יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
| ||
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. | |
מוזיקה אסלאמית מתייחסת למוזיקה דתית, כפי שהיא מבוצעת בכינוסים אסלאמיים ציבוריים או בנסיבות פרטיות, או באופן כללי יותר למסורות מוזיקליות של העולם המוסלמי. ליבו הקלאסי של האסלאם הוא המזרח התיכון, צפון אפריקה, קרן אפריקה, איראן, מרכז אסיה ודרום אסיה. בגלל היות האסלאם דת רב-אתנית, הביטוי המוזיקלי מגוון מאוד. מסורות ילידיות השפיעו על סגנונות המוזיקה הפופולריים בקרב המוסלמים כיום.
כל האזורים הללו היו קשורים במסחר הרבה לפני הכיבושים האיסלאמיים של המאה השביעית, וסביר להניח שסגנונות המוזיקליים נעו באותם מסלולים כמו סחורות. עם זאת, בהיעדר הקלטות ניתן רק לשער איך הייתה המוזיקה הקדם-אסלאמית באזורים אלה. לאסלאם הייתה כנראה השפעה רבה על המוזיקה, מכיוון שהיא איחדה אזורים נרחבים תחת הח'ליפים הראשונים, ואפשרה סחר בין ארצות רחוקות. אין ספק שהסופים, אחווה של מיסטיקנים מוסלמים, מפיצים את המוזיקה שלהם לרחבה.
המדינות הדוברות ברבר וערבית בצפון אפריקה, כמו מרוקו, אלג'יריה ותוניסיה, חולקות כמה מסורות מוזיקליות עם מצרים ומדינות ערב במזרח התיכון. סגנונות מודרניים פופולרי של מוזיקה כגון ראי ואת שעבי שמקורו במחוזות ברבריים. בנוסף ניתן לשמוע השפעות ממערב אפריקה במוזיקה הפופולרית של גנווה.
רוב המוזיקה הסומלית מבוססת על הסולם הפנטטוני. כלומר, השירים משתמשים רק בחמישה צלילים באוקטבה בניגוד לסולם הפטטוני (שבע תווים) כמו הסולם הגדול. בהאזנה ראשונה, מוזיקה סומלית עשויה להיות מוטאת לצלילי אזורים סמוכים כגון אתיופיה, סודאן או אריתריאה, אך ניתן לזהות אותה במנגינות וסגנונות ייחודיים משלה. שירים סומליים הם בדרך כלל תוצר של שיתוף פעולה בין "כותבי" שירים ("midho"), כותבי שירים ("lahan" וזמרים ("odka" או "קול").[1] כלי נגינה המוצגים באופן בולט במוזיקה סומלית כוללים את "הקבן" (עוד).
האסלאם הוא הדת המאורגנת הגדולה והוותיקה ביותר באזור זה, אם כי ילידי סאהל ולסהרה סגנונות וז'אנרים בולטים יותר מאלה המושפעים מהמזרח תיכון.
הז'אנרים המוזיקליים של מערב אפריקה הם מגוונים יותר ונוטים לשלב הן השפעות ילידיות והן ברבריות, ולא כאלה שמקורן ערבי. היסטוריה ארוכה של מוזיקת גריוט בית משפט המבוססת על חשבונות היסטוריים ושירת שבחים קיימת באזור. רוח מחרוזת מכשירים, כגון Kora נבל, xalam לאוטה, או Tambin חליל (בדומה לנאי) עדיפים בדרך כלל כלי הקשה, למרות כלי הקשה כגון תופים מדברים ודג'מבה גם הם שיחקו נרחב בקרב אוכלוסיות מוסלמיות.
הקדמות אחרונות: