אלפבית קירילי רומני

דגל מהפכת 1848

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ברבו איסקובסקו נושא את הדגל במהפכת 1848 (ולאכיה). על הדגל מופיעות המילים: צדק – אחווה, כשהן כתובות באותיות האלפבית הקירילי הרומני

הטריקולור הרומני הונף לראשונה במהפכת 1848 כחלק ממאבק המהפכנים בנסיכות מולדובה ובנסיכות ולאכיה להשתחרר מהמשטר המושחת של השליטים הפנרים, משלטון האימפריה העות'מאנית ומחסותה של האימפריה הרוסית. בהפגנה שערכו המפגינים בבוקרשט נשא את הדגל בראש ההפגנה הצייר היהודי ברבו איסקובסקו (המעמד הונצח בציור של הצייר הרומני קוסטקה פטרסקו), שכנראה צייר בעצמו את הדגל. על הדגל, שנשא איסקובסקו, היו כתובות ברומנית המילים "צדק" ו"אחווה", כשהן כתובות באותיות האלפבית הקירילי הרומני.

אין מסמכים המעידים על השתייכותו של איסקובסקו לקבוצה הסודית האחווה, אולם מעצם היותה קבוצה סודית היא נמנעה משמירת רשימות חברים. יונל ז'יאנו (Ionel Jianu), שכתב ספר ביוגרפי על ברבו איסקובסקו[1], סבר שאיסקובסקו היה חבר האחווה, לכן הוטל עליו לצייר את דגל המהפכה עם הסיסמה Dreptate - Frăție (צדק - אחווה), דגל שאיסקובסקו עצמו נשא בעת שההמון הקיף את ארמון השליט ביבסקו ב-11 ביולי 1848.

דגל מהפכת 1848 (ולאכיה) עם פסים אנכיים

הממשלה הזמנית של נסיכות ולאכיה, שהוקמה כתוצאה מהמהפכה, החליטה שזה יהיה הדגל הלאומי, אלה יהיו צבעיו ואלה יהיו המילים הכתובות עליו וזו הייתה ההחלטה הראשונה של הממשלה הזמנית[2].

כעבור כמה שבועות הוציאה הממשלה הזמנית החלטה חדשה בנושא ובה נטען, שההחלטה הקודמת לא הובנה היטב, לכן מבהירים, שפסי הדגל צריכים להיות אנכיים, כשהצבע הכחול סמוך למוט ואחריו הצהוב ואחרי הצהוב האדום[3].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מהפכת 1848 בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ PICTORUL REVOLUTIONAR BARBU ISCOVESCU-IONEL JIANU (ברומנית)
  2. ^ Decretul No. 1 al Guvernului provisoriu al Țării-Românesci (ברומנית)
  3. ^ Decretul No. 252 al Guvernului provisoriu al Țării-Românesci (ברומנית)